懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

yuliyasmile 發表於 19-4-5 15:08
肯,因為第一天BB食既份量本身少,第2日埋身好自然就食,所以佢無甘快食左奶粉唔食人奶,當時醫院都提我唔 ...

好多謝你分享咁多經驗呀!

我一路以為bb食左奶粉就唔肯食人奶,聽你咁講安心好多了咁你當時第2日就可以埋身餵啦

複式洋房

回覆 natachiu 的帖子

我都係2月,搵劉醫生開刀的傷口唔太痛

別墅

Nickybb121 發表於 19-4-5 15:23
好多謝你分享咁多經驗呀!

我一路以為bb食左奶粉就唔肯食人奶,聽你咁講安心好多了咁你當時 ...

唔好客氣,我都只係新手媽咪,中記得第二日埋身既感受真係好感動好快到您感受到!祝您生B一切順利

複式洋房

yuliyasmile 發表於 19-4-5 15:35
唔好客氣,我都只係新手媽咪,中記得第二日埋身既感受真係好感動好快到您感受到!祝您生B一切順利 ...

多謝你!我都好想快d感受到呀祝你bb快高長大想問你一樣野,係味醫生揀開刀日子架?定係穿水見紅自己入院架?

別墅

Nickybb121 發表於 19-4-5 17:42
多謝你!我都好想快d感受到呀祝你bb快高長大想問你一樣野,係味醫生揀開刀日子架?定係穿水 ...

因為我剖腹產,生之前個幾月度既產檢醫生就會同您傾返預計38至39週個個星期日子範圍您去決定,因為預產期大多數會有早無遲,例如BB比預計生長快,醫生都會比意見,而38週是因為等BB肺部成熟,我個時就選擇38週零3日開,因為bb已經完成檢查夠重夠磅等等,我怕產假會早產又驚一輪!我以加坐月去到第18日,多謝您祝福!以加寶寶健康又食好,我已經好滿足

複式洋房

yuliyasmile 發表於 19-4-5 20:55

因為我剖腹產,生之前個幾月度既產檢醫生就會同您傾返預 ...

係咪36週後仁安先會接架?36週前護政府?我都擔心早產呀

你個bb好叻叻豬呀!健康寶寶

你傷口仲有冇痛呀?要小心d呀!

別墅

Nickybb121 發表於 19-4-5 21:35

仁安比左訂金,日子當係38週甘計,我都問過如果早左甘點,醫生話落左訂後如早左已可直接去仁安,仁安會立即通知負責您既醫生,假如您plan剖腹產,早產係因為穿水見紅,醫院就會再同您傾final您會唔會轉順產的,這個事前您可以先計劃下

別墅

Nickybb121 發表於 19-4-5 21:35

補充少少,我太約第9日,已經停哂所有止痛藥,因為一星期到都唔係好痛的了,所以以加十幾日,都無乜痛側訓彎腰去洗手間都無問題,另外好多人話要去埋公立睇,係話怕私家醫院少過34週會唔接,不過私家都係睇下訂左未甘姐

複式洋房

yuliyasmile 發表於 19-4-5 22:37
補充少少,我太約第9日,已經停哂所有止痛藥,因為一星期到都唔係好痛的了,所以以加十幾日,都無乜痛側訓 ...

咁我應該幾多週去落訂好d呀?我就係驚私家唔收要返政府呀一星期就唔太痛都幾快,我仲驚痛好耐

複式洋房

yuliyasmile 發表於 19-4-5 22:33
仁安比左訂金,日子當係38週甘計,我都問過如果早左甘點,醫生話落左訂後如早左已可直接去仁安,仁安會立 ...

早左可以直接衝去仁安咁應該唔會趕我返政府掛仲可以轉順產都幾好喎

別墅

Nickybb121 發表於 19-4-5 22:54
早左可以直接衝去仁安咁應該唔會趕我返政府掛仲可以轉順產都幾好喎
...

哈,當時醫生問我,指如果早產您可以照過仁安,問我會唔會轉順產我秒回唔太想,希望唔好,我本身怕痛先剖腹產,雖然事後傷口無順產好甘快,但成件事後痛係可受控同接受到,所以您放心安胎!

