自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

代友問: 朋友係香港出生長大,大學去左外國讀書後就留在外國做嘢。婚後在英國生左小朋友,現在兩公婆諗緊回流香港。請問如果兩公婆都係香港人,小朋友嚟到香港可唔可以攞香港身份證? 小朋友又可唔可以讀香港嘅官津校? 或一定要讀直資/私立? 唔係錢嘅問題,而係因為怕插班好多學校唔收(小朋友插班小二),所以想知自己有咩options。謝謝!

大宅

回覆 Freesia_cat 的帖子

小朋友可以拿香港身份證只要父母能證明會長期留港生活小朋友可以插班入讀政府學校只是怕中文比較遜色,學校收不收就看自己有多小斤兩

珍珠宮

queencaribbean 發表於 19-1-26 13:30

小朋友可以拿香港身份證只要父母能證明會長期留港生活小朋友可以插班入讀政府學 ...

請問父母如何證明佢會長期留港生活? 例如在港買左樓/租左樓? 父母有工作? 或是要在流住一段時間後才可以攞身份證? 謝謝!

子爵府

Freesia_cat 發表於 19-1-26 13:24
代友問: 朋友係香港出生長大,大學去左外國讀書後就留在外國做嘢。婚後在英國生左小朋友,現在兩公婆諗緊回 ...

幫小朋友申請dependent visa.
小朋友就可以在香讀公立小學,睇政府醫生等。
七年後,可以申請做香港居民。

申請dependent visa 要證明到你有能力養佢。

上immigration 搵張form 睇下啦

子爵府

Freesia_cat 發表於 19-1-26 13:33
請問父母如何證明佢會長期留港生活? 例如在港買左樓/租左樓? 父母有工作? 或是要在流住一段時間後才可以攞 ...

租或買樓都ok

大宅

”在港買左樓/租左樓/父母有工作“我記得幾年前是可以用呢幾項證明,現在有沒改例不知,自己拿表格時可問清楚職員

珍珠宮

錢錢媽 發表於 19-1-26 14:04
幫小朋友申請dependent visa.
小朋友就可以在香讀公立小學,睇政府醫生等。
七年後,可以申請做香港居民 ...

明白! 我叫佢上immigrantion睇資料先。

珍珠宮

queencaribbean 發表於 19-1-26 14:08

”在港買左樓/租左樓/父母有工作“我記得幾年前是可以用呢幾項證明,現在有沒改 ...

因為佢地人不在香港,諗緊下年才回流,咁我叫佢上immigrantion搵搵資料先。謝謝!

大宅

Freesia_cat 發表於 19-1-26 13:24
代友問: 朋友係香港出生長大,大學去左外國讀書後就留在外國做嘢。婚後在英國生左小朋友,現在兩公婆諗緊回 ...

兩公婆如果喺小朋友出世前已經有外國藉,小朋友應該要住滿7年先可以拎香港永久居民身分證。

珍珠宮

Myy4.myy4 發表於 19-1-26 15:01

兩公婆如果喺小朋友出世前已經有外國藉,小朋友應該要住 ...

咁呢個真係要問吓佢地先知是否已有外國藉,因為佢地幾年去過不同國家生活,唔知有無入藉。

珍珠宮

Myy4.myy4 發表於 19-1-26 15:01

兩公婆如果喺小朋友出世前已經有外國藉,小朋友應該要住 ...

原來兩公婆已入英藉,咁如果小朋友用嘅係dependent visa,未攞到永久身份證,咁又可唔可以讀官津校呢?謝謝!

珍珠宮

回覆樓主:

同埋朋友問,係咪小朋友攞香港身份證,就要放棄英藉? (我好似之前聽過如果攞特區護照,就要放棄外國護照? 但身份證應該不同護照吧!)

禁止訪問

禁止訪問

大宅

Freesia_cat 發表於 19-1-26 15:59
同埋朋友問,係咪小朋友攞香港身份證,就要放棄英藉? (我好似之前聽過如果攞特區護照,就要放棄外國護照? ...

呢個你可以喺入境處website或打去入境處問吓,因為我唔清楚答案費事亂答我小朋友有加藉,但冇被要求放棄戶藉囉!(但當時我未入藉,同你朋友case有少少分別!)

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Freesia_cat 發表於 19-1-26 05:33
請問父母如何證明佢會長期留港生活? 例如在港買左樓/租左樓? 父母有工作? 或是要在流住一段時間後才可以攞 ...

買/租樓都可以,或者用父母名既差餉單,再叫父母寫份聲明可以比你地住,同埋銀行最好有6位數存款。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

awah112 發表於 19-1-26 08:17
我諗每個嘅情況都唔一樣, 我堂哥幫個仔搞得掂, 我都唔知佢點解會搞得掂。
...

攪到小朋友拎hksar passport同回鄉卡嗎?

珍珠宮

awah112 發表於 19-1-26 16:07
小朋友幾多歲? 依家就算中文唔好都有好多私立可以選擇, 以前表弟中文唔好, 又冇錢畀佢讀國際學校 :igiv ...

小朋友返港時適齡讀小二,其實佢父母唔係一定要揀官津,只係想知可唔可以讀官津,因為插班,到時係要睇有無學校收,所以想知自己可以選擇嘅範圍。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至