自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

用戶要求終止服務

家父末期,入了公立醫院,最近已經在床上自己唔係幾郁到,但表達尚算清晰。

每晚去探病,見到派左晚飯只會放到好遠,冇人會協助,之後紀錄家父自己拒絕飲食。連藥也是放枱上,一問之下下午12時的止痛藥晚上七時也冇人餵。

人院後情況轉壞要長期訓床,有壓瘡,初時只是損了表皮,護士叫家父要轉身,但其實佢根本自己轉唔到,護士話有同佢轉身,但我們無論早午晚去,個轉身輔助枕頭只係櫈上和地下,家父說從未轉身,結果由損皮一星期內爛到入肉。洗傷口的敷料內(不是外面是入面)已污糟佈到屎漬,已經同護士講,但三日都仍然冇換。

用戶要求終止服務

我唔敢唔去探病,但我每日放工去真係好攰.....但我堅持自己一手一腳幫家父換片,抹身,換衫,我去一次,至少我爸可以有飯食有水飲,我起碼可以幫家父轉一次身,可能一日唯一一次。

我自己好少問職員野,怕阻住佢地做野,知佢忙。我怕我提出要求(幫手推張枱佢食飯,有藥幫手餵下,記得定時轉身),又怕佢哋對家父更差。我真係好攰,我可以點....

多謝大家聽我呻

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果可以, 安排人手每個探病時間有人去睇下佢, 唔好介意講句, 陪得幾多得幾多!!!幫得幾多得幾多!!

珍珠宮

屋企有無外傭可以派去照顧? 我有兩個親戚, 喺最後一次入院時有派外傭全日照顧, 餵飯餵水, 按摩, 可以同姑娘商量下.

JaneJaneT    發表於 19-4-7 15:50
wcpcelia    發表於 19-4-6 09:59
goldpiglet    發表於 19-4-5 22:15

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

完全明白⋯
唯有再攤出嚟同護士長再傾一傾,希望盡量幫忙。
但⋯
另一方面,
唯有大家親人中輪流去幫手,我當年也是這樣。

不過我早幾個月我知道D姐姐們(病房亞姐)都會每餐幫忙餵我亞爸(不過我一到醫院就會接返手自己餵)。
可能而家情況唔同咗!?

侯爵府

回覆樓主:

可否接返屋企照顧?
可否轉私家醫院 或者終老/ 舒緩服務?

用戶要求終止服務

cy101 發表於 19-4-5 17:16
如果可以, 安排人手每個探病時間有人去睇下佢, 唔好介意講句, 陪得幾多得幾多!!!幫得幾多得幾多!!:fortunat ...

係,真係要,唔係飯都冇得食
我每日放工都一定去,車程45分鐘,真係好攰
但我唔敢唔去

禁止訪問

回覆樓主:

用戶要求終止服務

RelaxHippo 發表於 19-4-5 17:16
屋企有無外傭可以派去照顧? 我有兩個親戚, 喺最後一次入院時有派外傭全日照顧, 餵飯餵水, 按摩, 可以同姑 ...

自己有姐姐照顧小朋友
想請都未必咁快請到...

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

明白你身心俱疲,為左自己爸爸,加油呀!

風爭    發表於 19-4-5 23:17

用戶要求終止服務

maomaofafa 發表於 19-4-5 17:17
可否接返屋企照顧?
可否轉私家醫院 或者終老/ 舒緩服務?

醫生已轉介善終的醫院,但話依家有治療,話要繼續留喺到

珍珠宮

南丁媽咪 發表於 19-4-5 17:12
家父末期,入了公立醫院,最近已經在床上自己唔係幾郁到,但表達尚算清晰。

每晚去探病,見到派左晚飯只會 ...

我親戚在醫院傷口嚴重腐爛冇人洗傷口,死後的殯葬朋友告之我們,所以表姐每次去探他,也有異味

用戶要求終止服務

lololala 發表於 19-4-5 17:16
完全明白⋯
唯有再攤出嚟同護士長再傾一傾,希望盡量幫忙。
但⋯

我爸入院大半月
冇姐姐餵佢
過份到連張枱都唔推埋去
之後落紀錄自己唔肯食

已不是第一次發現

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

市場上有種叫‘陪人’可以請的。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

所以我話試下申請防癌會果d
我都經歷過呢d,好心痛自己家人像人球,每一日都收到訊息:佢就唔應該住我地呢邊,不過腫瘤科無位,我地至要收.....聽日可能要出院架喇....
防癌會果d真係有heart架!我見過好多次嬸嬸tum人食飯,我地去喂粥喂喂下姑娘會搭嘴話好叻wor食兩碗,佢地真係有心去關心病人,你可以約個期去親身睇下,覺得ok叫醫生寫紙,我細佬果時兩日後就可以入住,收費你都問問是否有資助
希望你爸爸可以搵到個較好嘅院舍等佢有好d照顧

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

邊間醫院咁衰
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

我完全明白你, 我都好激氣。我都有家人住了醫院。龍頭醫的姑娘態度都還可以,家屬問病人情況,如果佢哋唔得閒即時答,會轉頭去搵返你。 但係下游醫院啲護士同阿嬸態度衰到呢,最好嘜都唔駛佢地做,成日都話轉頭,之後走咗佢,再問又串又黑你面。

其實我都日日去照顧家人,自己跟緊啲會好的。 加油!

用戶要求終止服務

小星星1 發表於 19-4-5 17:22
我親戚在醫院傷口嚴重腐爛冇人洗傷口,死後的殯葬朋友告之我們,所以表姐每次去探他,也有異味 ...

我已經每次一定幫家父換片
一定要自己check
有一次成塊膠布唔見左都冇人知

風爭    發表於 19-4-5 23:18

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

南丁媽咪 發表於 19-4-5 17:12

每晚去探病,見到派左晚飯只會 ...

有家人入院真係好辛苦,盡可能都唔好入院。
我記得我女細時入院一星期,我、老公、我媽,工人姐姐都團團轉。
何況現在得你自己一個頂住~

風爭    發表於 19-4-5 23:19

首頁
12345...15

尾頁

跳至