自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

唔係數的士佬或乘客,係搭的士奇遇,有嘅你都分享吓~

平時好少搭的士,但有段時間做份斷六親嘅工,迫不得已為爭取瞓覺時間,番工搭的士,有幾單令我好深刻,先講其中一單 :

載我嘅係一位伯伯,去到高速公路分叉路前,佢唔識路問我行邊面,
其實我都唔記得行邊面,好似係左,
我 : 左邊
伯伯立即扭軚去左邊
我 : 唔係....右邊先啱!
伯伯又立即扭軚番去右邊

如是者喺條高速公路左右扭咗幾暈,扭到冇得再扭叉路變大直路....
望住條好似冇儘頭嘅大直路,好無奈......遲到了....條直路究竟幾時完?
跟住諗番起伯伯左扭右扭個樣又好好笑

終於見到可以番轉頭,
到達目的地,伯伯話比番平時我搭開幾錢嘅數佢得嘞~
如果唔係要比多差不多一倍,果陣冇乜錢梗係lur飯應啦!
真係好多謝個伯伯

Poyau    發表於 19-1-23 22:38
見我打錯字唔洗客氣可隨意提醒我,請勿縱容我

子爵府

第2單

司機叔叔行到大約一半路,突然話冇油,要去入油,佢知我趕番工話阻到我唔好意思,依程唔收我錢,
哇!又即刻lur飯應

伯爵府

m--m 發表於 19-1-23 17:17
唔係數的士佬或乘客,係搭的士奇遇,有嘅你都分享吓~

平時好少搭的士,但有段時間做份斷六親嘅工,迫不得已為 ...

呢個司機叔叔脾氣真好,如果唔係,你實比人係個心媽义你

子爵府

的士就無,淨係有一次搭巴士,個司機行錯路,要上天橋,無上到,好茫然,唔知點辦。我後來發覺,因為我成日搭開個條線。要我教番佢點樣行第二條路再接駁番原來條路線,好彩。

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都有一單係巴士嘅,個司機將架巴士突然停低,跟住乜都冇講,標左落車,正當車上乘客 R晒頭,唔知發生乜事,有一個企喺司機位旁嘅乘客就解答大家嘅疑問:原來司機突然急 C,實在忍唔住要賴,所以停埋一邊落車去公廁解決,等左一陣,司機就上番車開車。

ghost2001    發表於 19-1-24 17:19
-maymay-    發表於 19-1-24 16:41
-maymay-    發表於 19-1-24 16:41

子爵府

回覆樓主:

我試過上一架的士,擺滿洋娃娃,但樣唔係令人覺得可愛嗰種,仲掛滿好多吊飾。整體感覺似去左某種神壇。
奈何那時黃昏,揚手時見唔到車內狀況,上左車又唔敢跳車(因為帶住小朋友)
我覺得係我咁大個人見過最“神”奇的的士

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

俾個讚司機伯伯

Poyau    發表於 19-1-23 22:37

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我覺得佢响高速公路左扭右扭好危險

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

最近比較多call 車返學,試過搭一星期有幾日係同一司機接我order,咁啱

已刪除用户

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

有次下雨天坐的士,的哥係大近視厚眼鏡,全程雙手並埋放軚盤上方,再上身貼住個軚盤!!加上全程手動水浡,我真係好驚!

已刪除用户

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

子爵府

laiyee6121 發表於 19-1-23 19:03
呢個司機叔叔脾氣真好,如果唔係,你實比人係個心媽义你
呢個年代睇怕都會

子爵府

docomo 發表於 19-1-23 19:43
我都有一單係巴士嘅,個司機將架巴士突然停低,跟住乜都冇講,標左落車,正當車上乘客 R晒頭,唔知發生乜事 ...
急到講唔到嘢

子爵府

little_monkey 發表於 19-1-23 19:50
我試過上一架的士,擺滿洋娃娃,但樣唔係令人覺得可愛嗰種,仲掛滿好多吊飾。整體感覺似去左某種神壇。
奈 ...
係咪好似日本果D白面娃娃咁

子爵府

apelok 發表於 19-1-23 19:59
我覺得佢响高速公路左扭右扭好危險
係架~諗番都覺得係,好彩當時冇乜車~

子爵府

KWBN 發表於 19-1-23 20:01
最近比較多call 車返學,試過搭一星期有幾日係同一司機接我order,咁啱
定係人哋專登想見多你幾面呀

公爵府

回覆樓主:

有次同老公深夜撘的返屋企,個司機同老公開始吹水,吹到相逢恨晚果隻,又吹到行錯路,落車俾錢時,司機話咁好吹,唔收錢

我哋話梗係唔好啦,佢話係friend就唔講呢D,最後150,佢收咗100。奇遇。

子爵府

ryan_mami 發表於 19-1-23 20:05
有次下雨天坐的士,的哥係大近視厚眼鏡,全程雙手並埋放軚盤上方,再上身貼住個軚盤!!加上全程手動水浡, ...
咁似周星星D戲嘅

子爵府

BGCOME08 發表於 19-1-24 14:46
有次同老公深夜撘的返屋企,個司機同老公開始吹水,吹到相逢恨晚果隻,又吹到行錯路,落車俾錢時,司機話咁 ...
以前我一定話好

首頁

尾頁

跳至