論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

新手媽媽第一次請工人,海外菲。

岩岩俾左錢,agent 發一份合約黎,但約上有黑白寫明我再包佢30kg行李走,是否正常?

另外,今日1/5已經交左文件,agent話要等到9月姐姐先到(我8月搬屋),要等差唔多5個月,是否正常?有咩方法我可以speed up個process?幾時會有case no?

男爵府

Airbusbb 發表於 19-5-3 04:47

岩岩俾左錢,agent 發一份合約黎,但約上有黑白寫明我再包佢30kg行李走, ...

合約只會寫 free passage 番鄉下。不會寫包幾多 kg 行李。我同印姐姐合份有一式兩份, 藍色的, 3頁紙連埋的, 應該是 standardize 左無得改的。其他都只係agent自已prepare的文件。
菲姐姐都應該都係咁。要請其他版友教。

水晶宮

回覆樓主:

你同工人就只有一份標準合約 (藍色), 合約上條文係寫死咗, 亦唔可以隨意加紙加條款。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

標準合約無寫包行李 亦唔可以改

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

根本唔需要包行李架喎

大宅

行李不是一定要包,做得好走時先買都唔遲。

子爵府

Airbusbb 發表於 19-5-3 04:47

岩岩俾左錢,agent 發一份合約黎,但約上有黑白寫明我再包佢30kg行李走, ...

唔正常
只有勞工處合约,所有嘢跟勞工法例做,無需另訂合约條款
agent 偏幫工人,屈僱主一定要俾30kg
唔通返工一星期,玩辭工,送佢走,送機票,仲要送30kg, 做水客呀!

首頁

尾頁

跳至