自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

追劇時睇到有D 亂, 其實點分?

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

公侯伯子男

男爵府

畀面勳章

I9528 發表於 19-1-13 14:16
公侯伯子男

謝謝!

齊家是公

顧家是候

盛老太是勇毅候府嫡長女(即是候)

華蘭嫁的是伯?

墨蘭好想嫁的梁六又是伯?

這兩伯的官階是否一樣?

另, 女士的品階有公主、郡主、縣主, 仲有冇其他?

如有錯誤, 請指教!

琥珀宮

畀面勳章

meowmi 發表於 19-1-13 16:38
謝謝!

齊家是公

唔好意思,無追劇,所以唔知角色
但其他嘅,可參考 :
https://zhidao.baidu.com/question/44153520.html?entrytime=1547373678232

珍珠宮

環保接龍勳章

meowmi 發表於 19-1-13 16:38
謝謝!

齊家是公

樓主巧勁, 記得晒咁多角色嘅爵位, 我只知佢地係名門望族 高高在上

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

gracelam 發表於 19-1-13 18:09
樓主巧勁, 記得晒咁多角色嘅爵位, 我只知佢地係名門望族 高高在上
...
我都係,剩係知佢地地位高,冇深究佢地爵位

wcpcelia    發表於 19-1-14 17:28

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

meowmi 發表於 19-1-13 00:38
謝謝!

齊家是公

華蘭嫁嘅袁文紹係忠勤伯府二子,爵位應該輪唔到袁文紹。
墨蘭嫁嘅係永昌侯府六子,雖為嫡子,但應該冇機會襲爵。

明蘭嫁嘅顧廷燁屬寧遠侯府嫡二子,因為顧老侯爺同大子相繼身故,所以顧廷燁繼承爵位成為侯爺,而明蘭就係侯爺夫人,後被封一品誥命夫人,比墨蘭更尊貴。顧家係開國員老,得到封爵嘅丹書鐵券上有開國輔運四個字,當時依然有爵位中已不多見有,是以顧家應比梁家顯貴,加上顧廷烽係後來新王帝身邊紅人,又掌軍權,一時無兩嘅風頭人物。

齊家係齊國公府,平寧郡主乃襄陽侯獨女,丈夫係老齊國公次子,所以爵位最高,齊衡家中獨子,必襲爵位,所以郡主至會咁緊張要娶個身份匹配嘅媳婦。

劇中最最尊貴嘅英國公,後期會出,孔嬤嬤以前都喺英國公府教過禮儀,英國公府權勢地位高於齊國公府,因為英國公係老牌勛貴,老皇帝已經重用,握有軍權。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

畀面勳章

rose-mag 發表於 19-1-14 12:52
墨蘭嫁嘅係永昌侯府六子,雖為嫡子,但應該冇機會 ...

珍珠宮

環保接龍勳章

rose-mag 發表於 19-1-14 12:52
墨蘭嫁嘅係永昌侯府六子,雖為嫡子,但應該冇機會 ...

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

首頁

尾頁

跳至