自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

其實我仔都學左好耐...
但一直係HEA學...我覺得冇所謂...
佢鍾意上下堂..拉下歌仔...
當係放鬆下個人都好...

咁其實佢一早就要買過個琴...
但佢又唔同我講....早排咁岩我行出廳..
先知阿SIR問佢幾時買琴...我先知
(平常我係房唔會行出廳的)

咁同佢去睇琴啦...
因佢只係4級..又玩玩下...
我心都只係諗住買2千左右既琴比佢..

但去到小提琴舖..
個店主話..其實2千左右既琴..如果佢一直學落去..
總有一日會8級...咁佢又已經係要用4/4既琴囉..
買靚D..考到8級既會好D...
因依家買中階琴..過幾年都要買高階琴...
一次過買其實冇咁痛..因我仔一定唔駛再換琴...

當場拉過...7千幾既琴..真係好聽過3千幾的..
當然比屋企個一千蚊的更好聽好多

所以想問...如果真係會考8級...
係咪真係最少要買D 7,8千既琴?

或者有冇D舖頭係會經濟D?

大宅

月希 發表於 19-3-17 13:42

問你仔老師意見最好!

男爵府

2018復活節勳章

真係會考8級當然買靚D琴會更好,反正佢唔會再換琴了,買把靚D既,拉出嚟嘅音色真喺會好聽好多,建議1.5萬左右嘅琴

wcpcelia    發表於 19-3-17 19:04

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果已經用到4/4,又會一直拉,真係不如買個好少少嘅琴。又或者不如問一問老師意見。

我女仲細,學到3級,因將來仲會要換琴size,所以老師話平平地都可以,唔需要用太貴住。

水晶宮

我早兩年淘寶,三千左右,音色好好,因怕亞仔冇恒心,所以唔想買太貴

男爵府

回覆樓主:

如果真係有心上8級,就緊係買好少少啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆 月希 的帖子

我小朋友當年考八級都係用大約二千元的琴,但此價錢不是在通X琴行or柏X琴行買,因為他們相對貴啲。
但到你考完八級,又話要換更靚嘅琴考演奏級,可是阿Sir不建議只用七、八千的琴去考演奏級。

所以你問定你阿Sir要買甚麼價錢的琴比較好。

珍珠宮

借個 post 來問...
而家學小提琴小朋友初學係咩價錢?
學上去係咪比學琴貴?

珍珠宮

2024年龍年勳章

teresayan07 發表於 19-3-17 14:06
借個 post 來問...
而家學小提琴小朋友初學係咩價錢?
學上去係咪比學琴貴?

你可以去通X或栢X琴行問吓價錢作參考,坊間很多店舖或私人教授,所以價錢都有很大分別。

子爵府

係,考八级要買個靚呢,我
地四级時換咗個七千的,但上八级就要1.5萬左右的,有興趣的,一次買靚呢。或者可上網買二手靚的

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我叔仔上年考咗八級,用咗3-4萬左右買,奶奶仲話好支持添

最後係pass

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

bearbear2003 發表於 19-3-17 14:23
係,考八级要買個靚呢,我
地四级時換咗個七千的,但上八级就要1.5萬左右的,有興趣的,一次買靚呢。或者可 ...
同意

男爵府

月希 發表於 19-3-17 13:42

以前做中學,要跟樂團,佢地d 琴大部分都過兩皮(十年前)

翡翠宮

回覆樓主:

我仔當年考6級,我都係諗住買過靚d等佢用埋考8級,買左萬幾蚊,點知佢考完6級就話唔學...你問清楚你仔仔係咪真係有興趣,之後仲要學樂理

子爵府

bb2 發表於 19-3-17 14:40
我仔當年考6級,我都係諗住買過靚d等佢用埋考8級,買左萬幾蚊,點知佢考完6級就話唔學...你問清楚你仔仔係 ...

我托人直接係廠買手造琴,學到咁上下,話唔學,好辛苦,因為兩樣一齊學

男爵府

如果hea學,7、8仟ok啦,如果想將來考演奏級或經常性參加學校樂隊要去比賽啊演出果D,就買好少少,2萬至十幾萬都見有人用。

子爵府

2011至尊種植勳章

回覆樓主:

小提琴尺碼是跟小朋友手長短而定,用小朋友手心能掂到琴頭作準。

初學可不用太貴的琴。尤其是細琴(1/4,1/2,3/4)

4/4 已是成人琴。

如要上8級建議用over 1萬既琴因為音色有分別。

而真的有心學小提琴,不會去通x或柏x買琴,會去小提琴專門店,因為有維修和保養,配件亦較齊。老師多數有推介,較為出名既係solo strings, violin brother, Eddie house, HK string 專業中小大提琴行。

利申:1個小朋友學緊7-8級,1個準備5級。

wcpcelia    發表於 19-3-17 19:04

翡翠宮

Rilakkuma12 發表於 19-3-17 14:45
我托人直接係廠買手造琴,學到咁上下,話唔學,好辛苦,因為兩樣一齊學
...

我仔個部都係老師幫佢買既手造琴

男爵府

長琦良美 發表於 19-3-17 14:30
以前做中學,要跟樂團,佢地d 琴大部分都過兩皮(十年前)

有時喺街都見到佢哋用嘅名牌盒都4、5仟。

大宅

回覆樓主:

7、8千蚊嘅4/4小提琴其實都唔算係咩靚琴,睇自己負擔同小朋友要求,冇話一定要買好貴嘅琴先學得好,唔好去柏x通x買,好貴,問老師有冇介紹,我地就去啲樓上專賣小提琴舖買,舊琴可tade新琴

首頁

尾頁

跳至