自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

pochario 發表於 19-1-17 19:45
多謝你個連結 原來我囡果旅係優異旅

無去大球場睇頒獎咩

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Charlotte_mom 發表於 19-1-19 21:48
唔好客氣
留意唔同旅團年費可以好大分別(聽過過2000一年,因集會果度租貴)
仲要留意收生詳情,有 ...

我仔嗰旅年年都有~
不過九龍地域,頒獎禮喺土瓜灣

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

小倩 發表於 19-1-19 21:53
我仔嗰旅年年都有~
不過九龍地域,頒獎禮喺土瓜灣

以為大球場係「包抄」
講真,真係幾悶

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-1-17 15:58
旅團名單
http://www.scout-ntr.org.hk/mainweb/big5/district/groups.php

冇港島優異?

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

sweeticandy 發表於 19-1-18 09:01
可以. 無問題..pm 你.... 我地都好多不同活動.. 黎緊2月會去做老人服務...3月初.10歲既童軍會去做一些共融 ...

我都有興趣,麻煩可唔可以pm我,謝謝

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

applering 發表於 19-1-19 21:57
冇港島優異?

九龍:
https://www.scout.org.hk/article_attach/30801/OP03_18.pdf

香港:
https://www.scout.org.hk/article_attach/30837/Sp21_18_DGA_list.pdf

王國長老

Charlotte_mom 發表於 19-1-19 21:57
以為大球場係「包抄」
講真,真係幾悶

未去過大球場~
考唔到金紫荊,cub仔階段無得去
2019剛升團,今年應該要去... 做service

王國長老

小倩 發表於 19-1-19 22:48
未去過大球場~
考唔到金紫荊,cub仔階段無得去
2019剛升團,今年應該要去... 做service

講開金紫荊,我仔果時miss/sir好有心機,真係set晒時間表去教
我女果時三年班至開始join,學唔切,佢都好唔開心。我仔就明顯mount車邊,好彩miss肯幫佢咋

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 19-1-19 21:49
無去大球場睇頒獎咩

唔使家長帶就梗係唔去啦 淨係記得有年佢好勁咁同我講“我見到行政長官梁振英呀”

王國長老

Charlotte_mom 發表於 19-1-19 23:16
講開金紫荊,我仔果時miss/sir好有心機,真係set晒時間表去教
我女果時三年班至開始join,學唔切,佢都好 ...

啲嘢唔係唔識
camp呀、定向、繩結、先鋒紮作樣樣做齊~
係隻死仔唔鍾意做個report
又要寫字(作文)、畫圖、揀相

大宅

iamapapa 發表於 19-1-19 20:49
童軍的話,揀 YMCA 的 (紅白巾) 唔會點錯。記住,是 YMCA , 唔係 YWCA

係唔係尖沙咀?

禁止訪問

大宅

iamapapa 發表於 19-1-20 00:38
不一定,好多地方都有 YMCA 旅團

唔該

王國長老

Toto529 發表於 19-1-20 00:34
係唔係尖沙咀?

上環必列啫士街
九龍油麻地九龍會所
佢哋叫「紅白精兵」

子爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 19-1-19 21:48
唔好客氣
留意唔同旅團年費可以好大分別(聽過過2000一年,因集會果度租貴)
仲要留意收生詳情,有 ...
再次多謝你
因為我地新界山高地遠, 旅團費點都冇香港九龍咁勁
不過呢兩日去過幾度唔同地方睇, 真係都好多人排好長等招生

子爵府

小倩 發表於 19-1-19 21:47

http://group.scout.org.hk/admin/
多謝你既資料

子爵府

irenelwl 發表於 19-1-19 21:27
回覆 咬香口膠 的帖子

佢肯番無抗拒 我已覺得ok因佢係ASD。我仔11月入旅,12月帶左出去北區公園玩競技賽, ...
ASD都有佢地既長處呀, 可以搵到地方發揮真係好好
冇抗拒對我黎講已好ok, 因為我果個好抗拒新野又唔係太合群, 體能反應仲要慢好多
你既資訊好有用呀, 真心多謝你

珍珠宮

畀面勳章

sweeticandy 發表於 19-1-18 08:59
HELLO~係將軍澳坑口呀.... 地點岩嗎?

我想要資料,麻煩pm我,唔該哂

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-1-17 15:58
旅團名單
http://www.scout-ntr.org.hk/mainweb/big5/district/groups.php
想問沙田區 近沙田圍附近有冇? Tks

王國長老

回覆樓主:

2018童軍大會操場刊
有齊各地域優異旅團名單

https://www.scout.org.hk/article_attach/31160/HK_Scout_Rally_2018_House_Programme.pdf

首頁

尾頁

跳至