自由講場

跳至

首頁
12345...22

尾頁

別墅

有無JM over 30歲好想結婚有小朋友組織家庭但隻佬一直拖最後分手? 跟住又遇到更加好嘅c6? 想要多點正能量,我努力緊學會愛自己。

拍左拖5年,第二年已經急進想結婚。覺得同居後生活方式相處舒服。自己檢討都迫得太緊。男人仲未想定下來只係想活在當下開心就好,亦唔想咁快有小朋友。去年發生好多事大起大落直到今年拖拖下終於放低了。同一個有共同目標信念價值會令大家事半功倍。好唔捨得段感情因爲已經好似好似結左婚只無差張結婚證書。但女人青春有限,終於要放棄呢段感情了。

我真係要好多謝JM支持同分享,離開嘅決心又堅定同樂觀。

男爵府

到!
同ex拍左拖超過十年, 但見唔到大家有將來, 早幾年突然鼓起勇氣同佢分手... 之後過左一年就同家下C6拍拖, 上年結婚~
所以好多時唔岩就唔好困死自己, 要勇敢行出一步, 先有之後既幸福!!!

別墅

C.yan110 發表於 19-4-24 11:10
到!
同ex拍左拖超過十年, 但見唔到大家有將來, 早幾年突然鼓起勇氣同佢分手... 之後過左一年就同家下C6拍拖 ...

多謝你分享!恭喜你遇到真愛幸福快樂!我就係一直無勇氣直到心淡一次又一次打擊加上大家共同財產難搞就咁就拖左咁耐。

伯爵府

我朋友同佢ex拍拖8年,同居5年,我朋友好想生小朋友,但佢ex仲未玩夠唔想結婚,覺得已經一齊住同結婚都無分別,最段我朋友忍痛分手,分手後好快就遇到而家老公,一拍即合,拍左一年就結婚生仔,而家有一對仔女好幸福

別墅

mysterious22 發表於 19-4-24 11:19
我朋友同佢ex拍拖8年,同居5年,我朋友好想生小朋友,但佢ex仲未玩夠唔想結婚,覺得已經一齊住同結婚都無分 ...

我都希望自己會遇到,不過開始擔心年紀一年又一年

諗男人係咪真係咁遲熟定我要求太高迫得太緊

wcpcelia    發表於 19-4-24 13:57

伯爵府

Lumon 發表於 19-4-24 11:22

我都希望自己會遇到,不過開始擔心年紀一年又一年

如果對方真係無心結婚,你應該要決斷D,襯後生止蝕,唔好浪費時間係唔愛惜你既人身上

複式洋房

回覆樓主:

ex唔想結...大家糾纏左5年幾,個陣31
我想有家庭,之後飛左佢
好快識到第2個,拍左年幾結婚

大宅

回覆 Lumon 的帖子

真人真事:親戚拍左7年拖男的一直未有表示,女方多次表達意願,男方以拖字決,男的知道女方不想婚後同奶奶住,就用獨生子做籍口說堅持婚後一齊住。雙方為這問題爭持不下最後分手,男的分手後好快就有第二個仲要更後生漂亮30歲以上的女生拍左幾年拖真係要認真諗清楚大家有冇結婚的共識⋯⋯真的愛妳的男人往往迫不急待要結婚,又點會拖呢
難為親戚到而家仲陷入情傷
歡迎歡迎

翡翠宮

回覆樓主:

最憎人迫婚
要迫既勸你早分開
迫出黎永無好結果

侯爵府

回覆樓主:

都三十歲了點解個男人都唔想結婚? 我都覺得你要決斷啲唔好俾佢拖埋最後幾年青春

別墅

mysterious22 發表於 19-4-24 11:31
如果對方真係無心結婚,你應該要決斷D,襯後生止蝕,唔好浪費時間係唔愛惜你既人身上
...

總係明白道理但做起上黎好難 太安於大家相處舒服嘅關係就唔敢踏出第一步離開。佢經常口講會做,話結婚無得迫要出自佢心。或者佢愛我不夠。

我同佢已經分居,都傾左話分開了。只係個心好似未完全離開到,我地反反覆覆多次分開又一齊番。佢係一個壞左嘅人我都原諒佢再重新開始但都係無結果。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Lumon 發表於 19-4-24 11:01
有無JM over 30歲好想結婚有小朋友組織家庭但隻佬一直拖最後分手? 跟住又遇到更加好嘅c6? 想要多點正能量 ...
賣仔莫摸頭,無論做咩決定,決定左就要勇往直前,點都一定會開心過現在。

別墅

kikilala1985 發表於 19-4-24 11:37
ex唔想結...大家糾纏左5年幾,個陣31
我想有家庭,之後飛左佢
好快識到第2個,拍左年幾結婚

恭喜你地呀!真係timing 在對的時間遇到對的人

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Lumon 發表於 19-4-24 11:01
有無JM over 30歲好想結婚有小朋友組織家庭但隻佬一直拖最後分手? 跟住又遇到更加好嘅c6? 想要多點正能量 ...

男爵府

Lumon 發表於 19-4-24 11:13
多謝你分享!恭喜你遇到真愛幸福快樂!我就係一直無勇氣直到心淡一次又一次打擊加上大家共同財產難搞就咁 ...
多謝你先~
我到28,29個時, 因為身邊既親朋比壓力, 所以開始好認真咁諗結婚既問題, 亦有同ex討論過, 佢當時比我回覆係比多2,3年時間佢賺下錢先, 過左3年, 我見佢無動靜, 於是又再提出討論, 佢一味拖字訣... 個下心真係淡如水! 其實係之前我都發現大家感情好淡, 繼續一齊只係唔想改變, 有一份責任咁... 朋友亦不停勸我唔好再無止境咁等... 重點係佢地提醒我, 有d野無得勉強, 既然都冇乜愛, 仲要咁樣對落去, 就算比你地結左婚又會開心? 累鬥累吧! 我當頭棒喝!!! 自己諗佢地講得岩, 之後仲有幾十年人生路要行, 之前個十多年就算吧! 繼續對住一個感覺如親人既人, 之後亦唔覺得會有咩改變... 我個下就下定決心要離開, 之前係自己諗得太多, 覺得自己比左十幾年青春出黎, 最後乜都冇... 再者比佢拖到自己過三十, 再識到人機會會較低(因我人比較宅, 少朋友)... 就係呢d野令我一直猶豫不決, 唔敢行出個一步~
但家下睇返轉頭, 覺得自己雖然跳船跳得遲, 但總算個決定係岩既!!! JM, 加油哦!!!

伯爵府

BK Milk勳章

我就不會5年,2年我就對C6說,女人青春有限,你不同我結,我都要找個人結,一是結婚,一是分手。最後結婚

別墅

mini1204 發表於 19-4-24 11:41
最憎人迫婚
要迫既勸你早分開
迫出黎永無好結果

當初佢知我意願想結但佢就講話俾啲時間佢佢會行動,信錯愛錯

伯爵府

BK Milk勳章

最討厭拖的人。不結沒問題,放生啊。JM不要浪費時間。時間過了,青春過了,永遠都回不來

別墅

maomaofafa 發表於 19-4-24 11:41
都三十歲了點解個男人都唔想結婚? 我都覺得你要決斷啲唔好俾佢拖埋最後幾年青春
...

男人33歲,可能要佢37,8,9就會諗結婚。大家timing 唔岩

伯爵府

回覆樓主:

身邊大把朋友係甘,但你要走完之後,要主動D,唔好做宅女,開放自己多D出去玩先識到人

首頁
12345...22

尾頁

跳至