自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

收到私小學校信, 需於6月5日前註冊, 並要交上小一註冊證副本,

如統一派位後, 需要到津小學校叩門, 如叩門成功,

請問是否可以到私小學校退學,並到津小學校註冊嗎?感謝解答

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

津校叩門成功,都要提交小一派位證註冊。
津校一般在七月頭有通知,因學校要通知教育局收咗幾多個小朋友。

大宅

Pigbaby 發表於 19-5-6 13:42
津校叩門成功,都要提交小一派位證註冊。
津校一般在七月頭有通知,因學校要通知教育局收咗幾多個小朋友。
...

那麼到時到私小退學取回小一派位註冊証,然後再到成功叩門津小註冊,而統一派位那間不讀的話就不用去註冊,這樣對嗎?

子爵府

bbfeby212 發表於 19-5-6 13:47
那麼到時到私小退學取回小一派位註冊証,然後再到成功叩門津小註冊,而統一派位那間不讀的話就不用去註冊 ...

派果間你都要register 左先,到你叩得成功,先再去取回,如果唔糸你幾頭唔到岸仲慘

btw

大宅

applering 發表於 19-5-6 13:51
派果間你都要register 左先,到你叩得成功,先再去取回,如果唔糸你幾頭唔到岸仲慘

即是否私小和派位那間都先去註冊,然後叩門有結果再取其一,可以這樣嗎?

男爵府

醒目開學勳章

那麼到時到私小退學取回小一派位註冊証,然後再到成功叩門津小註冊,而統一派位那間不讀的話就不用去註冊 ...

No no no
統一派位後, 兩天內你都必須要去你 派位所屬嘅學校 登記及註冊。
註冊,後若然你叩門成功你要去返 當初註冊學校取回出統一派位證。

現你接受私校位,便放棄了沒有得參加津校大抽獎嘅機會。
留意心儀津校,叩門是否111才可以(1,2線小學好多時都係)
現在太多人叩, 以免浪費時間,會111 才有得見,
interview學校一定問,你有冇揀過佢?點解你唔簡佢?叩門有咩學校收?
你真係一心一意心儀津校, 看小朋友能力是否很高,叩門位只得10個8個only

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

叩門唔知成唔成功。统一派位,在七月中有註册deadline,你是但要hold住一個註册位在手,先慢慢等叩門結果。

如叩門成功才拿回註册証,再去那間註册。

子爵府

bbfeby212 發表於 19-5-6 13:32
收到私小學校信, 需於6月5日前註冊, 並要交上小一註冊證,

如統一派位後, 需要到津小學校叩門, 如叩門成功, ...

你本身係等緊大抽獎放榜? 而家私校都要收註冊證咁冇信心?

正常係你有權取回自己小朋友既小一註冊證, 佢冇權 hold 你, 不過拖你幾日先俾你呢下就冇法.

子爵府

Pigbaby 發表於 19-5-6 13:57
No no no
統一派位後, 兩天內你都必須要去你 派位所屬嘅學校 登記及註冊。
註冊,後若然你叩門成功你要去 ...

樓主果間C校,似乎糸可以參加大抽獎甘wo

子爵府

bbfeby212 發表於 19-5-6 13:54
即是否私小和派位那間都先去註冊,然後叩門有結果再取其一,可以這樣嗎?
...

你1/6會拎到 only one 註冊證, 你應該係要4/6 or 5/6去被派既津學交註冊證做註冊, 但如果你係揀而家有 offer 既私校, 你就 5/6前將註冊證交去私校, 保留私校學位, 即係你放棄被派的津校學位.

至於你之後叩唔叩門, 叩唔叩到係另一件事.

大宅

Pigbaby 發表於 19-5-6 13:57
No no no
註冊,後若然你叩門成功你要去 ...

但不是有私小offer可同時抽獎嗎?我知道直資就不能抽,私小已留位需於5/6前註冊,亦有大抽獎1/6放榜,即如照你所說,我要5/6前決定讀津小定私小,如選津小叩門不成功只能接受派位那間,不能等叩門後再選擇津小或私小,對嗎?麻煩晒問題多了點

男爵府

私小收咗,可以再大抽獎,只係真資唔得

你大抽獎派咗,注冊咗先,叩門成功再返去大抽獎小學攞返注冊方正証去叩門學校注冊

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

bbfeby212 發表於 19-5-6 14:06
但不是有私小offer可同時抽獎嗎?我知道直資就不能抽,私小已留位需於5/6前註冊,亦有大抽獎1/6放榜,即如 ...

你間私小好明顯係可以比你參加大抽獎, 即1/6公怖結果, 你便要決定指定日期前去註冊大抽獎派位的津小定係去私小.

叩門係之後的事, 叩到心儀的小學, 叩到收左先再拎反註冊証去叩門學校.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

bbfeby212 發表於 19-5-6 13:54
...

直資收左,不可统一派位。私校才可以。你那間是直資定私校?

私校六月deadline,你要先註册,但要交留位費。

到七月初公佈统一派位,幾日內要註册。所以你兩間(私立和派位)要先選一間。如選派位那間,你要去私校拿回註册証,交去另一校。

叩門結果可能七月尾至九月初出(waiting list 9月仍有機會),但你一定要有個註册左的學位才有安全網,慢慢等叩門结果。

大宅

Jasmine-4711 發表於 19-5-6 13:58
叩門唔知成唔成功。统一派位,在七月中有註册deadline,你是但要hold住一個註册位在手,先慢慢等叩門結果。 ...

好的,謝謝

大宅

olivia511 發表於 19-5-6 13:59
你本身係等緊大抽獎放榜? 而家私校都要收註冊證咁冇信心?

正常係你有權取回自己小朋友既小一註冊證, 佢冇 ...

信中只說如有參加抽獎就帶埋註冊証

大宅

applering 發表於 19-5-6 14:00
樓主果間C校,似乎糸可以參加大抽獎甘wo

可以呀

大宅

olivia511 發表於 19-5-6 14:06
你1/6會拎到 only one 註冊證, 你應該係要4/6 or 5/6去被派既津學交註冊證做註冊, 但如果你係揀而家有 off ...

所以我想知如抽得不好唔讀個間不去註冊,到私小註冊先,然後叩門有更好選擇轉返津小得唔得

大宅

Felix223 發表於 19-5-6 14:14
你間私小好明顯係可以比你參加大抽獎, 即1/6公怖結果, 你便要決定指定日期前去註冊大抽獎派位的津小定係去 ...

明白,即先決定到派位小學或是私小先註冊(選其一),然後叩門後有心儀津小offer,再去返私小取回註冊証到叩門津小註冊,謝謝

水晶宮

係,就算你那間不是私校,你統一註了冊,叩門成功都可以去原校取回註冊證。沒有學校有權扣留你的個人文件

首頁

尾頁

跳至