自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

回覆樓主:

你父母只係好客同大方,就算件嘢係咪你送都好,只要人問到,就會俾人。我都有D呢D性格,你同佢哋講話你唔開心,佢哋會明的。

珍珠宮

回覆樓主:

我媽咪會,老豆唔會~

珍珠宮

王國教室勳章

我好明!
我之前旅行買左個袋俾我媽,過萬蚊,佢話又輕又好用。點知佢有個9588親戚個女話好靚(好明顯佢有買開又知係限量版),我媽竟然俾左個袋佢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

Ashleycorina 發表於 19-1-29 15:55
我好明!
我之前旅行買左個袋俾我媽,過萬蚊,佢話又輕又好用。點知佢有個9588親戚個女話好靚(好明顯佢有買 ...

你媽有冇搞錯呀!

男爵府

Ashleycorina 發表於 19-1-29 15:55
我好明!
我之前旅行買左個袋俾我媽,過萬蚊,佢話又輕又好用。點知佢有個9588親戚個女話好靚(好明顯佢有買 ...

永遠呢d事冇我份,激心事就大把

珍珠宮

送咗俾佢就冇理佢點用,所以我都唔知佢珍唔珍惜。

大宅

會,我第一次買俾爸爸的智能手機,佢不小心掉左落海,見佢差D跳落海執

珍珠宮

王國教室勳章

halthepooh 發表於 19-1-29 16:04
你媽有冇搞錯呀!

我個心好嬲!但又唔講得,我以後都唔會買俾佢

珍珠宮

王國教室勳章

MoooVoo 發表於 19-1-29 16:05
永遠呢d事冇我份,激心事就大把

我都係,我一時心軟,自己攞嚟,以後唔買,唔曬嬲

子爵府

回覆樓主:

明白你,因為我都係好重視物件背後盛載的故事/意義/心意。(所以我好難斷捨離

但事實上,有些人就唔一樣:物件就只係一件身外物,爛左唔見左送左俾人都無所謂。

我不肯定樓主父母係咪咁樣嘅人,但希望share另一角度,讓你從另一角度看這事:他們未必係唔珍惜,只可能認為收下了就是,之後他們就可以隨意處理。

再進一步說,樓主你如何處理父母送給你的東西呢?有曾經試過叫左佢地唔好買生果黎,但偏偏佢地仲係要拎d野俾你嗎?

珍珠宮

因為佢哋根本唔想要,你迫佢要啫

男爵府

youhello507 發表於 19-1-29 16:24
因為佢哋根本唔想要,你迫佢要啫

唔想要咪俾返我,或者一早話唔岩用叫我去換其他野,有需要收左又黎手俾人?

水晶宮

我媽唔會。
不過送左佢想比人我唔會有hard feelings

珊瑚宮

2024年龍年勳章

我冇乜送過野俾我媽,因為送親佢都唔中意,所以慳返

大宅

2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 2016畫展勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 趣教勳章 熱血金章 秋日勳章 玩具勳章 熱血勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我媽吾會呀,之前見佢間吾中會改褲改衫,用人手慢慢"薘"。
佢以前都做過車衫,識用衣車~就買左部衣車比佢~成三千銀...
點知有次傾開,佢話部衣車我都無用既,用黎擺...
果下聽到個心真係比針吉一吉咁....

子爵府

我地送親野俾我媽, 佢會好開心周圍同人晒, 又成日用.

反而我奶奶, 送親的永無見佢帶/用. 試過有一次佢做生日, 請左幾圍, 我送左對鑽石耳環同頸鏈俾佢, 帶左上身. 轉個頭有個親戚見到讚靚, 我都在場, 佢只係話朋友送!! 果日之後亦係永無再見佢帶過.

果刻我就決定以後唔再買野俾佢!

大宅

回覆樓主

我阿媽唔會珍惜。之前朋友送左支面霜畀我(外國手信),我試過覺得好潤,見就快過年,諗住轉送畀佢揸等佢塊面滑啲見人。

點知佢話我借花敬佛之餘,仲要用過先畀佢,係當佢乞丐喎⋯⋯嬲到我即刻攞返走

大宅

收埋唔用 算唔算珍惜

水晶宮

kayen 發表於 19-1-29 12:25
會,細嗰送比佢張手畫生日卡珍藏至今
到, 我老豆都係咁架.

首頁
12345...7

尾頁

跳至