想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我 cycle 平均 30-32日, 用紅 d 加量體溫多數係 day 15-19 排卵, 係上個月唔知咩事遲左成個星期, 去到 day 23 先排, 但 14 日後都好準時黎 M, 搞到上 cycle 成 36 days

我今個月 4/1 晚或 4/2 排, 我好肯定因為 4/1 下午去左醫生到照, 醫生話粒卵已經 1.6, 去到 1.8 會排, 佢估我 4/2 到會排, 但尋晚 4/11 開始有好少好少 M 前啡

3/18 (day 1)
3/30 (day 13) 19:00 - 紅 d 90% 體溫 36.34
3/31 (day 14) 17:00 - 紅 d 100%, 體溫 37.25 (遲左好多起身, 所以不能作準), dodo
4/1 (day 15) 06:50 - 紅 d 20%, 下午 5 點照醫生話差唔多排, 體溫 36.45, dodo
4/2 (day 16) 19:40 - 紅 d 10% 體溫 36.44, dodo
4/3 (day 17) - 體溫 36.7, 應該已排卵
4/4 (day 18) - 體溫 36.59
4/5 (day 19) - 體溫 37.15, dodo
4/6 (day 20) - 體溫 36.85
4/7 (day 21) - 體溫 36.78
4/8 (day 22) - 體溫 36.73
4/9 (day 23) - 體溫 36.5
4/10 (day 24) - 體溫 36.8
4/11 (day 25) - 體溫 36.75, 有幾滴啡
4/12 (day 26) - 體溫 36.55, 成日有一隻食指大小啡 o係 M 巾

如果我 4/1 晚排, 咁我係咪應該 4/2 開始計排後第一日, 即係到 4/11 (有幾滴啡) 就係排後 10 日黎 M, 或者計到今日排後 11 日黎 M?

我平時好準時係排後 14日黎 M, 有時第一日係啡第二日先紅, 但第一日啡都一定係排後 14 日先開始有, 而家早左幾日會唔會係身體有咩事, 我未試過咁架, 朋友話會唔會我果 d 係假 M, 但我呢兩晚紅 d 都係得好淺線, 應該都冇機, 有冇 JM 試過咁呀? thx

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

有沒有驗綠d.?

大宅

stagea 發表於 19-4-12 22:54
有沒有驗綠d.?

冇呀, 紅 d 都冇野睇, 同埋今朝已經一大 pat 啡色

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

wong_edith 發表於 19-4-13 08:56
冇呀, 紅 d 都冇野睇, 同埋今朝已經一大 pat 啡色

見你日子, DODO後第九, 十日, 會不會係早孕血?

大宅

stagea 發表於 19-4-13 09:39
見你日子, DODO後第九, 十日, 會不會係早孕血?

開頭都有諗過, 但今朝體溫已跌

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

wong_edith 發表於 19-4-13 16:32
開頭都有諗過, 但今朝體溫已跌

你用CB驗下孕

伯爵府

wong_edith 發表於 19-4-12 21:00
我 cycle 平均 30-32日, 用紅 d 加量體溫多數係 day 15-19 排卵, 係上個月唔知咩事遲左成個星期, 去到 day ...

你有可能31號晚已排卵,如果係咁今日14號就會是due day,加上體溫開始跌應該是嚟M先兆啦~
下次試下90%深已經開始隔日dodo睇下點。

大宅

Kuromi1127 發表於 19-4-14 07:40
你用CB驗下孕

今朝鮮紅色 M 小姐黎左探我啦, 我都唔知當今日係 day 1 定前幾日好, 下次睇中醫要問下, 希望黎緊 d cycle 變返正常啦

大宅

ipcs 發表於 19-4-14 08:03

你有可能31號晚已排卵,如果係咁今日14號就會是due day,加上 ...

唔會呀, 因為我 4/1 去左醫生都照, 醫生話未排但差唔多, 佢估 4/1 當晚或者 4/2 朝排, 我今次排前 (3/31), 排緊 (4/1, 4/2) 同排完 (4/5) 都有 dodo, 但都係唔中, 想要個 b 真係好難

伯爵府

wong_edith 發表於 19-4-14 19:26
唔會呀, 因為我 4/1 去左醫生都照, 醫生話未排但差唔多, 佢估 4/1 當晚或者 4/2 朝排, 我今次排前 (3/31), ...

