論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

簽左個完約姐姐,當初傾好左可以5月俾佢返菲律賓14日,(今年7日假期+7日no pay,尋日姐姐話想將出年果7日一齊放,即係提早將成個約ge假期一次過放曬,我應該點做?同埋如果咁,我可以點保障自己?

水晶宮

keLLy_yip 發表於 19-1-10 11:57
簽左個完約姐姐,當初傾好左可以5月俾佢返菲律賓14日,(今年7日假期+7日no pay,尋日姐姐話想將出年果7日一 ...

其實不太知道你個 "完約工人" 上咗工未。 佢幾時到任, 想幾時放假? 未儲夠年假而又想在合約期回鄉, 放no paid leave!!

大宅

回覆 birdbird 的帖子

姐姐visa係1月4日,因為同前僱主完左約,要1年內俾佢離境,當初傾果陣都confirm左5月會俾佢返菲律賓,就好似post咁講今年7日annual leave+7日no paid leave,宜家姐姐話想預支埋出年果7日annual leave,即係14日都係annual leave

水晶宮

keLLy_yip 發表於 19-1-10 12:20
回覆 birdbird 的帖子

姐姐visa係1月4日,因為同前僱主完左約,要1年內俾佢離境,當初傾果陣都confirm左5 ...

1月上工, 5月放假, 何來有7天年假?
一開始你就唔應該應承预支7天年假比工人。现在工人連一天 no paid leave 都唔想出而想回鄉兩星期。no way!!!!

大宅

咁樣對你好無保障,touchwood 佢返完菲唔返嚟,你蝕好多。

其實到5月時,佢仲未同你做夠一年,根本連頭一年果7日大假都未可以享有,更遑論第二年果7日大假。唔好俾佢哋預支假期,法例亦唔 support 呢個做法,頭一年佢要放嘅話,只會係無薪假。

如果你可以俾佢放假嘅,可能考慮照俾佢放,但全段都係無薪假,到佢做滿一年時,俾返7日大假嘅錢佢,第二年嘅大假就完約再傾。咁樣對你比較有保障,佢亦可以放假,大家均均真真。

子爵府

你可以再次回覆工人,同其他人傾過,原來照規定一定要服務每滿一年先可以享受7日年假,所以現階段不可以比姐姐放年假。如果她堅持返菲,就要放無薪假,同埋自己負擔來回機票。

總之你要小心有d工人會利用轉工之際免費來回一次鄉下,跟著返香港上新工之後如有不滿就很快不做了,利用新顧主又再免費返一次鄉下。

wcpcelia    發表於 19-1-11 08:48

大宅

回覆 PonyMom 的帖子

明白,唔該曬

大宅

回覆 MichEAL82 的帖子

ok, thx

大宅

keLLy_yip 發表於 19-1-10 13:17
回覆 MichEAL82 的帖子

ok, thx

仲有
糧返黎先出
同埋簽文件
唔返黎要賠錢當break contract

wcpcelia    發表於 19-1-11 08:48

大宅

csysimon 發表於 19-1-10 21:59
仲有
糧返黎先出
同埋簽文件

封文件點寫呢?

大宅

pinkcar 發表於 19-1-11 07:49
封文件點寫呢?

http://www.arrowes.hk/s/Sample-Agreement-re-annual-leave-arrangements.pdf

大宅

回覆樓主:

thx

子爵府

keLLy_yip 發表於 19-1-10 11:57
簽左個完約姐姐,當初傾好左可以5月俾佢返菲律賓14日,(今年7日假期+7日no pay,尋日姐姐話想將出年果7日一 ...

樓上JM 講得啱,佢上一張约,僱主已俾咗佢假錢,两年14 天大假錢,加完约機票錢

唔好預支大假和機票,依足法例,做滿一年才entitle 7 天大假,要放就no paid, 機票佢自行處理,唔好幫佢代買,話出糧扣返,免煩,乜都唔好理,佢哋唔係樣樣同僱主講Labour Ordinance 咩!

放假前,簽定放假信,到期no show 當resign

大宅

唔該曬咁多位jm,已經同左姐姐講,要放no paid leave,agreement我都準備左,但出糧方面,佢係4號出糧,但7號佢開始放假?可以唔出俾佢?

水晶宮

keLLy_yip 發表於 19-1-12 10:18
唔該曬咁多位jm,已經同左姐姐講,要放no paid leave,agreement我都準備左,但出糧方面,佢係4號出糧,但7 ...

4号出糧, 7号飛
僱主冇乜理據 hold 起工人份糧, 所以你應該照出糧比工人。

大宅

birdbird 發表於 19-1-12 12:14
4号出糧, 7号飛
僱主冇乜理據 hold 起工人份糧, 所以你應該照出糧比工人。
...

thank you

首頁

尾頁

跳至