懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因我請假只需向boss說明因由,上我一級個阿姐就成日問我請病假做乜,覆診點解請病假,最後我直接話去做產檢
佢知道我有左bb後 另一個同事都話好明顯 佢成日都淨係將d task pass比我一個
早幾日佢特登行黎我個位話我知佢好想生b 但未成功
咁係咩意思?

複式洋房

唔知咩心態
我大左肚後 仲話 以後你都淨係識湊仔啦

男爵府

1) 可能佢唔想令你覺得佢岐視你. 因為如果明知你有左而減你工作, 怕你會告佢.
2) 佢無 planning. 將D工作只係 pass 俾你, 你拍拍手放產假, 佢就死梗.

複式洋房

ling9125 發表於 19-3-11 12:15
因我請假只需向boss說明因由,上我一級個阿姐就成日問我請病假做乜,覆診點解請病假,最後我直接話去做產檢 ...

我上司(男人)成日都問我會唔會特突然肚痛同早產,而家我6個月比佢咁問覺得佢心地唔好

大宅

因我請假只需向boss說明因由,上我一級個阿姐就成日問我請病假做乜,覆診點解請病假,最後我直接話去做產檢 ...

佢都幾奇怪
我初期唔穩定請左一個月,後期流啡入院後又抖左一星期
上司反而係唔敢俾咁多野我,怕我一唔舒服跟唔到野就麻煩

珍珠宮

又真係實在太奇怪喇

男爵府

同你請教一下懷孕經驗!

複式洋房

其實其他同事都好得閒 但佢淨係將d task pass比我
然後當我有做得唔好時,就大大聲話我(對其他同事唔會咁的)
感覺就比佢針對

複式洋房

我都有個同事好想生仔但因為老公唔想所以冇得生,
因為冇得生所以成日系度講生仔有咩唔好...
我未夠三個月仲未公開,
但成日聽到呢D已經好有壓力....

複式洋房

ddgrjm 發表於 19-3-12 13:33
我都有個同事好想生仔但因為老公唔想所以冇得生,
因為冇得生所以成日系度講生仔有咩唔好...
我未夠三個月仲 ...

如果遇著心地唔好嘅同事,係呢啲時候真係唔知點處理好

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

唔好太在意,做好自己本份就OK。依家陀B至緊要。

複式洋房

haha748494 發表於 19-3-12 15:02
唔好太在意,做好自己本份就OK。依家陀B至緊要。

其實陀bb番工有時都真係會唔舒服,遇上唔體諒嘅同事,對佢地真係無留戀。
成日問我生完之後點,我話比阿媽湊,就算真係唔做都唔會講住,太驚佢地蝦我,洗到我盡。

子爵府

咁奇怪

我反而同事知道有左後工作上幫我分擔左一d,好感激佢地,唔舒服又會叫我唔好死頂,返屋企休息。我老闆係男人,不過明白我亦都批我放假(我中後期每星期一日SL),同埋時不時都問我兩句身體點樣,無因為大肚歧視我

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 ling9125 的帖子

我覺得做人無謂咁樣喇,陀B畢竟大多數人都要經歷,互相幫助下唔好咩。

大宅

回覆 haha748494 的帖子

我都未敢講住, 而家11WK, 因為BOSS係果D一味向前衝, 要進步, 冇家室既單身女性, 我SENIOR之前已經知道我有左, 佢都話唔好講住, 因為BOSS一定會黑面, 能遲講最好...到最近部門要請人, SENIOR話如果我再唔講, 到佢地請左人我先講9月尾就會放2個月產假, 攪到佢地人手上安排失當, BOSS塊面會更黑....我而家講又唔係(我想陀穩D先講), 唔講又唔係....唉.....

複式洋房

其實生BB係好平常事,公司連埋我有3個大肚婆,都好多閒話聽,好多人唔知咩心態要搵大肚婆做話題!

大宅

mama_flower 發表於 19-3-14 14:46
其實生BB係好平常事,公司連埋我有3個大肚婆,都好多閒話聽,好多人唔知咩心態要搵大肚婆做話題!
...

佢地好似唔記得佢地都要有亞媽生...

大宅

yuukikwong 發表於 19-3-11 13:53
我上司(男人)成日都問我會唔會特突然肚痛同早產,而家我6個月比佢咁問覺得佢心地唔好
...

因為男人唔明女人陀B及生仔,我諗佢唔係心地唔好!

洋房

回覆樓主:

你地會幾時俾懷孕証明俾公司?俾左好似公司就唔可以解僱員工?

大宅

回覆 YxxxxCxxxxg 的帖子

係呀, 公司知道左, 響冇特別問題吓就唔炒得...(偷野犯事咁應該另計)我就係覺得因為咁, D BOSS先唔高興, 覺得孕婦會即刻唔做野響度HEA...其實間公司如果穩健既, 冇啦啦都唔會炒員工, 但係佢地就係覺得我地多個免死金牌就會作威作福...(平時都唔黑面, 一聽到你有左佢就黑面, 都唔知係咩心態.....)

首頁

尾頁

跳至