自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

見佢生日買件外套俾佢,成千蚊,有次著返大陸親戚話好靚,佢即除左送俾人;
又有次諗住實用d 送套孖人牌刀,又過千,親戚黎住幾日話好好用,佢又成套叫人拎走

雖然話送左俾你就係你既,但真係會唔開心

侯爵府

MoooVoo 發表於 19-1-29 12:22
見佢生日買件外套俾佢,成千蚊,有次著返大陸親戚話好靚,佢即除左送俾人;
又有次諗住實用d 送套孖人牌刀 ...

會,細嗰送比佢張手畫生日卡珍藏至今

wcpcelia    發表於 19-1-30 16:58

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

有時,佢地唔係唔珍惜,而係因為覺得,自己擁有極度孝心嘅仔女,响親戚面前好有面,所以更加自豪先送比人

JunJunJu    發表於 19-1-29 17:15
JunJunJu    發表於 19-1-29 17:14

伯爵府

2024勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

我媽以前都成日咁樣送左啲野俾人,好無奈,依家送少左就由佢

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

果一刻真係唔開心,明白你。

男爵府

I9528 發表於 19-1-29 12:29
有時,佢地唔係唔珍惜,而係因為覺得,自己擁有極度孝心嘅仔女,响親戚面前好有面,所以更加自豪先送比人
...

又唔似,因為人地都唔知係我買,佢亦冇同人地講得咁detail

珍珠宮

畀面勳章

唔會珍惜, 唔鐘意就送比人. 以前成日送d貴的衫同食物, 佢唔鐘意就送比人.
我e+已經唔再送.

子爵府

會呀,我媽咪會珍惜ga.
但食的野,佢鍾意同d朋友share

男爵府

starrymama 發表於 19-1-29 12:36
唔會珍惜, 唔鐘意就送比人. 以前成日送d貴的衫同食物, 佢唔鐘意就送比人.
我e+已經唔再送. ...

好無奈,件外套都仲可以話:可能佢唔鍾意個款姐,但套刀實岩用架喎,大佬我出去揀禮物都要心機時間架,黎手就俾左人 有冇諗下我感受

珍珠宮

畀面勳章

MoooVoo 發表於 19-1-29 12:40
好無奈,件外套都仲可以話:可能佢唔鍾意個款姐,但套刀實岩用架喎,大佬我出去揀禮物都要心機時間架,黎 ...
車, 我媽叫我買的外套, 係佢叫買, 佢去試左的. 轉頭話太細件, 唔啱, 就比左人. 雖然只係1千蚊的冷衫. 可能對好多人來講唔貴, 但對我來講都唔係平.
成日過節買d水果比佢, 特登買靚的, 幾十蚊個梨, 買左幾個上去. 佢轉頭又話唔食, 又係比隔離. 我自己都唔捨得買來食.

我有時心諗, 唔要都唔好話我知, 已經好幾年冇買任何嘢上去. 唔會再買.
我有時唔係唔捨得個d錢, 而係心傷. 有錢我都留返比自己.

珍珠宮

睇下岩唔岩用,岩用佢就珍惜,唔岩用試都唔試就送比人

水晶宮

MoooVoo 發表於 19-1-29 12:22
又有次諗住實用d 送套孖人牌刀 ...

唔會,我覺得嗰樣係物件就係物件,我自己都係。

用戶要求終止服務

牛年勳章

我父母都係咁,送件溫暖牌比佢,一收到就拆咗,無諗過我會唔開心。見親戚對阿仔手上玩具有興趣,叫阿仔送比人,阿仔由朝到晚玩緊,送比人可以買新,我真係無法理解...
未經許可,請勿轉載

子爵府

我媽唔會,唔岩心水佢都會留起。反而試過送野比99,佢當住我面送比人,仲要係到手一分鐘都冇就比左佢姨甥女,從此毛我都唔會送一條比佢

水晶宮

starrymama 發表於 19-1-29 12:36
我e+已經唔再送. ...

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我媽唔會, 佢一向唔鍾意送自己嘢俾人, 無論係邊個買
我爸會, 口味太獨特, 同覺得送嘢俾人好威, 買咗好多衫俾佢都唔肯着, 成日鍾意着到自己爛身爛世, 同佢出街真係好失禮

侯爵府

回覆樓主:

我結咗婚30手,初結婚果陣時第一次過農曆新年,就好肉痛咁買咗兩隻青邊鮑,同冬菇海味禮盒,分別送給我奶奶同阿媽。
我阿媽雖然話我使咁多錢,但都好開心。反而我奶奶就話我亂使錢,買啲貴嘢俾人揾笨,蠢到死。自此之後,我每年淨係送罐曲奇餅俾奶奶算了!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

不用想太多

tsung    發表於 19-1-30 21:43

伯爵府

其實我一直都以為我爸爸唔會珍惜我送俾佢嘅野,但直到一次我爸爸捱唔住,我媽執我爸爸嘅野,才發現爸爸一直收藏我地嘅,包括小學手冊、學生證、手工勞作。。。。
嗰一刻我真係好驚訝,好後悔無好好孝順爸爸,好彩爸爸仲捱到今時今日。
芭芭拉

侯爵府

環保接龍勳章

我媽會,
但我笑佢係俾人呃.
有時係D人0面皮厚問佢, 佢皮薄/認叻/扮有錢唔等用/唔好意思推.
有D人會問佢借...借借下無回頭,
試過買副新麻雀/大象保暖飯壼,
話借咗俾人點知無還.
所以我而家唔會買野俾佢,
家用外, 有時俾D超市券佢買野食囉.
如果佢要有野要我幫手買,
我會同佢講幾多錢, 叫佢俾返錢我.. 咁佢唔會咁豪氣借俾人.

近日佢叫我大年初一買車厘子返屋企,
因為有D親戚嚟食飯.
我話而家3百多/盒, 過年起碼.500多元/盒喎..
你咁豪呀 (佢即刻話唔使買)
主要係呢群親戚係超級姑寒度縮之人,
我唔會益佢地.

首頁
12345...7

尾頁

跳至