自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我食素,外出食飯真係冇乜選擇,茶記午餐ABC通通都係肉,叫份蛋治/奶油多,伙記話午市唔做呢d,惟有叫個餐,齋食白飯,d餸俾朋友食…… 食pizza,搣走晒d肉、腸,齋食個批餅,肉醬意粉齋食意粉,雞亦、肉丸當然得個睇字…… 去老麥只得麥芝蛋包、凱撒沙律撩走煙肉,一係就叫豬柳蛋漢堡走豬柳…… 去日本餐廳就只得麻醬沙律…… 去食韓燒就只食配菜如泡菜、芽菜……
覺得跟別人食飯已經係一種壓力,因唔係每間食肆都有素菜選擇,亦冇理由全村人就我,所以只想一個人,就越嚟越變獨家村。真係好想大喊 一場

珍珠宮

回覆樓主:

個人選擇,唔係預左咩?

KKKKit    發表於 19-3-9 18:22
good_pig    發表於 19-3-9 16:11

子爵府

Giant 發表於 19-3-9 13:14
我食素,外出食飯真係冇乜選擇,茶記午餐ABC通通都係肉,叫份蛋治/奶油多,伙記話午市唔做呢d,惟有叫個餐 ...

食素食到咁有壓力,你其實目的為何?

象牙宮

回覆樓主:

香港食素係麻煩d,同埋身邊無人一齊,你預左孤單d架喇!

男爵府

回覆樓主:

我有親戚食素,每次家庭聚會都只選擇食中餐因為有得叫 齋菜!

伯爵府

家族都有人食素, 同佢一齊食飯係有D麻煩, 不過都尊重佢決定, 只係唔明點解如無特別原因要堅持全素

wcpcelia    發表於 19-3-9 15:38

子爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

傻豬黎既,識多班朋友咪得囉!
素食好多 event, 睇Facebook 呀好似 IG都有?剛剛會展有個素食節,再之前佛教什麼學校又有素食event,你留意下
有志同道合開心好多架!
我本人就唔係咁執著既,平時自己會煮素食,好少出去食,或有時約素食朋友去食素食既地方
同家人食晚飯,佢地食肉既,我就食少 d 啦,又或者扮夾嘢,例如宮保雞丁,我咪夾舊茜芹囉,係既同D肉一齊炒既菜都唔太素,不過冇所謂啦!

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

傻豬唔好咁諗啦
食素只不過唔食肉
一班朋友出黎食飯都係至在傾下計聯誼下
填飽肚先係其次

自己帶迷你調味料味唔洗驚咁單調囉
素食都可以開心食

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

就不可以考慮放寬啲,一餐半餐同親友出外冇齋咪食少少肉咯,唔洗咁啫

如果你係因為宗教理由,咁你同菩薩呻啦,你都係因為佢至搞成咁,乜唔係越苦越有心咩?

好奇一問,如果係因為宗教理由食齋,係咪都唔會用任何皮製品?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我食素,外出食飯真係冇乜選擇,茶記午餐ABC通通都係肉,叫份蛋治/奶油多,伙記話午市唔做呢d,惟有叫個餐 ...
唔係........其實好多同道人士

侯爵府

你係食碟邊齋都還好

我有朋友係佢食齋會責怪我地食肉的人點唔就佢,食肉點唔應該

其實我地做朋友都有壓力
8-)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

我朋友食齋,如果一班人食飯佢就碟邊素,食pizza西餐嗰d就食沙律囉!

茶餐廳有乾燒伊麵羅漢齋飯等等,或者食份蛋治多士

大宅

回覆樓主:

有同感。香港地搵素食餐廳好難。想平平地茶餐廳feel的更難。所以都少左同朋友出街食飯,唔想人地餐餐就我。

瑪瑙宮

盡量自己帶飯。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

珍珠宮

回覆樓主:

香港素食係有困難, 但這是個人選擇

公爵府

回覆樓主:

我見我奶奶宗教原因食素,出街都係蕃茄肉片飯唔食肉,星洲炒米只食米粉,有d餐廳有雜菌飯,唔會冇野食,韓國菜可以食炒粉絲,泡菜鍋
如果你堅持全素,應該無慾無求唔會覺得悶

珍珠宮

畀面勳章

二小姐 發表於 19-3-9 13:33
你係食碟邊齋都還好

我有朋友係佢食齋會責怪我地食肉的人點唔就佢,食肉點唔應該

尼D我覺得好唔應該,因為好形響D人對食素人既觀感

瑪瑙宮

大廚勳章

其實你點解咁諗呢?

素食係你一個選擇。。覺得咁痛苦你可以選擇返食肉。。

我阿姨由我細個開始我已經知道佢係食素。。但係佢每個星期日都同我地有聚會。。。我又唔覺得佢係咁痛苦。。。佢一樣有同我地去飲茶。。。一樣可以叫點心。。又有齋腸。。又可以食素餃。。有啲酒樓仲特別有素包。。有時叫炒飯我哋就為咗令佢有得食。。例如菜粒瑤柱蛋白炒飯。。就唔要瑤柱。。

至於茶餐廳。。佢叫菜遠飯。。如果我哋一齊去佢就將啲肉俾咗我。。覺得有幾慘呢?佢去食麥記都係食豬柳蛋塊肉分開上。。。如果佢一個人食就叫豬柳蛋走肉。。我又唔覺得幾咁值得大喊一場?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

回覆樓主:

去日本餐廳唔會只得麻醬沙律
有炒野菜
燒冬菇
雜菜天婦羅
青瓜卷
叫冷麵,等朋友食肉又得

韓燒又唔會只得泡菜、配菜
可以燒冬菇、金菇、雞脾菇、南瓜、脆玉瓜、甜椒、茄子
有自助沙律吧可以自己整沙律
又有甜品

去食pizza同意粉
eurogogo係有素pizza同意粉
蕃茄牛油果pizza、素食百寶pizza、蕃茄芝士pizza
蕃茄粟米蘑菇意粉、香草杏仁意粉
仲有其他素食,例如:蒜蓉包、焗茄子
啱晒你

simply life有個南瓜栗子糙米飯/忌廉雜菌糙米飯/忌廉雜菌意粉set lunch
咁又得~

就算茶記
可以揀有羅漢齋飯/乾燒伊麵/時菜雲耳炒河嘅茶記

我覺得你需要留意邊間餐廳多素食選擇

wcpcelia    發表於 19-3-9 15:39

瑪瑙宮

大廚勳章

happylife1210 發表於 19-3-9 13:23
我有親戚食素,每次家庭聚會都只選擇食中餐因為有得叫 齋菜!

我屋企都有人食素反而多數嘅聚會會揀午市嘅半自助餐。。。。。。因為每人一個主菜。。。通常最平嗰個就係素食啦。。。然之後出去各自食沙律或者凍海鮮。。咁我話依食齋佢就可以食好多沙律。。又可以食甜品。。咁我哋食慾的人士又可以揀個主菜豐富啲菜食出邊啲凍海鮮同埋沙律甜品。。

咁多年來又未試過有咩衝突喎。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

首頁
12345...7

尾頁

跳至