婆媳關係

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

s_for_samantha 發表於 19-4-23 00:05
如果你地夫婦關係好好 為左奶奶又真係吾值得
希望你老公會支持你地搬開下啦
...

所以好辛苦呀,唔捨得老公,又唔想阿囡無左爸爸.......但甘落去再係唔知會有咩事發生。

男爵府

吹吹水 發表於 19-4-22 19:31
樓主你無野做,經濟又唔ok,你仲想帶個女搬出去前,你要計埋如果你c6cut你家用,你可唔可以應付到,唔好只 ...

你講得好岩呀,我也有諗到呢d問題....而家既經濟狀況係唔允許出去租。每次搵樓租都係嬲到震既時候,可以話係一時衝動。因為對住99真係可以失去理智..........
有時會亂諗野,後悔當初愛情大過天,覺得一齊住無野既,忍下d老人家羅。
點知———賠上了我的人生

而家我會話,無樓無錢唔好結婚,更加唔好生仔女。只會累人累己!bb而家一歲半,日日出去流連街頭,無啖好食...

男爵府

Madambarbie 發表於 19-4-22 23:49
我好佩服樓主你有咁既想法同決心,我情況一樣,C6單親獨子,最初就係心軟同99一齊住,一住就7年,3個小朋友 ...

當初準備結婚時,係所有人都有勸過叫我地搬出去住,但我因爲太愛老公了,愛到麻木晒,只聽老公既說話 唔想留低阿媽一個人,我又覺得好慘既,一個單親女人湊大老公唔容易。所以結婚後,就一齊住,都無野既,我返工早出晚歸 都無咩機會相處到

但一懷孕,辭咗份工後,就黎料...不過都係選擇左忍忍忍忍,忍到而家 唔想再忍,所有野都唔洗就住佢,變左另一個人甘,我而家會大大聲罵佢同佢吵,會連老公我都會罵埋.

所以我估@Madambarbie你係咪好愛你老公?女人係好偉大,可以為左個男人而要忍受人地既阿媽。又可以為左小朋友,委屈求全。

我都好佩服你呀,經濟各方面都ok .都可以忍到。

男爵府

華妹妹 發表於 19-4-21 20:59
做咩要別人受委屈去忍受佢個阿媽?
其實我覺得好多男人係想keep住個阿媽照顧自己,又唔洗咁多錢,有兩個女 ...

你講得好岩,佢阿媽係好照顧佢。令到男公覺得,佢阿媽甘錫佢 對佢甘好,要離開阿媽好唔捨得....

大宅

回覆樓主:

當務之急搵左工先,同時安排小朋友返全日n班,最好有長全日托,咁你可以自己接送小朋友,或者搵社區保姆湊啦。你有工返,減少大家接觸時間,你又有啲錢傍身,就算行到最壞個步,你都有say.

男爵府

章魚妹妹 發表於 19-4-22 23:05
佢講到咁我都講埋你聽佢就算有能力都唔會搬,因為佢離唔開佢呀媽!不如先搬返娘家,等到小朋友適齡就報全 ...

係,你講得好岩,當初未生bb時,大家份人工係有能力搬出去....佢都無諗過話要分開。
佢話阿媽無左個老公,唔想連唯一既仔都要離開佢。我話得,唔好再同我講廢話!!之後我就唔同佢講野,但佢完全當無野發生,照樣有講有笑甘。學你話齋,有能力我自己搬,唔咨詢佢意見,係通知佢我要搬!

阿囡係細B,N班暫時未收學校收。最快到要等到年零先可以讀幼稚園...

男爵府

雞蛋公主59 發表於 19-4-23 09:24
當務之急搵左工先,同時安排小朋友返全日n班,最好有長全日托,咁你可以自己接送小朋友,或者搵社區保姆湊 ...

阿囡係細b ,暫時未有學校收住,要等多年先可以讀幼稚園呀⋯

複式洋房

Nicole256546 發表於 19-4-23 09:09
當初準備結婚時,係所有人都有勸過叫我地搬出去住,但我因爲太愛老公了,愛到麻木晒,只聽老公既說話 唔想 ...

