論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

3月第一次請了工人,開了幾天工已經表明唔鍾意工人,有時工人做左d唔合佢心意的事,會大吵大罵,表情說話都難聽(中文),半個月時已經有一次喊到小朋友自都話驚驚。
4月又因一些小事在街大喊,又踢咬工人。
因我要返工,永遠事情發生於我返工中。

好多時喊都是因為小朋友同工人溝通唔到,已經開始教小朋友講英文。
但未咁快見效。而工人就三日唔埋2日就投訴小朋友唔聽話(走路時唔拖手,要走原來返學不同的路線,食物放在杯裏吃.......)。每次小朋友喊我都有回家教導小朋友,要乖及有禮貌。

小朋友有反映工人常常呆呆望著她及說no no no,小朋友非常討厭這樣,我都有解釋是因為工人聽唔明你講中文,同你發緊脾氣,工人當然都無表情啦。

小朋友最近發完脾氣說家裡有大怪獸......唉,有時我都唔知點可以令小朋友與工人好好相處。

男爵府

回覆樓主:

K3 好大個了。
如果一向無教佢講/聽英文, 突然叫個英文工人 take care 佢... 係會有問題。
不如轉印, 用廣東話同小朋友溝通, 同聲同氣, 少好多問題。
除非你原意係想小朋友係姐姐身上學英文...

大宅

回覆 Solarflare 的帖子

因為還有個2歲細佬,請菲是基於衛生及危機意識問題。

男爵府

cherrylove 發表於 19-4-2 14:32
回覆 Solarflare 的帖子

因為還有個2歲細佬,請菲是基於衛生及危機意識問題。 ...

如你一定要菲。
你盡量同個大既惡補英文啦。你自已啲英文得唔得?
而且無可能教一個月即刻英文好叻, 如 basic command 都聽唔明, 可能有排搞, 要送佢去英文補習班, 同自已係家都要同佢講。

同埋要留意除左語言問題之外, 係唔係姐姐唔識同小朋友相處。

水晶宮

Solarflare 發表於 19-4-2 15:35

如你一定要菲。

如果連返学要拖住工人兼扭行另一條路(已唔止一次), 又大吵大鬧, 個小朋友已經唔係單純跟工人在溝通上有問题, 而係本身根本唔放工人在眼內。

男爵府

birdbird 發表於 19-4-2 16:26
如果連返学要拖住工人兼扭行另一條路(已唔止一次), 又大吵大鬧, 個小朋友已經唔係單純跟工人在溝通上有問 ...

呢單野真係好難搞

大宅

係囉,唔拖手就已經讓步到過馬路一定要拖,其他投訴事情目前只是1次,回家說教後就沒再發生同類事情。但小朋友好像想測試底線,次次都有新花款。

工人同2歲的就沒問題,可能因為細,咩都唔識啦。

大宅

回覆 birdbird 的帖子

佢應該由心底唔鍾意工人。小朋友好簡單,唔鍾意一個人會放係塊面度。

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

同小朋友傾下,了解點解佢咁唔鍾意工人姐姐。
我仔喺我準備請姐姐時喊住叫我唔好請,話好唔鍾意工人。原來佢聽幼稚園d同學仔講話d姐姐好衰、對佢地好差。我同佢講媽媽會揀個好既,同埋姐姐做得唔好你可以話比媽咪知,但基本對人既尊重、禮貌、規舉一定要有。我同佢解釋媽咪要返工搵錢,搵到錢就可以同佢食好野、買玩具、去旅行、比佢讀好既學校;咁媽咪返工都要有人幫手做家務煮飯湊佢返放學,講多幾次佢就接受左。
小朋友係有不停試底線既習慣,佢想睇下姐姐有幾好蝦,但你一定要教佢尊重姐姐,否則會影響佢將來待人接物。

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

你可以試下搵d方法幫助姐姐同小朋友建立良好關係,例如比幾蚊姐姐,叫佢湊放學時帶小朋友買小小零食或坐車仔。又叫姐姐多d鼓勵小朋友、多d笑容。

子爵府

回覆 alicewtw 的帖子

你的建議很仔,使工人建議回正面形象。工人未到前一直係家人全職照顧,小朋友一定不習慣轉变,覺得工人來,少左家人陪他,所以对工人不友善。

大宅

係囉,以前係99湊,現在99唔湊了,了,要請工人,小朋友係唔慣可以接受,但唔好覺得個個都要順佢意,唔順就唔鍾意囉。

教了一個月,次次都話明,但又故態復萌,希望下個月會有少少改善啦。

首頁

尾頁

跳至