婆媳關係

跳至

首頁
12345...9

尾頁

複式洋房

我想問下大家意見~
奶奶31/1早排打掃除時係摺椅跌倒,當時C6話打999入公立醫院Check下,奶奶死都唔肯,最終係個一晚零晨12:00頂唔順,要Call白車入院,醫生幫佢照到有一條肋骨斷左!
咁呢幾日佢放病假中,剛剛C6係電話同我講,黎緊年三十晚開始 食唔到團年飯 加 黎緊拜年日子,佢都唔會同我一齊出去拜年!因為要睇住佢媽~因為奶奶一個人係家中,但我們今年第一次以兩公婆身分出去拜年,我唔想C6唔同我出去拜年!
我問C6初四開始都要返工,奶奶都要一個人係屋企嫁喇~有咩發別?
你們係我,應該點做?

大宅

回覆樓主

我會自己返娘家過年,同親戚一起,仲爽

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

調轉諗 (唔係咒樓主)
如果受傷嘅係你,你又想唔想老公陪99去拜年而唔陪你?

複式洋房

homelover11 發表於 19-2-2 14:28
我會自己返娘家過年,同親戚一起,仲爽

但第一年拜年 我派雙封利是,我都想老公陪自己拜年

伯爵府

會由佢
99跌親有個人睇住係好
所以我會體諒佢

複式洋房

I9528 發表於 19-2-2 14:35
調轉諗 (唔係咒樓主)
如果受傷嘅係你,你又想唔想老公陪99去拜年而唔陪你?
...

我明白~如果佢地去拜年應酬完食完飯返黎,我都放手比佢地拜年。一年一次新年,拜完佢地都會返黎,有咩所謂?

複式洋房

taiwoon 發表於 19-2-2 14:37
會由佢
99跌親有個人睇住係好
所以我會體諒佢

四日拜年,都可以唔洗自己老公陪自己拜年?

琥珀宮

畀面勳章

tracy916 發表於 19-2-2 14:37
我明白~如果佢地去拜年應酬完食完飯返黎,我都放手比佢地拜年。一年一次新年,拜完佢地都會返黎,有咩所 ...

呢個只係你嘅尺度 =/=你老公照顧親人嘅睇法

珍珠宮

環保接龍勳章

tracy916 發表於 19-2-2 14:15
我想問下大家意見~
奶奶31/1早排打掃除時係摺椅跌倒,當時C6話打999入公立醫院Check下,奶奶死都唔肯,最 ...

妳老公仲邊有心情陪妳四處拜年?要受傷嘅老人家自己喺屋企,俾我都唔放心,想斟杯水都無人幫佢。
人生本是苦

侯爵府

回覆樓主:

樓主.,我同你奶奶一日由高櫈跌左落嚟,依家都仲痛到屎。

係今年唔去拜年啫,就算佢當刻真係call 白車,可能只係早d知道骨裂,都係要照顧啦。今年味自己拜年啦。唉其實我阿媽都係唔聽人講,有事又唔即刻去醫生,老人家通病嚟,只可以自己作為借鏡,第二時老左唔好咁。

樓主開心d啦,你有個好好老公。希望你唔好唔開心,今年一定有個富足的一年。 :gung:

複式洋房

I9528 發表於 19-2-2 14:40
呢個只係你嘅尺度 =/=你老公照顧親人嘅睇法

我想佢企我角度認下~四日陪我兩日都好..........

大宅

我角度照顧有病家人點都重要過拜年,或者同老公商量下叫佢抽小小時間一齊去拜年,派完利是打個招乎叫老公早點走去照顧99

子爵府

我會由佢因為依家涉及照顧有傷嘅屋企人,而唔係因爲陪佢屋企人去拜年而唔陪你拜年

大宅

回覆 tracy916 的帖子

唔好再同老公係呢個問題上糾纏嗱,阻止老公去照顧99一定影響你哋感情,老公唔要求你去幫手照顧99你仲想點,你要企係你老公位置諗,照顧亞媽重要定拜年重要?拜年嘅野你做代表就得啦!親朋戚友會體諒明白的

男爵府

樓主第一年做人新抱,慢慢學習下先啦。

我同我99關係唔係特別好,我同一般新抱一樣都好多野睇99唔順眼。

有年新年我99又係整親隻腳行動唔方便。
我即刻自己向老公提議買餸上99度煮飯佢食。
比著普通朋友你都可能會打個電話關心下佢啦,更何況呢個係你老公個阿媽。
你識做時人地都識做。

我係你就唔會迫自己老公陪你出去拜年啦,更唔好比説話佢聽比面色佢睇。
佢唔叫你唔好去拜年幫手照顧99已經算好。

複式洋房

KarenC 發表於 19-2-2 14:43
妳老公仲邊有心情陪妳四處拜年?要受傷嘅老人家自己喺屋企,俾我都唔放心,想斟杯水都無人幫佢。
...

但C6可以點樣兩邊平衡?

複式洋房

魚毛媽2008 發表於 19-2-2 14:44
樓主.,我同你奶奶一日由高櫈跌左落嚟,依家都仲痛到屎。

係今年唔去拜年啫,就算佢當刻真係call 白車 ...

我真係開心唔到..........第一年拜年 就無C6陪自己!我想C6可以平衡到兩邊
謝謝你安慰我

大宅

樓主唔好咁自私啦,老人家跌親一定想親人在身邊,你老公想陪住呀媽好正常,比著我都唔會要老公掉低呀媽陪我去拜年。將心比己!

你地第一年結婚,仲有好多個年會一齊過,何必要老公難做。自己做代表去拜年有冇問題。

侯爵府

tracy916 發表於 19-2-2 15:06
我真係開心唔到..........第一年拜年 就無C6陪自己!我想C6可以平衡到兩邊
謝謝你安慰我:kissyou ...

平衡自己心態仲容易啦。那,同老公講,體諒佢要照顧媽媽陪唔到你,罸佢要買 XXX (你自己填)補數,新年後 X 日要收到

大宅

tracy916 發表於 19-2-2 15:06
謝謝你安慰我:kissyou ...
你99整親最唔開心應該係你老公,咁小事就唔開心,又唔體諒一吓老公,你哋只係一第年婚姻,打後日子點過呀!睇開啲啦!

首頁
12345...9

尾頁

跳至