1-3歲

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Sharon_Sharon 發表於 19-3-2 16:12
混入牛奶一齊食,我囡以前都係,問左醫生話d藥可以混入奶,佢唔覺唔覺就飲曬
...

呢招我個仔唔受,佢真係飲到唔同味

已刪除用户

回覆樓主:

複式洋房

回覆樓主:

我個女2歲幾,之前食藥都好乖一見我攞針筒會自己擺好位坐定定自己啜,但係今次感冒啲藥可能好難食,佢食左第一啖後就勁抗拒,攪到次次餵都要兩個人餵,一個抱實佢一個鍊住佢口餵,我真係唔識餵,吐出黎嘅比食嘅多,唔敢直射佢喉嚨,響牙側邊射入去,佢又會吐返出黎喎 攪到食唔到幾多藥,要睇第二次醫生

禁止訪問

大宅

用水溝稀d,味道冇咁勁,會易接受d

複式洋房

tobegoodmum! 發表於 19-3-1 08:46
Bb一歲, 對餵藥有很大反應, 每次差不多要幾個人餵先餵到..大家可以分享下餵藥方法嗎?
...

我朋友教我溝落去啲果容度比佢食,萬試萬靈(emoji)(emoji)仲食得好快添,你可以試下

別墅

我個女如有人多嘅時候就會難餵藥,通常我都會1對1甘餵,就會好啲!有時啲藥比較難入口,就比樣野物品佢揸住((通常吾比玩果啲,eg探熱針,電池,手機))!如果再吾得,我就會用強硬嘅態度叫佢配合,飲完之後就讚佢叻同勇敢!
我個女飲2ml嘅藥,我會分開2-3次唧比佢食,如果一次過比,佢會吐翻出嚟

別墅

想生BB熱投

Bb一歲, 對餵藥有很大反應, 每次差不多要幾個人餵先餵到..大家可以分享下餵藥方法嗎?
...

我個個都係 對食藥好反感 最近上YouTxxe 搵辦法搵到

要準備一個吉藥水樽同一盒飲哂嘅紙包飲品
放哂要食嘅藥入藥水樽
(emoji)開個紙包飲品
放支藥入去
俾支飲管bb 飲
佢會以為自己飲緊果汁 極快飲哂 (emoji)
試下

大宅

...

由1歲都係強硬方法橫抱餵藥,搞到好抗拒食藥。到左依家2歲半轉左一個方法。
一開始抱bb坐大脾問佢想食咩顏色既藥先之後大人左手一支藥右手一支水,好似玩遊戲一樣同佢講等佢有准備,之後快速一下藥一下水一下藥一下水,飲完之好開心咁讚揚之後又繼續重複問到咩顏色既藥。慢慢佢就五會抗拒食藥。

首頁

尾頁

跳至