我係愛我既C6, 佢有時叫我愛屋及烏愛埋佢呀媽,我真係做唔到,我唔係好識嘈交既人,我選擇唔出聲黑面,好多時99大家會避開大家自己返入房。屋企有工人,99又係成日同工人嘈交,好煩,無奶奶係度,我會請多一個工人。
我唔想啲小朋友好似C6咁單親咁長大,我明白佢既成長過程有缺陷,佢宜家好錫啲小朋友,成日都想彌補返自己細個既遺憾。
但我成日都會有自己搬出去既諗法,點解我要成日忍,有能力都要寄人籬下,我覺得好對自己唔住,我唯有同自己講啲小朋友大個左,我點都唔會痴住佢地一齊住,唔好重演返我宜家咁樣既生活。
你要加油,做女人為左頭家都要為自己去加油

複式洋房

回覆樓主:

其實返到娘家係最好,有人幫手睇住,出去賺返錢,請埋工人照顧囡囡同自己父母,始終洗錢係自己父母身上係心甘命抵,嘗試幫囡囡搵全日班,大家都可以舒服啲

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

搬隔離屋苑咪搞掂

大宅

個老公點會搬呢?返屋企有阿媽有老婆服侍,又有個女玩,出面人人讚佢考順仔/好老公/好爸爸,全部難受搵個老婆頂晒,但佢又氹得掂個老婆,完全不成問題

樓主同自己屋企人傾下啦,睇下自己媽咪會唔會有機會幫手湊小朋友,自己返份part time都要做住先。老公靠唔住就靠自己 個女大d會明白你

珍珠宮

講得衰d,如果99真係勁衰人格有問題玩挑撥離間,我係你會扮抑鬱,迫老公搬

男爵府

章魚妹妹 發表於 19-4-22 22:56
就係你呢d人咁既思想,縱到d老人家一句唔埋第二句未到,就鬧唔同住既不孝有老婆無呀媽!大家生活係互相尊 ...

係呀,你講得非常岩。句句都應一應,比個like 你。。想話心抱都有阿媽生,都有感受的。大家都係人,小事可以忍,如果太過份,誰都無情講。將心比已,我湊住個BB身心俱疲,夜晚醒幾次,無覺訓得好,試問作為99既何不體諒?

我希望@健健BB係個男人,如果係女人第日娶心抱,真係會替個心抱擔心!

男爵府

你行開幾日先,淡化D摩擦。
老公係做緊夾心餅,要睇佢點處理啦~
老公嘅角色係好重要ga,同老公傾下,叫佢同佢阿媽傾下~
完整嘅家係好重要ga,因為你99而離婚真係唔抵

男爵府

唔好煩我 發表於 19-4-23 19:01
講得衰d,如果99真係勁衰人格有問題玩挑撥離間,我係你會扮抑鬱,迫老公搬
...

我覺得自己已經有抑鬱啦,因為每次同老公講起佢阿媽d野就會喊,真係忍唔到,好辛苦啊。講左好多次不如我地一家三口搬走,佢都係得個聽字。

男爵府

nataliefung 發表於 19-4-24 11:57
你行開幾日先,淡化D摩擦。
老公係做緊夾心餅,要睇佢點處理啦~
老公嘅角色係好重要ga,同老公傾下,叫佢同 ...

都唔知行去邊?而家嘗試緊當佢阿媽透明,唔好理佢,有個朋友教我出廳既時候,載住個耳機,99講咩都聽唔到

男爵府

tablecloth 發表於 19-4-23 18:02
個老公點會搬呢?返屋企有阿媽有老婆服侍,又有個女玩,出面人人讚佢考順仔/好老公/好爸爸,全部難受搵個老 ...

係,男人靠唔到!捱多一年出黎做野就88....

複式洋房

Nicole256546 發表於 19-4-21 14:33
同奶奶一齊住,相處唔到,老公係獨仔又單親,無可能同我一齊搬出來住。所以想離婚。

唔係一齊住,但99做嘅嘢令到我唔想再同c6一齊。但為左個小朋友,忍耐緊。c6乜都99行先,無錢都要諗左99先,所以好煩。99永遠都係搞事人

男爵府

路過路過 發表於 19-4-23 12:35
題外話
樓主係家庭主婦,日日都要湊女,唔係藉口唔執嘢,老實講客廳係公家地方,我識得人自己阿媽,一見個 ...

扔晒我d野落地下,佢呢個行為令我覺得不受尊重。一樣道理,我扔晒佢d野落地下,相信每個人都會反面。一齊住左兩年幾,多多少少大大小小我都忍住,忍住唔出聲就當我係lulu...

但你講得岩 有時真係不得不向現實低頭,現在阿囡係我撐落去既動力!

首頁
23456...7

尾頁

跳至