自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

侯爵府

bebeyi 發表於 19-1-22 13:47
睇完隔離嗰post
真係好抽佢出唻「中」
不過諗深一層

上肥

侯爵府

淨係一月,我果度已經有三個人唔撈,工作量唔算忙爆,但有時係政策既野留唔到人

珍珠宮

crt1234 發表於 19-1-22 14:00
我發覺依度批評政府
好易俾其他JM「圍攻」

係咩?我反而覺得呢度如果唔批評政府,好容易被人圍攻

cissie    發表於 19-1-23 21:04

珍珠宮

Ronnym 發表於 19-1-22 16:01
我雖然好RESPECT 醫護人員
但如果我地本地人手真係唔夠, 青黃未接到..
其實真係可以考慮, 響有嚴緊既考核 ...

同意!我好尊重繁忙醫院内的所有醫護人士,而家都好helpful及有禮貌。(但真係唔同醫院唔同嘅姑娘有時差異好大,我試唔在tko醫院姑娘好得閒情況下唔helpful, 唔禮貌)

言歸正傳,到底要點做先可舒緩前線人員的壓力?護士唔夠,已有助理幫忙一d簡單工作,咁仲有d嘜可做?

珍珠宮

洋洋 發表於 19-1-22 21:42
我只知醫科,海外考生來港執業試嘅題目,同香港醫科差不多,香港學生都係咁讀,無可能降低就海外生,都有 ...

贊成人手唔夠可接受外來護士,但標準不可降底。

wcpcelia    發表於 19-1-23 15:36

珍珠宮

Panda366 發表於 19-1-22 21:44
身同感受!最乞人憎嘅係辛苦我唔怕
但比番小小機會本對人嘅專重我得唔得?唔係話病人就大晒
我好記得呢度有 ...

我贊成某d非專業工種可交助理做(如换片,c尿,抽血,探熱等), 讓護士可抽返時間出來關顧病人。咁會否好d?

另護士同病人比例是否有標準?定因為人手唔夠而咁少護士?我呢排成日喺病房,見到護士好少,但病人好多,佢地真係做到踢晒腳

大宅

angry_ 發表於 19-1-22 14:33
樓主,好似你呢類資深護士,假如回流返公院,是否都係計最低嘅起薪點?
...

回流返醫院多數用返離開公立醫院嘅point計算,多數唔會由starting 再黎過。但係如果撈咗私家幾年再回流,政府醫院又未必計私家醫院嘅experience

大宅

bebeyi 發表於 19-1-22 14:59
希望大家冷靜諗吓
唔夠人唔等於要輸入外勞
之前醫生係咁, 而家連護士都係咁

我覺得輸入外勞最大問題係文化差異,
同埋外勞都唔一定會肯做死政府醫院

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

樓主你所講嘅我曾經感同身受

我認同。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

樓主你所講嘅我曾經感同身受

我認同。

珍珠宮

Nbs 發表於 19-1-22 14:01
totally agree.
呢個係死證,加多幾多個醫護人手都無用。
高層淨係中意玩門面野玩數字,大量文書工作比前 ...

我真係好討厭accreditation!

有無人review下不斷搞accreditation係咪真係有效

大宅

薯圈 發表於 19-1-23 06:13
我贊成某d非專業工種可交助理做(如换片,c尿,抽血,探熱等), 讓護士可抽返時間出來關顧病人。咁會否好d?
...

其實服務助理都好缺人架

服務助理入職人工一萬都唔夠,
但係做病房嘅助理一樣要對屎屎尿尿,
一樣要返PAN, 無乜晉升前境,
所以年青人入行無耐都走夾唔抖,
出面大把工好過做助理啦

大宅

回覆樓主:

明白啲姑娘做到心淡,唔知幾時開始,香港慣左當所有行業都係服務業,有咩唔滿意就[我要投訴你!],即使係免費既都係擺住[我係納稅人/我係消費者]既嘴臉,然後就用網上知識去質疑人地既專業知識

大宅

回覆樓主:

明白啲姑娘做到心淡,唔知幾時開始,香港慣左當所有行業都係服務業,有咩唔滿意就[我要投訴你!],即使係免費既都係擺住[我係納稅人/我係消費者]既嘴臉,然後就用網上知識去質疑人地既專業知識

子爵府

https://www.edigest.hk/10963/workplace/%e8%ad%b7%e5%a3%ab%e9%83%bd%e4%bf%82%e4%ba%ba-%e5%92%aa%e7%95%b6%e6%88%91%e5%93%8b%e6%9c%89%e6%b1%82%e5%bf%85%e6%87%89/

公爵府

Nbs 發表於 19-1-22 14:07

我仲有好多朋友喺政府,醫生姑娘都有,全部都仲好有心,為的唔 ...

睇到好心噏,入得醫護呢行,十之八九都係好心地,但竟然簡單如安慰嘅時間都冇,我諗醫護人員個內心都好難受

子爵府

海仔媽 發表於 19-1-23 06:45
明白啲姑娘做到心淡,唔知幾時開始,香港慣左當所有行業都係服務業,有咩唔滿意就[我要投訴你!],即使係 ...

求其喺Google/維基 search 吓
就扮專家
然後唻challenge 人

水晶宮

puzzledmama 發表於 19-1-23 01:30
嘩,你話fail 嘅大多是中國考生?你有乜根據呀?你係行內人?內幕消息?
...

成日話輸入,有無諗過邊個會嚟報名 ?!
白人會嚟hk 語言不通的地方做嘛?
外地的港人子女只佔小部分,佢地喺外國做得好地地,外國生活環境同工作壓力同hk 爭萬仗遠,我識幾個頂唔順都係返去外國。
結果咪內地同台灣人最多囉。 幾年前幫過改卷,竟然可以中文作答,d 答案真係得啖笑。我地係跟英制,d management / protocol / 考試等標準都係跟英國的,但內地無呢個system.

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

bebeyi 發表於 19-1-22 13:47
睇完隔離嗰post
真係好抽佢出唻「中」
不過諗深一層

老實講句
吾只你呢行
所有正苦部門都轉咗服務性行業咁!
賣services, 服務班 刁民!!!

首頁
34567...9

尾頁

跳至