自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛放完產假返工,而家奶奶湊B。依幾日個心好唔舒服, 尤其呀B面仔有濕疹,要好勤力搽cream,但我要返工,只可交託比奶奶。每日放工返去見到佢面仔紅哂,心都痛,覺得好內疚,如果我可以自己湊,我一定超級勤力搽,可能會好d。雖然奶奶都會搽,但應該唔會超勤力,而佢肯幫我湊,我都唔敢有咩要求。。。唉。。。

ps. 如果諗住鬧我話奶奶肯湊,仲依樣個樣的話,可以唔洗講,因為我好感謝佢肯湊,只係我感到內疚唔能夠陪呀b多d+自己親手照顧佢

我亦無ftm option

禁止訪問

水晶宮

做人要開心 發表於 19-5-10 15:24
剛放完產假返工,而家奶奶湊B。依幾日個心好唔舒服, 尤其呀B面仔有濕疹,要好勤力搽cream,但我要返工,只 ...

有時做FTM or Working mum 都好,其實好睇性格. 就算係自己湊返,唔等於面仔唔會紅,冇傷風感冒⋯⋯etc. 所以你都唔駛咁自責的。working mum 唔代表唔錫仔女呀,收工咪自己湊返,同仔女玩多d, 傾多d,關心多d. Working mum 都可以教出乖既小孩子.

PS: 我由到尾都係working mum, 女都差不多20了.

水晶宮

回覆樓主:

大部份bb細個都有
唔洗內疚
你奶奶都緊張既,孫黎

如果嚴重,睇醫生

琥珀宮

剛放完產假返工,而家奶奶湊B。依幾日個心好唔舒服, 尤其呀B面仔有濕疹,要好勤力搽cream,但我要返工,只 ...

好明白你嘅感受,當初我都係work mum,阿仔又係濕疹,99都係輕輕咁搽,都冇野可以做。或者搵c6開聲講會好d

不過我細時都嚴重濕疹,又係咁捱過去,又唔係想像中咁痛苦嘅,如果阿b覺得唔舒服就會喊

子爵府

自己湊都唔代表bb一定唔會病唔會有濕疹,其實都明所有媽媽都覺得自己係最上心個位,但你奶奶唔上心就唔會幫你湊b啦放鬆d,好多人都面對你呢個問題,要選擇返工就要犧牲某d野,同樣做ftm的,為左照顧仔女都犧牲緊其他野

試下用金盞花cream,好多濕疹bb都用

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我覺得你千萬唔好比自己有「奶奶應該唔會超勤力」呢種感覺,呢種思想漫延只會令你將來更唔開心。
學下交托吧,你奶奶己經好好,BB己經得到好好既照顧。你放工加把勁查就可以了。

meow_day    發表於 19-5-10 16:48

公爵府

回覆樓主:

濕疹係長期戰,有紅有癢搽醫生開藥膏,搽足3-5天+保濕。其本上保濕一日3至4次足夠,係唔係Working Mom 冇影響,不用內疚。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

超級勤力搽cream 係咪真係會好d 先?

男爵府

陪月勳章

我同你一樣呀, 都係no choice一定要返工, 初時都好唔放心又好掛住個女, 放左咁長假再返工亦好唔習慣

我女試過個pat pat焗到紅晒要睇醫生, 當時都諗如果自己湊應該唔會搞到咁嚴重

我係婆婆湊, 但我媽係冇湊bb既經驗, 我細時都係我婆婆湊大, 所以就更加擔心

不過時間耐左開始說服到自己, 算啦, 平平安安又一日已算托賴, 始終我地冇得選擇

所以每晚放到工返屋企就自己照顧多o的, 應該可以安撫到自己對bb既掛念, 你呢種感覺會習慣的, 加油!!!

大宅

唔好俾「如果」呢兩個字令自己進入後悔內疚既循環,無人寫包單如果你做全職媽媽勤力搽cream 小朋友一定有好轉,依加最好既做法係積極搵下有無其他治療幫小朋友快點舒緩或痊癒,每位媽媽都加油

大宅

唔洗內疚,你喺用另一種責任心去愛錫bb,濕疹大d會好d架喇!我細仔bb嗰時都係咁,出到街個個都問我有冇幫佢搽嘢呀!我仲要係ftm,每次比人問我心仲難受,嗰種挫敗感一定比你嘅內疚感更強烈

男爵府

開心吸收勳章

明白嘅,或者你再提示下奶奶要定時幫bb 搽cream

水晶宮

bosch 發表於 19-5-10 16:07
超級勤力搽cream 係咪真係會好d 先?

我都有呢個疑問
天空之城, 快樂之地

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

唔使內疚呀,唔好以為搽得多lotion就好就會唔紅。我自己ftm湊,小朋友喺1個月時爆濕疹,我keep住成日幫佢搽lotion,但都唔退紅,後來自己慢慢摸索,邊d野係會令佢減低過敏,有時連lotion都要轉幾隻先有效,我自己小朋友反而係唔可以搽lotion太密,keep住有少少乾爽對佢濕疹反而仲好,所以bb時我都係一日幫佢搽3-4次

唔使咁自責,小朋友慢慢長大抵抗力好,濕疹有可能會冇咁易發,加油

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

搽cream唔代表濕疹會好,睇醫生再講。出面買嘅cream唔夠醫生俾嘅cream好得快(不過預左有類固醇)。
Working mom 一定係加倍愛錫小朋友,因為除左照顧之外,你仲負責埋揾食,夠晒全面,所以一d都唔駛內疚呀,應該好proud of 自己先啱。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

樓上jm講得啱,自己揍唔代表bb冇病冇痛,好多時自己揍,點知bb病咗,仲俾家人指指點點,抑鬱就係咁樣來的。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

你未適應啫,唔好自責,加油

男爵府

其實唔使內疚嘅,因為你返工賺錢都係為咗阿B咋嘛

子爵府

你努力工作都係為阿b好!濕疹呢d天氣係難搞d,潮濕得濟又唔好,你屋企有無用空氣清新機同抽濕機?我試過一路用開,跟著壞機一星期阿b濕疹即刻爆得好勁!

首頁

尾頁

跳至