夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我唔識點講,原本一齊訓,但總係有各種原因要走去第二間房自己訓!今晚又係咁

果種被拋棄的失落感好似個心裂開咁,即刻喊出來!有無人明白?一次又一次咁,係咪唔想一齊到咁?

我地仲有2個小朋友,有時佢地會係自己房訓,有時又會走來一齊訓,而我地因為分房訓已經大半年無行埋

jam831    發表於 19-7-18 11:20

大宅

FreeKM100 發表於 19-4-30 00:49
我唔識點講,原本一齊訓,但總係有各種原因要走去第二間房自己訓!今晚又係咁

果種被拋棄的失落感好似個心 ...

果種被抛棄嘅感覺完全明白,雖然我未去到你嘅情況,但我地都因為小朋友而分房訓一段時間,行房真系比以前少左好多,關係都疏離左。好似同屋主咁,沒左果種親密關係咁,so sad.

翡翠宮

個男人吾鍾意一齊訓

大宅

嗰種不被需要嘅感覺我明!就算係唔係分房瞓都好!
嗰種冷落感,個心係永遠對佢有期望,但換來的卻是一次又一次嘅失望!一次又一次嘅眼淚!
努力改變好心態去令自己堅強兩個小朋友還很須要你!這樣想,個心會好過一點!

子爵府

mini1204 發表於 19-4-30 01:47
個男人吾鍾意一齊訓

我估計,很多男人對你失去興趣,好嬲,唔會因為一餐而再一起训翻的,特別係揾到錢的。除非他可反思这样最後會導致離婚,及早和好,不然會越走越遠。。。

子爵府

一顆心 發表於 19-4-30 01:41
果種被抛棄嘅感覺完全明白,雖然我未去到你嘅情況,但我地都因為小朋友而分房訓一段時間,行房真系比以前 ...

不要為小朋友而放棄跟老公训,最多隔天照顧或小朋友训後回房。

瑪瑙宮

係咪有第二个?

男爵府

回覆 FreeKM100 的帖子

分房瞓唔係原因,係一個結果。
夫妻如果能時刻保持親密關係的話,有時分房瞓照顧小朋友,偶然發生,我覺得問題不大。會有少別勝新婚果種(我個人感覺)。

若然大家關係唔好,日日同床,卻各瞓一邊,感覺仲難受。

大宅

Belavizio 發表於 19-4-30 07:40

久成久出面有人?男人在這方面比女人方便好多?

翡翠宮

PTMCYS 發表於 19-4-30 07:20
我估計,很多男人對你失去興趣,好嬲,唔會因為一餐而再一起训翻的,特別係揾到錢的。除非他可反思这样最 ...

總有一個開端
到底導火線係乜
我其實吾 buy "傾" 呢個方法
有D野可以傾,錢銀,家庭運作,子女事。。。
感情感受,其實無乜好傾。傾左吾會由吾愛變愛
如果有心維繫,我反而講少D擁抱多D
當然如果有嚴重背叛行為就另外一件事,我呢度只係溝通不足引起既誤會

瑪瑙宮

樓主另一个 POST 話無感情無溝通佢重大發髀氣有時打你, 咁佢點會揀重同你瞓, 根本佢憎到你咩咁.

你話 6 个原因齊晒都唔離婚, 咁你都揀到咁, 預左你係透明直到永遠.

同埋佢而家唔離婚, 因為小朋友要你照顧, 到將來, 難講佢會點. 你要自保囉 (錢錢).

大宅

PTMCYS 發表於 19-4-30 07:23
不要為小朋友而放棄跟老公训,最多隔天照顧或小朋友训後回房。

但我又唔覺得佢覺得有問題

琥珀宮

翡翠宮

Nancy20090615 發表於 19-4-30 09:54
樓主另一个 POST 話無感情無溝通佢重大發髀氣有時打你, 咁佢點會揀重同你瞓, 根本佢憎到你咩咁.

你話 6 ...

出手打我咁我寧願分房,一齊訓第二朝容乜易變豬頭

子爵府

mini1204 發表於 19-4-30 09:49
總有一個開端
到底導火線係乜
我其實吾 buy "傾" 呢個方法

其實我太太都不喜歡傾, 在一些大家意見差距大的時候, 會記得我姐夫教的一句, 男人要有大海無量之心, 只要唔出軌又無即時的危險性, 都可以退一步或給對方多一點空間...., 我太太思想簡單, 我思想複雜看事情範圍較大較遠, 對方get 唔到就get 唔到, 只能遷就對方, 包容/保護對方, 因為是自己的另一半, 要有沒有那個蝕底的想法....

遇特別情況, 我會強勢決定/話事, 最多之後再解釋或逗返..... 始終男人要有決定和分析能力, 亦要有承擔, 不宜太婆媽.... 當然這些不涉及影響大家財政等的大事...

夫妻冷淡有好多原因, 但大家如果真的很愛對方而結婚, 不可能大家不珍惜而由他冷淡下來, 有些人會覺得面子緊要, 有些玩誰是話事的遊戲等......., 但我覺得這樣會很可惜.... 又或太倦太多事情要做.....忽略對方, 在生活上的保持關係做得太少.... 領略太少.... 未能及早重視, 令夫妻感情脫軌, 自己都是幫凶....

大宅

Belavizio 發表於 19-4-30 07:40

若然大家關係唔好,日日同床,卻各瞓一邊,感覺仲難受。

呢個先係重點,同床異夢,說不出的悲哀

大宅

回覆樓主:

一齊訓都有同屋住既感覺更sad

珍珠宮

mini1204 發表於 19-4-30 11:45
出手打我咁我寧願分房,一齊訓第二朝容乜易變豬頭

我擔心樓主,因為佢老公會出手打佢。
同時,我讀到妳話會變豬頭的形容,我不禁笑左出聲。
我先生都會如此講笑地話我反訓。但係佢無因為我反訓而同我分床訓。佢將個枕頭夾在我兩之間,好與我保持一 elbow 之距。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

男爵府

回覆樓主:

睇黎樓主仲好愛你先生,相反地我用各種藉口唔想同佢瞓,唔想佢錫我,盡量逃避,我成日都怪自己,但感覺既野好難勉強,好悲哀,希望我能快D收拾自己既心情,如果唔係離硬婚……

珍珠宮

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至