夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

講乜嘢屋企傳統吖,你父母想你生,如果你真係堅愛你老婆,你會撐佢囉,然後大家慢慢接受無小朋友嘅生活,根本你自己都係想要小朋友,講到係屋企迫你咁。你出一句聲撐你老婆我唔信你媽會同你脫離關係囉! 你老婆比你更需要開解!佢無得生佢自己都好傷心,你一個唔該搵過一個就解決晒問題,難為佢仲要愛你,因為愛你先願意離婚,你仲要好似只係覺得佢唔肯收膽養費而覺得對佢唔住咁,其實你係愛佢應該要同佢一齊面對!我只係覺得你好自私同軟弱

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Torveny 發表於 19-2-28 14:49
生活喺一個傳統家庭,父母都希望可以自己傳宗後代,但現在發現自己新結婚的老婆身體健康情況下不會生B機會 ...

唔好賴家庭丶賴父母,你認為結婚一定要生仔?
你是獨子?如果你兄弟姊妹有仔女,當作自己仔女疼惜,不可以嗎?
很多兩夫妻身體正常亦不孕,你肯定娶另一個一定有得生?
我覺得你超自私但扮哂無奈,好嘔心。

瑪瑙宮

十年情就比果 d 乜春傳統呃殺, 你下個老婆又係不育你又飛左佢牙? 成家為生而生, 當人母雞咩? 啱呀啱呀, 放生你老婆搵个對佢係真愛的男人吧.

子爵府

回覆 Torveny 的帖子

我唔知關咩"奉子成婚"事,你咁concern生仔,係應該結婚前check清楚大家係咪有得生先結婚,唔好浪費人哋時間,依家娶咗人發現咁樣,就離婚,令人變成棄婦,仲上嚟話要人開解

樓主你可能話,係你老婆話離婚,但我都睇唔出你唔係囉,你依家都係煩緊佢唔肯收"贍養費",而唔係諗住點樣一齊生活落去,嫁俾你呢d媽寶/家寶,真係十世都唔修,懦夫

珍珠宮

識左十幾年依家先知太太唔生得?
你識自己父母幾十年都知佢地要你有後,
但你咁遲先去check 生唔生到?
係邊個既責任?

婚姻係自己,
同你相扶到老既係你太太,
唔係你父母,更唔係仔女。
你結婚時有冇承諾要照顧對方,愛護對方一世?
不論貧富、健康與否?
結果呢?

結婚叫成家立室,係成熟成年人既決定,
結左婚仲搬父母出嚟話乜話物,
其實你唔適合結婚。
請你再諗清楚。

珍珠宮

你自己有沒有兄弟姊妹?

男爵府

我識2對夫婦,都係擺明極鍾意小朋友,無奈生唔到,但即使佢地得2公婆,到中老年仍好恩愛。其中一對個老婆講過,佢後生時一知道自己生唔到,叫佢嗰個九代單傳嘅老公同佢離婚,話唔想連累佢,個老公無走,仲話只要佢做老婆。
樓主一堆藉口,你愛你個理想生活多過個老婆,咪離婚囉,仲開咩解,你老婆無左10年青春、無得生、無錢、仲無左個佢好愛,亦以為係愛佢嘅老公,佢就真係要開解喇。

複式洋房

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22334333

其實你地係咪同一個個案來?

子爵府

Torveny 發表於 19-2-28 17:07
雖然我認識身邊的朋友很多都是奉B結婚,但我和老婆不是這樣的人,我都知老婆的苦況,但她堅決不收贍養費, ...

尊重,就好

你可以令外開一個戶口儲起俾佢

珍珠宮

減齡達人勳章

如果你自己都想要bb, 就放生你老婆吧!而家你會唔介意,唔捨得,幾年後,你父母不停催你地生,身邊朋友又有小朋友,又結咗幾年婚,生活開始苦悶,你就梗加想要bb。

見過男人最初話唔介意,十幾年後出軌加個小三有咗,最終咪同個老婆講,為咗個bb, 要同老婆離婚。

伯爵府

其實你愛佢嗎?包容唔到就放生佢啦⋯

禁止訪問

大宅

生兒育女是個上天安排...如果你們真的有好心愛對方

唔會因為咩傳統觀念就咁放棄這段婚姻

伯爵府

想生BB熱投

生活喺一個傳統家庭,父母都希望可以自己傳宗後代,但現在發現自己新結婚的老婆身體健康情況下不會生B機會 ...

根本就唔係問題,我表姐都係咁,去台灣拎粒優質卵,同佢老公啲精結合試管BB,放返去表姐個肚度陀。不知幾好!
只係錢嘅問題,有50萬,生孖胎3包胎都得!無嘢話唔得。搵人同你陀埋,都仲得。
I am Agent P

翡翠宮

回覆樓主:

呢D就睇到婚前檢查既重要性
有D人天生好鍾意做父母好渴望小朋友
結婚都好大部分為左生仔
如果樓主係呢隻,就吾好拖
快D分開
要你帶住遺憾去繼續生活
對你吾公平
你太太對住你亦24小時好大壓力
咁又何必
而家愈來愈多人吾想生細路
分開左佢一定揾到新生活
你亦可以追求自己想要既野
何必囷獸鬥

珍珠宮

婚可以照離,離畀父母睇。你對她好,不要出於回報她,要出於甘心樂意,不求回報,不是還人情。日後大家遇上夾得來的婚姻,不妨坦白你兩獨有的如家人的恩情,莫妒忌,要接受。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

回覆樓主:

賴晒父母~
你自己咪又想生~講到被迫咁~
你老婆先需要人開解!

珍珠宮

複式洋房

多餘。。你係唔知點做,因為自己嫌棄老婆生唔到仔,但又唔想做衰人同人離婚!
生唔到小朋友絕對不是籍口,可能係遺憾,但絕對不會致離婚,因為愛一個人不會介意呢D!
其實咁想生仔,一早應該check 啦!

複式洋房

如果你話係自己好想要BB都情有可原
但為「傳統」就好奇怪
如果傳統要你做唔想做嘅事你都會做?
守傳統對邊個有好處?

首頁

尾頁

跳至