自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

呢啲家事,我哋旁人只有搖頭嘆息。
相信他朝一日我自己有孫都可能會係咁乜都揹上身。

珍珠宮

2024年龍年勳章

Cheddar85ang 發表於 19-5-24 14:21
呢啲家事,我哋旁人只有搖頭嘆息。
相信他朝一日我自己有孫都可能會係咁乜都揹上身。

我一定唔會
Minniemouse:-P

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

見過一位長老湊三個孫放學,背上三個書包。

199707100304    發表於 19-5-24 14:51

男爵府

我對自己小朋友講 比我知道邊個唔拎自己書包 我一定唔會比佢番屋企 好似好惡不體諒小朋友 但我家離校只有十分鐘 唔會重到十分鐘都行唔到..

珍珠宮

minniemouse 發表於 19-5-24 13:44
要4大長老幫手凑返/放學的家長們,請你同阿仔/女講,叫佢自己孭書包。成日見到個老嘅孭到個膊頭都側哂,又 ...

吾好理人甘多,我有個朋友,小朋友有脊柱問題,書包又重為有日日幫佢背,有d路人甲話佢縱壞子女,我朋友真想叫佢收聲,吾知底細就指指點點
我覺得四老一路背一路開心的,關外人什麼事?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

要4大長老幫手凑返/放學的家長們,請你同阿仔/女講,叫佢自己孭書包。成日見到個老嘅孭到個膊頭都側哂,又 ...
幼稚園開始,我就冇幫個女孭書包,我奉行自己既事自己做,從來唔幫佢拎野。
但現在小學,真係唔幫佢孭唔得,個書包連埋餐盤重到一個點連我孭都覺得吃力,佢仲有d脊柱側彎,仲敢比佢自己孭?拖喼仲重,佢返學仲要行4-5層樓,冇可能拖住個喼行。
理想和實行,有時真係兩回事。

我最唔明點解現在返學既書要咁重,又彩頁全部A4size,以前我地係細本d,又上半日,即使拎晒都唔重。我媽都從來唔幫我拎書包,但上次我接個女放學我冇幫佢孭書包,我媽鬧我囉,叫我自己去拎下個書包有幾重,我拎上手試下真係嚇一跳,真係一舊鐵咁重。

不過都同意你講,點都唔應該比老人家拎,或者拎返自己樂器、視藝袋。

珍珠宮

而家d 書包真係重到痴咗線

大宅

太重就分散重量
書包+個袋
長老或工人姐姐幫手揹其中一樣
小朋友自己負責一樣

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我仔小學,已經自己揹書包

但我女,我確實有幫佢拎,實在太重

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

我仔 p.3 開始返學,放學已自己揹書包,除非嗰日課外活動要自己搭車兼假期前多功課派,我會抽起佢功課袋放落我環保袋幫輕佢少少。
我住嗰度有個男仔同我仔一樣p.5,返學臨上校車先揹返書包,放學一落校車就書包同其他嘢都即刻交俾佢呀媽,然後跟其他低年班學生跑,又跪係地度睇扭蛋機,成個低能仔咁。
另外有兩兄妹p.4同p.3,由年老嫲嫲接放學,兩兄妹書包,樂器放在嬰兒手推車度由呀哥推,其他細散件嘢呀妹拎,佢哋呀嫲跟著行,呢兩兄妹咁樣就ok。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

tester5 發表於 19-5-24 14:42
幼稚園開始,我就冇幫個女孭書包,我奉行自己既事自己做,從來唔幫佢拎野。
但現在小學,真係唔幫佢孭唔得 ...

AGREE
幼稚園我都會俾小朋友自己拎。
但小學真係太多野了, 又有小食袋, 又餐具墊餐具盒, 又中英數書必帶, 功課袋, 文具袋, 有時仲要帶埋FILES。
話俾佢地放低在學校, 但中英數書日日都要帶回家溫習, 根本冇得放低。本身書包已經有一定重量, 加埋所有野 & 水。
一定OVER 8-9磅 。
一個人仔(低小生) , 其實要佢地背書包, 都真係好吃力。
當然, 如果已到高小, 我唔會幫佢囉~

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

伯爵府

我覺得如果小學生,正常情況下即使工人姐姐接放學,都應該自己揹書包。

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

我成日都叫佢自己拎...

但長老又話大又話重~~~

大宅

我女N班...
我有幫佢拎書包啊..
因為唔知係佢個膊窄定個書包帶太闊..
佢個書包根本上唔到膊..
佢係要彎起手臂用個手踭long住個書包..
咁會拎得好辛苦..

男爵府

2024年龍年勳章

宜家的書包真系重到完全超小朋友負荷,我一定會幫我小朋友揹,得個六七歲人仔,我唔想佢未發育已馱背!

伯爵府

2018復活節勳章

minniemouse 發表於 19-5-24 14:03
係呀!我多事呀!咁點呀?

無乜點
同你一樣
表達意見

禁止訪問

大宅

我仔小學係家長不准孭書包的,以前我不明白,現在我明白了

侯爵府

回覆樓主:

經常都見到,個個一放學就自動除低個書包係接送者,有個公公/爺爺仲揹住兩個孫女既書包,左右膊頭各一個。

子爵府

紫翹 發表於 19-5-24 13:51
我同你相反, 我幫我仔孭書包, 都有D亞婆話. 其實關鬼佢事咩, 又唔係佢地孭. 因為我仔已經高小, 送佢上校 ...

你後生吾緊要,但長老大我地10几20年,孭書包真惨边拎包米呀!

首頁
12345...7

尾頁

跳至