婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

可不可以 發表於 19-4-24 15:02
唔係一齊住,但99做嘅嘢令到我唔想再同c6一齊。但為左個小朋友,忍耐緊。c6乜都99行先,無錢都要諗左99先 ...

男人靠唔住的。我都學識左一樣野,女人真係要留返d錢傍身。

家家有本難念的經,jm你要加油,感恩你同99分開住,如果唔係日子仲難過。

學樓上jm話齋,做女人為左頭家,都要為自己加油!

侯爵府

回覆樓主:

你老公有冇同佢阿媽傾下?一味叫你忍冇用

別墅

一間屋入面唔係你忍我,就係我忍你嫁啦~
反正樓主都有離婚打算,不如發揮做自己既精神~
當正間屋係自己既,d野鐘以擺邊,奶奶拋你d野就拎起再擺返果個位,千祈唔好同奶奶吵~
唔好同老公再講奶奶壞話,唔好同奶奶正面衝突~
依家間屋係你既,你話點就點,奶奶問起你時,你咪話:唔點嫁,點解呀? (但繼續照自己鐘以既做法)
奶奶吩咐你做乜都答好,轉頭扮失憶無做~

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

Nicole256546 發表於 19-4-21 18:08
商討完既結論係 唔放心阿媽自一個人。想勸我留低,忍下老人家。

你話就係忍無可忍先出聲,否則點會想煩到你。

別墅

天上的星 發表於 19-4-22 16:30
將心比己,你日日對住個99喺度呀吱呀jor, 要忍廿年,你會點?
咁邊個淒涼呢?
...

我會體恤佢一個老人家辛苦帶大個仔!著眼點唔係而家要忍啲乜!

大宅

健健BB 發表於 19-4-24 22:11

體恤到廿幾年,甘拜下風!
咁健健BB 係同99住定分開住呀?

複式洋房

Nicole256546 發表於 19-4-24 13:30
都唔知行去邊?而家嘗試緊當佢阿媽透明,唔好理佢,有個朋友教我出廳既時候,載住個耳機,99講咩都聽唔到: ...

我好明白呀,我都係用呢招對我99,佢以前成日做小動作霸住我仔,又咩都要理同加把口,我晤想再忍佢,所以我成日黑面,而家除了入屋叫佢外,我就無同佢講嘢,當佢透明,如果佢同我講嘢我先會應佢,我都差不多抑鬱

男爵府

yeungmiranda 發表於 19-4-25 00:23
我好明白呀,我都係用呢招對我99,佢以前成日做小動作霸住我仔,又咩都要理同加把口,我晤想再忍佢,所以我 ...

無視佢係最好做法,你唔會同一個陌路人對眼講野,亦唔會同一個痴線婆有交流,更加唔會想同個互憎既人有往來!盡量同呢個人保持距離就夠!

別墅

相見好同住難,兄弟姊妹間都會有衝突,再親都是如此。所以不能夠跟C6的家人一齊住是不用解釋都可理解。祝你快點跟c6有共識可以建立自己安樂窩!!
我個人意見,父母不要給子女負擔,才可以繼續延續下一代又下一代。
不論男或女方,不一定要與相方父母同住才可以維繫關係,或者叫奶奶去拿公屋,希望低成本分開生活吧。

別墅

Nicole256546 發表於 19-4-24 13:25
我覺得自己已經有抑鬱啦,因為每次同老公講起佢阿媽d野就會喊,真係忍唔到,好辛苦啊。講左好多次不如我地 ...

會喊就是這個人令你非常反感恐懼好想遠離...
情緒出現問題,難免會跟老公提出分開,因為爆情緒。 過來人

男爵府

maupia 發表於 19-4-25 01:58
會喊就是這個人令你非常反感恐懼好想遠離...
情緒出現問題,難免會跟老公提出分開,因為爆情緒。 過來人:p ...

係,曾經何時,我向老公形容過 奶奶係魔鬼(emoji)‍♀️我會好驚佢! *離婚*兩字係我好嬲好嬲好嬲既時候先會講出來,因為真係.........(唔識講)

複式洋房

健健BB 發表於 19-4-24 22:11

我會體諒佢辛苦帶大個仔,但係我都會心痛女家父母帶大個女,個女仲有幾十年去同人地個仔相處,湊自己小朋友,係咪仲要委委屈屈忍屎忍尿咁過一世?有邊個唔係想大家搵到自己既空間,舒舒服服咁過日子?

男爵府

maupia 發表於 19-4-25 01:52
相見好同住難,兄弟姊妹間都會有衝突,再親都是如此。所以不能夠跟C6的家人一齊住是不用解釋都可理解。祝你 ...

