親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

到任何地方也要提高警覺

男爵府

唯有當破災擋災,人無事就好

男爵府

CINDYC 發表於 19-2-26 19:03
用呢種,收響tee 裡面,有淺色的。

我一家四口,passport 都不知道點放,其實passport 放酒店safety box 是否都好危險?

男爵府

CINDYC 發表於 19-2-26 13:09
巴黎小偷爬手出名多,本身都有警覺性,shopping 物品全部都係老公攞,佢亦即時發覺,但無諗過神乎奇技到一 ...

環保袋係好重要,仲要有拉鏈的。我男友通常會背大背囊出去,買乜都塞晒入去,系行山背囊,介唔爛,要開亦唔易。

男爵府

小公主媽媽 發表於 19-2-27 07:15
我一家四口,passport 都不知道點放,其實passport 放酒店safety box 是否都好危險?
...

我從來旅行證件同錢都一定跟身的。無咁危險的地方就背囊貼背放,覺得危危地就用貼身包裝,帶係衫入面。同記得影多幾份copy,又用手機影,同send d copy 比自己email account,(touch wood)都可以容易d 處理。。

男爵府

mami42 發表於 19-2-27 03:28
呢種最多放一本護照?家人一人一個?

分開放係穩陣d的。放埋一齊。。。。。。有事就。。。。。

侯爵府

回覆樓主:

你唔即刻睇吓有冇唔見嘢,如果有就叫佢即刻拎返出嚟否則報警!

水晶宮

畀面勳章

...

夾萬酒店可以開的,一陣copy完你d資料放返入去你都唔知

水晶宮

畀面勳章

missvivi 發表於 19-2-27 08:35
我從來旅行證件同錢都一定跟身的。無咁危險的地方就背囊貼背放,覺得危危地就用貼身包裝,帶係衫入面。同 ...

我都係咁,然後d copy會分開放

不過jm記得,如果email在電話,記住log out,否則touchwood唔見電話,對方就可以睇曬你d證件資料

水晶宮

princesscupcake 發表於 19-2-27 10:36
你唔即刻睇吓有冇唔見嘢,如果有就叫佢即刻拎返出嚟否則報警!

當其時我地見LV 盒包裝完好無缺,而且起碼五個人圍住我兩個,(以為)無唔見野,一到站即刻落車。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

bosch 發表於 19-2-27 00:22
偷龍轉鳳? 偷左你盒絲巾, 之後擺個類似吉盒入去?

響巴黎搭地鐵真係要非常小心, 就算你行緊路都會有人開 ...

唔係偷龍轉鳳,而係除了袋撕爛,原個包裝盒無破損但被偷,如樓上jm 講,神偷!

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

bosch 發表於 19-2-27 00:22
偷龍轉鳳? 偷左你盒絲巾, 之後擺個類似吉盒入去?

響巴黎搭地鐵真係要非常小心, 就算你行緊路都會有人開 ...

尋日朝返左香港啦,謝謝關心

bosch    發表於 19-2-28 16:27

水晶宮

...

係巴黎,我無放響酒店,證見財物用腰袋跟身。腰袋您同老公一人用一個,每一個放到兩本passport.

水晶宮

mami42 發表於 19-2-27 03:28
呢種最多放一本護照?家人一人一個?

一個袋可放到兩本護照

水晶宮

missvivi 發表於 19-2-27 08:35
我從來旅行證件同錢都一定跟身的。無咁危險的地方就背囊貼背放,覺得危危地就用貼身包裝,帶係衫入面。同 ...

我都有 copy, 另外都會存響家人處。

男爵府

CINDYC 發表於 19-2-27 17:15
一個袋可放到兩本護照

如果夏天著鬆身衫想放入面都驚比人見到

男爵府

lovelybaby2015 發表於 19-2-27 16:02
我都係咁,然後d copy會分開放

不過jm記得,如果email在電話,記住log out,否則touchwood唔 ...

我連email 的apps 都唔用架,要check 去網站check, 長期set 乜password 都唔save.

水晶宮

小公主媽媽 發表於 19-2-27 17:19
如果夏天著鬆身衫想放入面都驚比人見到

腰袋貼身的及攝入褲頭,不過係熱啲,所以去呢啲地方唔relax!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

CINDYC 發表於 19-2-28 04:42
腰袋貼身的及攝入褲頭,不過係熱啲,所以去呢啲地方唔relax!

我上網搵到隻防盜backpack,Pacsafe, 大家有無聽過?我有d想買

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

巴黎治安好差
我一個人講電話 比4-5個人圍住
好彩剛好有警察經過

首頁

尾頁

跳至