親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

3大人,3個8歲小童,請指教(全程住holborn station 附近同一間酒店)

Day 1- 2大2小,14:00 LONDON CITY AIRPORT 落機,(拎住行李,搵緊包車去酒店),check in 後或者沖個涼後去夜遊London eye.

DAY 2 - 朋友加入,變成3大3小 tower bridge 、tower of London 、西敏寺或者坐big bus 遊。

DAY 3 - 3大3 the British museum , 之後自由活動

Day 4 (Sunday )- 3 大3小白金漢宮、natural history museum

DAY 5 參加 Harry Potter 一天遊(13:45要到Victoria coach station 上車),諗緊之前有咩地方可以去

DAY 6 可能去Legoland , 或諗下更好選擇

Day 7 全日自由活動各自買下野自己想行既shop

Day 8 2大2小15:00出車去LHR 機場,未搵到車,20:00機,計埋機場退稅同買野夠嗎?

大宅

打算仲會去 Borough market ,m&m world , covent garden , carnaby street. Harrords , primark 買下野咁。請問加在那裡順路些?

時間會太趕還是太得閒?請問有地方建議去嗎?
謝謝

大宅

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

呢D都算同一堆
m&m world , covent garden , carnaby street (半日都夠啦) + Hamleys (玩具店) - day 3?

Day 4 (Sunday )- 3 大3小白金漢宮、natural history museum + Harrords (夜晚行都OK啦)

DAY 5 參加 Harry Potter 一天遊(13:45要到Victoria coach station 上車),諗緊之前有咩地方可以去
(Hyde Park ?)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

mypeanut 發表於 19-5-4 20:44
3大人,3個8歲小童,請指教(全程住holborn station 附近同一間酒店)

Day 1- 2大2小,14:00 LONDON CITY ...

如果冇買pass 限制, 帶住幾個小朋友會唔會隔日去d 樂園好d (即eay 3, day 5)? 一來唔駛悶4日至有得玩, 二來去完樂園玩第二攰咪唔睇咁耐博物館.

男爵府

連續兩日博物館, 8歲頂唔頂得順架
去一個星期會唔會考慮搵日離開倫敦行下? 可能搵一日去牛津或劍橋, 或者跟一天團去巨石陣, 近少少可以搭船去格林威治
去機場, 如果係我會搭的士轉heathrow express算 因為搭tube要上上落落

男爵府

開心吸收勳章

bosch 發表於 19-5-20 08:23
如果冇買pass 限制, 帶住幾個小朋友會唔會隔日去d 樂園好d (即eay 3, day 5)? 一來唔駛悶4日至有得玩, ...

Agree!
我舊年帶住個2 歲小朋友就係安排隔日才去一個樂園,玩完一整日,大人細路都有一日時間recover , 之後再去放電

男爵府

回覆 mypeanut 的帖子

可考慮call uber,如有多件行李,建議call uber大車

大宅

good_pig 發表於 19-5-19 12:58
呢D都算同一堆
m&m world , covent garden , carnaby street (半日都夠啦) + Hamleys (玩具店) - day 3?

謝謝建議

但星期日晚harrods 好似都好早關門。所以我諗星期日5點後唔知做咩好。小朋友8歲、9歲,睇歌劇我諗佢地唔鐘意

大宅

bosch 發表於 19-5-20 08:23
如果冇買pass 限制, 帶住幾個小朋友會唔會隔日去d 樂園好d (即eay 3, day 5)? 一來唔駛悶4日至有得玩, ...

Harry Potter 已經買了飛,本來想買早兩日,但只有一天有16:00場次,都要1:45集合。其他日子最早都只有18:00,我怕太晏回程會好累。

我都想安排個公園入去,但唔知塞邊日順路。 大英博物館佢地想睇木乃伊。natural history museum 係小朋友自己要求去。所有我諗連去兩日都ok, 係諗之後填咩入去

大宅

Cheylenne 發表於 19-5-20 11:46
回覆 mypeanut 的帖子

可考慮call uber,如有多件行李,建議call uber大車

請問是否day one 落機時call Uber 大車會夠兩大兩小加4件大行李?因為未試過在英國call Uber 大車。擔心會放唔落行李。

大宅

kelvin1206 發表於 19-5-20 10:06
連續兩日博物館, 8歲頂唔頂得順架
去一個星期會唔會考慮搵日離開倫敦行下? 可能搵一日去牛津或劍橋 ...

我都想去下Greenwich , 但同行其中一位話要不停坐big bus 睇名勝,話要坐幾日。所以我想安排下自由活動,佢同佢小朋友去坐。我同我小朋友自己去其他地方,去太遠會自己兩母子搞唔掂。
我又諗唔到坐的士去坐heathrow express . 我只諗到唔想拎行李上上落落又拖小朋友,所以仲煩緊點樣包call到大車出機場,因為十行李都4件,好鬼重

男爵府

mypeanut 發表於 19-5-20 11:59
請問是否day one 落機時call Uber 大車會夠兩大兩小加4件大行李?因為未試過在英國call Uber 大車。擔心會 ...
我剛剛去完,比個參考你,我地2大1小,3大件行李,uber大車夠裝,4件應該都OK,我坐的是Ford Galaxy 車。你可以去uber app參考下車的型號,大細。
如果你day 1 要搭,落機call就可以了!但你有沒有電話卡?我是用英國電話卡的。

大宅

Cheylenne 發表於 19-5-20 12:04
我剛剛去完,比個參考你,我地2大1小,3大件行李,uber大車夠裝,4件應該都OK,我坐的是Ford Galaxy 車。你 ...

我買左張 「three」既英國電話卡
我地4件都30寸所以最煩就係怕塞唔落。
謝謝你

男爵府

mypeanut 發表於 19-5-20 12:07
我買左張 「three」既英國電話卡
我地4件都30寸所以最煩就係怕塞唔落。
謝謝你
其中一件放後座囉!你兩個小朋友,後座坐3個人應該有位放多一件。(我上次經驗)

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mypeanut 發表於 19-5-20 11:49
謝謝建議

但星期日晚harrods 好似都好早關門。所以我諗星期日5點後唔知做咩好。小朋友8歲、9歲,睇歌劇我 ...

玩具店,一直鐘意,五層,正

寶石宮

mypeanut 發表於 19-5-20 12:03

我都想去下Greenwich , 但同行其中一位話要不停坐big bus ...

冇需要不停坐big bus? 成日塞車好煩

可以坐船呀

大宅

Cheylenne 發表於 19-5-20 12:09
其中一件放後座囉!你兩個小朋友,後座坐3個人應該有位放多一件。(我上次經驗)
...

唔好意思,我唔係好識用Uber , 我現在試入資料。佢係Uber XL, 咁我點樣先會call到大車? 是否因為咁岩現在無車所以出唔到?定還是根本定位唔在英國,所以知我運吉唔會準呢?

男爵府

mypeanut 發表於 19-5-20 12:33
唔好意思,我唔係好識用Uber , 我現在試入資料。佢係Uber XL, 咁我點樣先會call到大車? 是否因為咁岩現在 ...
我剛剛試過,可以定到位啊!你見到"popular"下面有幾款車嗎? 有Flash, UberX, Black, 你向左手邊撥,會出現“more",會見到Uber XL(Spacious rides for groups up to 6)
唔知我講得清唔清楚,但希望幫到你

男爵府

mypeanut 發表於 19-5-20 12:33
唔好意思,我唔係好識用Uber , 我現在試入資料。佢係Uber XL, 咁我點樣先會call到大車? 是否因為咁岩現在 ...

好似咁樣

首頁

尾頁

跳至