自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

但你心深處係想要,點解要呃自己。
隨心地繼續嘗試,可能柳暗花明哩

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我同C6結婚9年了,都無小朋友,但我地感情仍然好好,一年比一年好。

BBJOJO    發表於 19-2-4 08:07

男爵府

Kathy20 發表於 19-2-3 02:43
其實前年小x後,已經努力調理身體,可以做的都做晒,但仍然冇消息,最後換嚟一個又一個嘅失望,都高齡了, ...

如果呢樣野咁令你耿耿於懷嘅你可以搵個生育科醫生去睇下。我當年又好似你咁,最後好姊妹頂我唔順幫我book 咗個生育科,膽粗粗硬住頭皮去睇,然後同老公共識試3 個 cycle, 半年後終於有好消息。我生果陣都差不多四字頭。醫生話大把over 40 歲病人。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

每個人選擇唔同,我有2個,有開心嘅時候但亦有激氣/煩惱嘅時候,所有的心機同時間都放响佢哋身上,責任大钱都用多好多。身邊唔少朋友/同事都唔要细路,唔想負太大責任又自由,年年週圍旅行大把钱自己洗,唔驶教唔驶煩。所以冇绝對,隨缘吧!

capricornbb    發表於 19-2-3 14:08

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

想你內心深處都放棄時,就會自然突然有。
好多姐妹都係咁,我都係

琥珀宮

其實前年小x後,已經努力調理身體,可以做的都做晒,但仍然冇消息,最後換嚟一個又一個嘅失望,都高齡了, ...

如經濟環境好,可以support 做FTM請工人,可以考慮領養,為你兩夫婦及一個孤兒提供一個你心中完滿的家

水晶宮

回覆樓主:

而到親子王國一定講有小朋友

公爵府

回覆樓主:

可以向大6的兒童福利院(每個省市都有)申請領養,也是不錯的選擇。

伯爵府

2024年龍年勳章

最近睇左汪阿姐個post, 有老伴、有錢、有朋友已經非常幸福,小朋友都係講緣份

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

有時有D野都唔到你去plan,命運既野,各有各好,有小朋友係好開心,但身體上好疲累
---生命無價,請支持領養---

男爵府

老實講..我覺得係

你唔係唔想生,係暫時未有姐,唔需要人地話你知唔生有咩好處黎說服自己,最重要係你自己想點..我好多朋友都高齡生小朋友,仲有個做試管,已經生左一個,打算生埋另外兩個添,放鬆d... 如果你地都中意小朋友又想生既,一定有辦法,最緊要唔好咁大壓力,心情影響健康,健康最重要

別墅

我同你一樣前年小x完,跟住上年又化學完。之後用左年幾時間休息調理,做晒好多檢查都仲未有。到最後仲生埋朱古力瘤,做手術割個陣仲要發現埋兩邊輸卵管塞晒。。真係心都灰晒。但心當然都仲係想要,今年我地決定去台灣試ivf.老公話最少都要試一次,試左都係唔得先算。
我唔知你地做過ivf未,如果未我覺得都係可以做埋最後一步都冇先決定死唔死心。用放棄心態去試個人會舒服d.

珍珠宮

你要自己問自己內深處想不想. 如果想, 你就給自己機會, 放鬆自己才容易有. 你和你先生做左身體檢查末?

高齡大家定義吾同

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我係唔生嘅

幸唔幸福,睇心態吧

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我本身好鐘意小朋友,所以一早決定要生!生左之後,當然係開心啦,不過到佢依家升左中,感覺又變回得c6嘅生活,成日兩個人去街街,仔大左就唔跟我地了!生左同唔生,分別唔大。

大宅

HongV 發表於 19-2-3 02:49
的確有小朋友後無咁和諧了

呢句真……

子爵府

回覆樓主:

只能講,有好有唔好

男爵府

醒目開學勳章

生到個健康就係,如果生出黎同你預期有落差咁點,可能唔健康,可能係sens. 因為我經歷緊,而家就話都開心既,小朋友細個,但將來大個呢,一諗到將來自己個小朋友既將來。前境係灰既。
所以唔好諗咁多(我都唔敢諗太多,盼望奇跡吧)
敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
有得有失,又可否一直堅持?
<教養孩童,使他走當行的道
  就是到老他也不偏離>

伯爵府

有又煩,無又得閒,一切隨緣吧!

首頁
12345...7

尾頁

跳至