咁即係你同紅d唔夾?未排都變淺

大宅

ipcs 發表於 19-4-14 19:29
咁即係你同紅d唔夾?未排都變淺

其實我覺得都叫做夾呀, 紅 d 深粗左係 24-48 小時排, 我 3/31 紅 d 100%, 咁 4/1 晚或 4/2 早都係 48 小時內, 我 4/3 升溫, 所以我估我係 4/2 排, 但就應該唔係一轉淺就排囉, 真係人人唔同

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

wong_edith 發表於 19-4-14 19:22
今朝鮮紅色 M 小姐黎左探我啦, 我都唔知當今日係 day 1 定前幾日好, 下次睇中醫要問下, 希望黎緊 d cycle ...

你確定係M?

第六、七日見啡似係著床血。
因為按你個期係唔似喎

大宅

Kuromi1127 發表於 19-4-14 20:15

你確定係M?

我都好想唔係, 直至尋日我都有懷疑係著床血, 但今日果 d 真係 M 呀, 已經 M 痛

侯爵府

wong_edith 發表於 19-4-14 21:10
我都好想唔係, 直至尋日我都有懷疑係著床血, 但今日果 d 真係 M 呀, 已經 M 痛
...

如果你早孕係紅d驗唔到、因為HCG指數低過50,都係有孕的,所以我叫你驗孕確認,再加上你咁快見紅一定不是M,有機會早孕作小產,你仲有M痛就仲大機會,可能係受精左著唔到床而排出既血。

就算31/3排,照數都不是M、你週期長。
你dodo後計應該係著床血,不是M

大宅

Kuromi1127 發表於 19-4-14 21:30

如果你早孕係紅d驗唔到、因為HCG指數低過50,都係有孕的 ...

聽你講完我今日收工返黎用左 3 隻早孕試紙 (maxi, 綠 d, 秀兒), 全都都係一條線, 我本來係今日 due date, 如果中 maxi 應該都有野睇

侯爵府

wong_edith 發表於 19-4-15 19:46
聽你講完我今日收工返黎用左 3 隻早孕試紙 (maxi, 綠 d, 秀兒), 全都都係一條線, 我本來係今日 due date, ...

既然咁你更加去睇下醫生、週期咁亂,怕係其他野

大宅

Kuromi1127 發表於 19-4-15 19:55
既然咁你更加去睇下醫生、週期咁亂,怕係其他野

小產前我 cycle 28-29日, M 有 5-7日, 舊年小產後 cycle 比之前長左, 平均 30-32日, M 期變左 3日, 之後睇中醫, 暫時睇左 5 個月, 中醫話我濕同宮寒, 但一路 keep 住睇佢, 佢話我係好左 o既, 小產後開始用紅 d 量體溫, 都 match 到 o既, 多數 day 15-19 排卵
但上個月我遲左開始 check 紅 d, 記得 check 果日已經 day 16, 見紅 d 有 30%, check 左兩日慢慢變淺, 我以為 miss 左深粗已經排左, 但又奇怪體溫冇升, 諗緊會唔會體溫計壞左, 跟住我自己去左旅行所以冇再 check 紅 d 量體溫, 但去完旅行一星期返黎, 量返體溫又升左, 跟住 M 遲左一星期, 驗孕都係冇, 後來諗返我應該係遲左排卵所以 day 16 以為轉淺果陣體溫冇升, 黎 M 後計返, 我應該係 day 23 先排卵, 上個 cycle 變左成 36 days, 今個 cycle 早左黎 M, 約左醫生聽日睇, 不過今日 day 3 (我以見到鮮紅色為第一日, 前 3 日啡冇計), 如果聽日得啡色就可以照陰超, 要聽日先知, 希望冇事啦

別墅

wong_edith 發表於 19-4-12 21:00
我 cycle 平均 30-32日, 用紅 d 加量體溫多數係 day 15-19 排卵, 係上個月唔知咩事遲左成個星期, 去到 day ...

樓主 請問你係邊度照排卵呀?thx

大宅

kakamiho 發表於 19-6-6 08:36
樓主 請問你係邊度照排卵呀?thx

我 o係屯門一個婦產科到照咋, 應該好多都有得照

首頁

尾頁

跳至