自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

照計應該有有薪產假,不過預咗要睇面色,甚至放完產假就要轉工。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ChloeMa 發表於 19-3-3 09:31
正常係3月31,不過差不多時間hr 會俾confirmation letter 你。 你4月頭先通知啦! 但一定無產假福利。
...

點解無? 返夠40weeks就有喇, 除非樓主早產b啫
放下自在

伯爵府

回覆樓主:

樓主個時間有 d 尷尬,要睇睇個 edd 先,如公司一定要放前4後6,就要睇放產假個日期前做唔做夠 40 星期。

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

穩定左先講,起碼過左12weeks

公爵府

Googlehehe 發表於 19-3-3 08:40
大家覺得我係咪要而家即刻同公司講?
原本應該2月中黎 今日驗到bingo....

很現實,但我真係會過左先講。 到時再找婦科出封信,日期是probation period 之後。
之後用工作實力告知公司你的價值,到時你生幾多個公司都唔捨得放你走。

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

樓主如果放產假時夠40week就可以有有薪產假
如1月1日簽約,2月有孕,只要10月頭打後才開始放產假,就有薪
過左試用期再通知公司吧,好正常,唔需要為其他人講野有hard feelings
做好自己就得啦!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

cattz288 發表於 19-3-3 10:41
點解無? 返夠40weeks就有喇, 除非樓主早產b啫
我以為通知時已需過40週,咁懷孕期39週+,如果唔炒、唔早產,實過。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ChloeMa 發表於 19-3-3 11:36
我以為通知時已需過40週,咁懷孕期39週+,如果唔炒、唔早產,實過。

通知左公司就唔炒得喇! 係怕早產啫!
大公司唔怕喇! 過埋probation先通知!
放下自在

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

cattz288 發表於 19-3-3 11:41
通知左公司就唔炒得喇! 係怕早產啫!
大公司唔怕喇! 過埋probation先通知!

賠足係炒得。 不過你可以告佢歧視。

伯爵府

tutik 發表於 19-3-3 09:55
比我會臨過试用前講声,大家覺得唔介意先繼續,唔想有心理壓力影響個肚,以自己B B為重。
...

認同
但要樓主衡量B B重要d定份工重要d...

象牙宮

ChloeMa 發表於 19-3-3 11:43
賠足係炒得。 不過你可以告佢歧視。

大公司唔會喇! 唔驚比人告咩!除非自己蠢到犯嚴重過失
放下自在

水晶宮

cattz288 發表於 19-3-3 11:45
大公司唔會喇! 唔驚比人告咩!除非自己蠢到犯嚴重過失

咁都係, 不過要搵人backup佢產假嘅工作, 公司都好慘。 所以係大公司先至可以承受, 細公司得幾丁人, 仲點cover?!

象牙宮

ChloeMa 發表於 19-3-3 11:48
咁都係, 不過要搵人backup佢產假嘅工作, 公司都好慘。 所以係大公司先至可以承受, 細公司得幾丁人, ...

係架! 細公司肯定會黑面
放下自在

子爵府

Googlehehe 發表於 19-3-3 08:40
大家覺得我係咪要而家即刻同公司講?
原本應該2月中黎 今日驗到bingo....

我會講左先,到時俾說話聽又大住肚好大壓力架

伯爵府

dc9 發表於 19-3-3 10:53
咁樣呃公司

樓上個啲唔係用呃,只係話要現實啲為自己著想。難為其他同事,未番工已經得罪人。
比我都過唔到自己...

珍珠宮

過左先講

當年我未過試用就比上司知道左,後尾就不比我過試用,咁就無左份工,老公叫我索性做ftm,阿女都就快2歲了

珍珠宮

kyk 發表於 19-3-3 10:51
樓主個時間有 d 尷尬,要睇睇個 edd 先,如公司一定要放前4後6,就要睇放產假個日期前做唔做夠 40 星期。
...

係,要睇edd,如果樓主edd係十月,公司堅持要前4咁就應該唔夠40週,anyway,樓主唔好諗太多,過左probation再通知

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

要有心理準備可能會俾同事單打黑面好多說話聽甚至刁難,就算將來生咗b之後可能都會一直俾同事排擠,如果自問可以做到唔理人嘅就過哂probation先講,否則都係通知咗公司先,畢竟呢啲壓力唔係人人受得住,仲要陀b,情緒可能會容易有波動。

子爵府

cheung2000 發表於 19-3-3 09:07
臨放產假前已經返夠四十星期就有有薪產假,但你預左佢哋會唔鍾意囉

一定係過左試用期先講,但張驗孕証明 ...

岩岩返工就有左,預左冇好臉色睇...

首頁

尾頁

跳至