自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

黎緊9月要結婚,本來諗住註冊食飯,同埋返大陸再同親戚食多餐,但琴晚媽媽無啦啦反口,搬長輩出黎,話婆婆話食兩餐即係結兩次,對婚姻唔好,叫我擺酒

其實擺酒唔係唔得,但依家已經5月,好難搵到場地,同埋我本身諗住簡簡單單,大家輕鬆,依家無啦啦要比場大龍鳳

屋企人一開頭又話你地班後生自己決定,依家又反口

琴晚講講下變左嘈交,佢話我依家大個啦,唔聽阿媽話啦,結婚都問屋企人意見,我心諗問你個時又扮哂民主

呻完,多謝收睇

edhepp    發表於 19-5-4 16:14

公爵府

回覆樓主:

我覺得擺唔擺,點擺都唔係問題,最大問題係搞亂哂D plan要急忙下轉陣……我至憎係咁轉來轉去……。

大宅

(sarah) 發表於 19-5-4 11:41
黎緊9月要結婚,本來諗住註冊食飯,同埋返大陸再同親戚食多餐,但琴晚媽媽無啦啦反口,搬長輩出黎,話婆婆 ...

不嬲結婚都唔係兩個人的事!加油啦!

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

黎緊9月要結婚,本來諗住註冊食飯,同埋返大陸再同親戚食多餐,但琴晚媽媽無啦啦反口,搬長輩出黎,話婆婆 ...
你係最大[大女]

子爵府

我果陣都係咁 ,明明話無問題,你地話事啦,點知後尾聽得多姨媽姑姐意見,打亂哂我計劃

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

當年6299明明話無咩親戚係香港,咁就唔預咁大間酒樓,男女家共book左20圍(男家5圍夠),後來又話好多朋友再加到25圍,結婚果日連廁所門口都加埋檯先28圍,差啲搞到我老豆啲生意老細座廁所門口,好彩阿媽啲朋友睇住我大,願意搬位
果日係咁影相(6299啲唔知咩親戚,全部要分開影)又無食野,全程黑面,啲片到而家都唔敢睇。
想認識多啲屯門友

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

攞酒萬幾蚊1圍,食飯5千左右1圍,叫你阿媽俾,會唔會收聲?
想認識多啲屯門友

男爵府

如果圍數唔多,好似5圍左右都可以易揾d,邊關呀婆事只係借口,最好問清楚你媽d禮金係咪佢要,唔係又反口你就煩

侯爵府

回覆樓主:

如果擺酒會造成經濟負擔或者影響將來買樓等等就堅決唔好擺, 除非有人幫你埋單

琥珀宮

唔食兩餐,就唔返大陸再同親戚食多餐law

或者隔耐d,婚後一年半載先返去食,當探親帶老公見下親戚,就唔係食結婚飯啦!

咁鬼麻煩,比我一定企硬唔屈服,唔影響自己planning ,佢地要嬲就嬲飽去

男爵府

長輩講野都好信?講就講到無所謂,隨你地班後生鍾意,到真係唔擺,嬲到癲呀!尤其如果是但一方係多親戚,佢地無得係親戚面前威慘過乜呀!

珍珠宮

根據你婆的意思,明星果位阿嬌咪結左好多次婚?

依加有無得拖住先,話搵吳到場地,所以食果兩餐飯當介紹對方比大家認識而不是結婚飯,再哄住長輩話自己聽完之後都同意,想擺酒,所以要搵個靚嘅場地,靚嘅場地又至少要早2年卜,所以預2年後先擺酒

男爵府

小平媽媽 發表於 19-5-4 11:57
當年6299明明話無咩親戚係香港,咁就唔預咁大間酒樓,男女家共book左20圍(男家5圍夠),後來又話好多朋友 ...

我個時又係, 擺30圍。 俾左13 圍99, 12阿媽, 自己同老公,得5圍, 我們共同朋友多, 朋友少。都可以爆到每枱坐13人, 99都仲要遂個打電話, 本來話請, 後尾不能請的朋友。 真心肉酸,佢地結婚咁。

用戶要求終止服務

回覆樓主:

兩餐即係結兩次,對婚姻唔好 ?
我係擺完西式註冊,隔幾個月先再擺中式,依家已結婚超過七年

另外,依家都好流行中午西式,晚上中式咁唔通又唔好咩
以前啲人都唔流行未婚懷孕啦,年代唔同唔洗理佢哋呀

子爵府

帶埋亞媽出去找地方,等佢知唔易找

再話俾會知預唔夠budget,要佢資助或借(話佢知預左還唔到)

如果俾我!你不仁,我不義!你啲親戚係親戚,自己個囡就唔係囡!最後邊個俾家用!再嘈!在家用扣來當還錢! 老人老同細路一樣,唔種得!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我當年都係香港擺一次,大陸擺一次,咁咪即係結咗兩次

子爵府

啲長輩係咁!當年我決定結婚時,我媽話要擺,到搞完,佢都覺得當日好多野搞,都幾煩(ps佢冇幫手做啲咩其實)之後就話自己冇講過要擺 俾佢吹脹!

大宅

阿媽講d野一向不可信,而且結婚從來都唔係兩個人既事,係兩個家族既事...我覺得如果男家唔介可以考慮返大陸擺

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

呻完就要面對,結婚始終不是兩個人既事,係兩個家族既事,唔可以兩個後生話晒事架。
要協調、妥協~將來婚姻中,有更多、更大既問題要妥協,婚禮,只是預習下咋,有更多等著你面對及解決,做得到面面俱圓,你就大個女了。努力呀~

首頁
12345...7

尾頁

跳至