單親天地

跳至

首頁
12345...15

尾頁

複式洋房

成日見到單親爸媽抱怨,話帶住個仔好難識人。其實不如設立單親爸媽配對網,電腦配對,互相幫忙啦!

ada0707    發表於 19-7-9 10:49
#dorothy    發表於 19-4-11 21:03

大宅

煙中飛鶴 發表於 19-4-6 14:23
成日見到單親爸媽抱怨,話帶住個仔好難識人。其實不如設立單親爸媽配對網,電腦配對,互相幫忙啦! ...

哈哈,咁都得

大宅

煙中飛鶴 發表於 19-4-6 14:23
成日見到單親爸媽抱怨,話帶住個仔好難識人。其實不如設立單親爸媽配對網,電腦配對,互相幫忙啦! ...

其實呢個構思係好好架,我都係單親爸爸,雖然我覺得自己距離復原仲有一段時間,但係我都憧憬着會再一次搵到一段甜蜜嘅關係。況且離婚之後令到我得到好多體會,我相信面對下一段感情時會更加懂得拿捏,香港離婚率咁高,我相信要搵到同路人並唔難,甚至乎我覺得單親人士配對呢個需求會好大。

禁止訪問

大宅

吹吹水 發表於 19-4-7 11:02
電腦配對得唔好,又衰多次唔係個個頂得住。
不如好好湊大自己仔女先諗其他野。
...

如果真係純粹用電腦做配對好似就太過冇感情啦,不過如果有啲真實嘅活動俾啲班同路人相處一下,其實都唔排除可以再搵到另一次幸福,當然啦亦都可能發生另一個悲劇(emoji)

大宅

我都覺得要再搵另一半
都真係要搵返一個離過婚 甚至有小朋友嘅
大家背景相似 會比較體諒到對方
而且面對過一次失敗
大家都會更小心謹慎處理感情 亦會更重視關係
當然 小朋友同大人嘅磨合 亦係一個難題
兩個單親大人一齊 意味住兩個單親家庭嘅結合
好多複雜問題會產生
又或者 一方有小朋友 一方無 可能會易處理啲
但成功例子好多
希望大家可以再搵到幸福

大宅

MeBeHe 發表於 19-4-7 12:15
我都覺得要再搵另一半
都真係要搵返一個離過婚 甚至有小朋友嘅
大家背景相似 會比較體諒到對方

有同感,大家雙方要有磨合!

別墅

人人都想穩到生命中的真命天子,但有咩行動可以造就機會呢

ada0707    發表於 21-7-13 09:58
珍惜

大宅

fk3709 發表於 19-4-7 14:11
人人都想穩到生命中的真命天子,但有咩行動可以造就機會呢

如果純粹係順其自然嘅咁就係另一種方式,但係唔知點解坊間係冇人去做單親爸媽嘅配對公司?我總覺得同路人走埋一齊係會比較容易體諒對方嘅處境同埋需要,當然到最後係唔係結婚同埋組織一個多元家庭就係另一個考慮啦。雖然話未至於好難實現,不過始終都會有啲障礙,或者嗰啲因素就係令人卻步嘅原因(emoji)(emoji)‍♂️

大宅

Daddy_Chris 發表於 19-4-7 14:39
如果純粹係順其自然嘅咁就係另一種方式,但係唔知點解坊間係冇人去做單親爸媽嘅配對公司?我總覺得同路人 ...

其實也是,但單親媽咪帶住一個小朋友,如小朋友仍是細,往往需要多點時間在小朋友身上。但同時一個女子自己撐起一頭家,攰的時候也希望有個肩膀可依靠,與自己分享自己的日常。但很多時對方未必能理解,只埋怨為何要放那麼多時間在小孩身上

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

吹吹水 發表於 19-4-7 11:02
電腦配對得唔好,又衰多次唔係個個頂得住。
不如好好湊大自己仔女先諗其他野。
...

同意、好好湊大仔仔先、返工、照顧孩子、親子交流、做好眼前一切先再諗

kenfung71    發表於 19-9-1 12:48
kenfung71    發表於 19-9-1 12:48

公爵府

回覆 煙中飛鶴 的帖子

呢個idea好呀, 最好有人搞d活動, 比機會大家認識.

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

先了理一下離婚既原罪,相信絕大部分係小朋友既出現。單身配對緊係好玩,但單親配對就唔係講玩。受害人加原罪者,一啲都唔好玩。

大宅

happygigipig 發表於 19-4-8 21:53
先了理一下離婚既原罪,相信絕大部分係小朋友既出現。單身配對緊係好玩,但單親配對就唔係講玩。受害人加原 ...

呢個可能要睇情況和須要,唔通有左小朋友和離婚後,就不可以再掌握自己的幸福嗎?再講參加配對係個人嘅決定,你而家走去隨便搵一份工來做,都唔擔保啲同事又好老細又年年加人工啊。但係你都指出左個重點,就係當兩夫婦有咗小朋友之後,過分把注意力集中響小朋友身上,導致最後經常鬧意見甚至感情破裂(emoji)(emoji)‍♂️

男爵府

Daddy_Chris 發表於 19-4-9 05:01
呢個可能要睇情況和須要,唔通有左小朋友和離婚後,就不可以再掌握自己的幸福嗎?再講參加配對係個人嘅決 ...

現在情況就係,以前只係就帶住一份 任性,去隨意選擇。現在係帶住一份 憂傷,一種 遺憾,一臉 無奈,同埋 一個細路 及 往後未來,真係講下都覺得沉重。唔否定總有人,係意志堅定去尋找幸福,咁我恭喜佢地。

大宅

happygigipig 發表於 19-4-9 11:25

現在情況就係,以前只係就帶住一份 任性,去隨意選擇。 ...

咁我都希望你快啲放低啦,放低過去即係放過自己咋(emoji)相信時間會幫到你

男爵府

Daddy_Chris 發表於 19-4-9 11:40
咁我都希望你快啲放低啦,放低過去即係放過自己咋(emoji)相信時間會幫到你
...

多謝你。我已經用盡方法,去打開隻手。
打開放低係一件事,重拾快樂係第二件事,
擁抱幸福係第三件事。縱使很氣餒,日子還會繼續過。

大宅

現在情況就係,以前只係就帶住一份 任性,去隨意選擇。 ...

其實不要太灰,不要感到憂傷,遺憾。我覺得這是人生其中一個經歷而已,可能只是上天給我們考驗,要我們變得更強

複式洋房

死裏逃生的感覺…希望大家都可以快點忘記過往嘅一切~

大宅

係現在無咩時間同金錢好似係work,但現實係要重新開始一感情都唔係容易嘅事(emoji)(emoji)‍♂️

首頁
12345...15

尾頁

跳至