醫護健康

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我一直都有粒仔寺倉在pat的,但一直唔痛冇理,今日爆左,仲有一大粒咇左出嚟,大便好痛,最慘成日作肚柯,一柯就出曬血,自拍了幾張,見到爆曬,由於第一次,唔知點算,現仲流緊好多血,又夜深
點都捱到明天睇醫生,請問睇專科係咩科? 同埋万一要做手術,保險包唔包(有買住院)
大約幾錢,手術痛嗎?朋友講做寺倉係冇止痛,点都痛獲金

大宅

小談心 發表於 19-5-23 23:30
我一直都有粒仔寺倉在pat的,但一直唔痛冇理,今日爆左,仲有一大粒咇左出嚟,大便好痛,最慘成日作肚柯, ...

我家人在4月已經找了專科醫生做了手術,現在已經正常了,保險亦claim 完,有需要可以互相pm給你相關資訊

別墅

2018復活節勳章

我一直都有粒仔寺倉在pat的,但一直唔痛冇理,今日爆左,仲有一大粒咇左出嚟,大便好痛,最慘成日作肚柯, ...

有只痔瘡膏非常好用,我之前情況同你差不多,最後睇專科都系開同一只藥膏,醫生話我自己有就唔使再開,只比左止痛藥我食,搽左一星期就好返

伯爵府

Wingla 發表於 19-5-25 01:31
有只痔瘡膏非常好用,我之前情況同你差不多,最後睇專科都系開同一只藥膏,醫生話我自己有就唔使再開,只 ...

能否影一影之藥高?

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我都有粒又係唔痛所以無處理, 見到你的情況我都怕佢有日突然爆 其實粒嘢爆之前有無任何異樣 ANYWAY, 希望樓主快D搵到個好醫生處理好佢又可CLAIM足保險

伯爵府

有只痔瘡膏非常好用,我之前情況同你差不多,最後睇專科都系開同一只藥膏,醫生話我自己有就唔使再開,只 ...
想知藥膏名, 幫推!

大宅

請問係邊隻藥膏?

大宅

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

想知藥膏thx

男爵府

回覆 Wingla 的帖子

想知藥膏名, 幫推!

伯爵府

jcstai 發表於 19-5-25 18:44
我都有粒又係唔痛所以無處理, 見到你的情況我都怕佢有日突然爆 其實粒嘢爆之前有無任何異樣:quest ...

其實我粒野,都起碼跟住我7~8年以上,一直都冇嘢,只係有粒嘢,唔痛唔痕唔出血,不過早2日,朋友約食麻辣面,其實我不嬲間中都有食開,但今次食完,晚上就開始肚柯,每次柯時pat都焯痛,出好多血,跟住自影看下,眼到有3粒脹卜卜的粒狀野在pat外,仲有啲爆裂,諗住第2朝訓醒睇醫生,點知第二日已經冇咁痛,好彩第2日冇大便,第2日多飲水,鮮果汁,摸一摸發現昨日果三粒充曬血嘅已冇左,懷疑自己縮返入去,同試過大便(小量)唔痛冇血,咁暫時冇事

子爵府

虎到金來勳章

我三星期三谷到大大粒,睇左私家醫生,食咗藥,依家每星期去食恭字頭嘅烏龜膏,完全唔痛!真係好掂

伯爵府

小談心 發表於 19-5-26 06:34
其實我粒野,都起碼跟住我7~8年以上,一直都冇嘢,只係有粒嘢,唔痛唔痕唔出血,不過早2日,朋友約食麻辣 ...
好大可能係個麵引發到粒嘢發作, 咁我都要多多留意. 多謝樓主大方分享

伯爵府

TV8 發表於 19-5-26 09:01
我三星期三谷到大大粒,睇左私家醫生,食咗藥,依家每星期去食恭字頭嘅烏龜膏,完全唔痛!真係好掂
...

我都試下keep住食龜零高,希望有幫助,冇食開,我對上食應十幾年前

別墅

2018復活節勳章

小談心 發表於 19-5-26 06:34
其實我粒野,都起碼跟住我7~8年以上,一直都冇嘢,只係有粒嘢,唔痛唔痕唔出血,不過早2日,朋友約食麻辣 ...

我今日搵下只藥膏比你睇,因為糸老公買,我唔系好记得藥名

伯爵府

Wingla 發表於 19-5-26 12:37
我今日搵下只藥膏比你睇,因為糸老公買,我唔系好记得藥名

好呀!感謝,或影相也可,想買支守門口

別墅

2018復活節勳章

小談心 發表於 19-5-26 13:40
好呀!感謝,或影相也可,想買支守門口

Sorry 呀,記性好差,啱啱先諗起,希望幫到大家

伯爵府

Wingla 發表於 19-5-27 00:26
Sorry 呀,記性好差,啱啱先諗起,希望幫到大家

謝謝你

子爵府

虎到金來勳章

小談心 發表於 19-5-26 11:19
我都試下keep住食龜零高,希望有幫助,冇食開,我對上食應十幾年前

對於龜苓膏,南方人,尤其是兩廣地區的人是再熟悉不過了,北方人則很少吃它。雖然現在北方的超市裡也常有罐頭包裝的,但大部分人還是不知道應該怎麼吃,吃了能起到甚麼作用。
龜苓膏由多味中草藥熬制而成,吃了能夠促進新陳代謝、清熱降火、潤肺止咳,還能滋陰補腎。得了嗓子疼、痔瘡和便秘等病,吃它也能起到一定的改善作用。現代營養學研究發現,龜苓膏中含有多種活性多糖和氨基酸,具有低熱量、低脂肪、低膽固醇的特點,能夠調節血脂和血糖。

別墅

2018復活節勳章

TV8 發表於 19-5-27 07:59
對於龜苓膏,南方人,尤其是兩廣地區的人是再熟悉不過了,北方人則很少吃它。雖然現在北方的超市裡也常有罐頭 ...

龜苓膏比較寒,間中食下就得,長食要睇中醫了解自己體質系邊種先好喎

首頁

尾頁

跳至