*不論男或女方,不一定要與相方父母同住才可以維繫關係* *可惜我c6唔明白這個道理,就算明,都會扮唔明!

公屋,我地排緊...但都不知道要排到何年何月何時?

男爵府

章魚妹妹 發表於 19-4-25 01:32
無視佢係最好做法,你唔會同一個陌路人對眼講野,亦唔會同一個痴線婆有交流,更加唔會想同個互憎既人有往 ...

嗯嗯,有時你不犯人,人地會犯你...所以一直以來,我每日都會帶bb出街,一日三餐出街食,間唔中返娘家食....但有時會比較其他bb...人地bb食得好健康,而我bb就成日出街食味精野.........想起都覺得我害左個囡.

別墅

Nicole256546 發表於 19-4-25 09:11
*不論男或女方,不一定要與相方父母同住才可以維繫關係* *可惜我c6唔明白這個道理,就算明,都會扮唔明!
...

99一直話我點解唔一齊住 ,我唔想向99解釋大家生活上不合適原因。
只係話又唔見你跟呀麻住,佢又識答點解要跟呀麻住呀,我咪話99矛盾囉⋯⋯等於點解我要跟99你住?你自己咪又唔跟62個媽一齊住,佢咋傻扯開話題。
我老公明白我,因為佢媽是真精神病患者,日日厲鬼咁叫天叫地,62都要靠餵99食藥大家先有教好訓。99個人衛生好有問題,長期唔沖涼間屋都聞到佢陣臭之類,好多沒可能一齊住的原因。剛剛有左bb 99仲要對空氣講叫(佢幻想出來的人/鬼)唔好搞我個肚⋯錄之不盡! 我知佢對我好無害我之心,但無法一齊生活就是不能。因為佢一心想我一齊住

不論個人正不正常,是99都難同住。

別墅

Nicole256546 發表於 19-4-25 09:04
係,曾經何時,我向老公形容過 奶奶係魔鬼(emoji)‍♀️我會好驚佢! *離婚*兩字係我好嬲好嬲好嬲既時候先 ...

嗯 我都有跟c6講你媽對我影響好大,跟魔鬼沒分別。
甚至自己發夢時發情緒拳打個衣櫃,扔爛杯碗碟等等。
一諗到咁沒將來的環境,好驚到有bb都要繼續一齊住⋯
話明結婚後唔一齊住,日怪夜怪c6呃左自己返來受苦。不時半夜訓唔著猛喊,喊唔停,個腦只係諗如果嫁給你是痛苦開始,我另願放手當發場夢自己重新生活算數(因為心已死)
最後佢都的起心肝離開父母,做返男人該做的事。

男爵府

maupia 發表於 19-4-25 11:50
嗯 我都有跟c6講你媽對我影響好大,跟魔鬼沒分別。
甚至自己發夢時發情緒拳打個衣櫃,扔爛杯碗碟等等。
一 ...

苦盡甘來,我都等緊,發夢打人同大喊鬧人我都試過!

複式洋房

Nicole256546 發表於 19-4-24 18:42
男人靠唔住的。我都學識左一樣野,女人真係要留返d錢傍身。

家家有本難念的經,jm你要加油,感恩你同99分 ...

有時d嘢係互相尊重。我c6都成日叫我忍下,話老人家是這樣的,要人忍讓佢嘅同時,佢都要尊重人,人與人之間的尊重佢都唔識,點解要我不停忍。成日串我,俾說話我聽,話埋我媽咪,根本都唔識尊重人,點解要我忍?老唔係大曬。忍到宜家,完全想分開

大宅

回覆樓主:

又一個嫁錯裙腳仔例子,女人最倬忌揾個寡母婆守仔嘅男人做老公,多數都悲劇收場,不如的起心肝揾份工做,阿女幾個月後送n班湊,搬左出去先算,同老公攤牌,唔搬就離婚,佢老母仲返得工會有幾淒涼先

男爵府

maupia 發表於 19-4-25 11:35
99一直話我點解唔一齊住 ,我唔想向99解釋大家生活上不合適原因。
只係話又唔見你跟呀麻住,佢又識答點解 ...

我奶奶會沖涼,但d衫唔會洗,變相佢成個人都有陣味!仲有一樣仲核突,就係佢會用個柯尿既盤黎洗菜洗魚洗碗,你話係咪覺得*我的天呀*當然仲有好多衛生問題。一路同佢生活 一路會好後悔點解當初我會心軟要同99住!

你好醒呀,甘樣答返你99.....如果係我 我會如實答:因為我同你生活習慣唔同,唔想到時你罵我!

首頁

尾頁

跳至