別墅

Nickybb121 發表於 19-4-5 22:45
咁我應該幾多週去落訂好d呀?我就係驚私家唔收要返政府呀一星期就唔太痛都幾快,我仲驚痛好耐:fu ...

您本身去仁安揀左跟邊位醫生先,佢會幫您夾下訂時間的,唔好太擔心,因為仁安都會想早點幫客戶留床位先、幾時下訂既週數我就唔太記得了

複式洋房

yuliyasmile 發表於 19-4-5 23:32
哈,當時醫生問我,指如果早產您可以照過仁安,問我會唔會轉順產我秒回唔太想,希望唔好,我本身怕痛先剖 ...

我都有諗過用無痛順產,但又驚最後生唔出又係要開刀,反正仲貴左。聽你講完,開刀真係唔錯

別墅

Nickybb121 發表於 19-4-6 00:32
我都有諗過用無痛順產,但又驚最後生唔出又係要開刀,反正仲貴左。聽你講完,開刀真係唔錯
...

你中有時間考慮,順產都有佢好處,復完快,好多生完6個小時已經下床活動自如又去到洗手間,之後介口同大補又無剖腹產甘多要求,只係順產先苦後甜,剖腹產先甜後苦甘,您可以再同先生傾下咩安排您最易接受,我本身先生怕我唔受得痛佢先支持我剖腹產,而我醫院見2者比例7比3,7成順產,3成自選剖腹產

複式洋房

yuliyasmile 發表於 19-4-6 12:16
你中有時間考慮,順產都有佢好處,復完快,好多生完6個小時已經下床活動自如又去到洗手間,之後介口同大補 ...

原來私家咁多人順產,我以為通常開刀添你講得岩呀,開刀手尾長d。點解唔選擇無痛分娩既?我覺得都幾好,雖然有聽聞做左會腰痛,但醫生又話通常係湊bb姿勢影響腰痛,唔關無痛事我諗如果我順產都會揀無痛我老公就想我開刀,冇順產咁有風險同唔洗承受十級痛

別墅

Nickybb121 發表於 19-4-6 17:05
原來私家咁多人順產,我以為通常開刀添你講得岩呀,開刀手尾長d。點解唔選擇無痛分娩既?我覺得都 ...

您老公對您都好體貼,不過題外話,仁安真係好多大陸孕婦

複式洋房

yuliyasmile 發表於 19-4-6 17:32
您老公對您都好體貼,不過題外話,仁安真係好多大陸孕婦

點解大陸孕婦咁中意仁安既呢,可能間間私家都多請問係味仁安會提供大部分入院物品,唔洗自己帶佬袋架

別墅

Nickybb121 發表於 19-4-6 18:28
點解大陸孕婦咁中意仁安既呢,可能間間私家都多請問係味仁安會提供大部分入院物品,唔洗自己帶佬袋 ...

佢有床執,孕婦M巾2包,拖鞋,牙膏牙刷同2隻杯,一毛巾,一拉連袋同梳,束髮夾,私處清洗樽一個,每日薑水,自己可拎睡衣和內衣同岀院既3,準備多條毛巾自己用,要薑水衛生就自己準備個摺到既盆用抹身最好,BB3同BB包被出院用,炒米茶包,保温杯1至2個,外套,帽其他因應個人須要!

複式洋房

yuliyasmile 發表於 19-4-6 18:39
佢有床執,孕婦M巾2包,拖鞋,牙膏牙刷同2隻杯,一毛巾,一拉連袋同梳,束髮夾,私處清洗樽一個,每日薑水 ...

好詳盡呀,感謝你的分享呀醫院竟然連薑水都有提供埋

別墅

Nickybb121 發表於 19-4-6 18:45
好詳盡呀,感謝你的分享呀醫院竟然連薑水都有提供埋

到時下訂金後,醫生會派定好多資訊比您,唔哂怕漏我中漏到,醫院有埋網褲提供,因為剖腹產惡露無甘多,護士就會提您可換返自己內褲,甘休息時間就更舒服

首頁

尾頁

跳至