時政擂台

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

內地頻頻打壓勞工維權人士和社工,在半個月內,廣東和北京至少有四名社工無故「被失蹤」,最近與親友失去聯絡的是在珠三角主力從事農民工維權和性別議題的社工童菲菲。事件已惹起香港社工界關注,有社工已發起網上聯署要求當局放人。

專門報道中國勞工消息的「紅氣球」網站稱,廣東木棉社會工作服務中心項目統籌童菲菲,5月22日晚7時許與親友失去聯絡。據悉,童畢業於北京大學社會學系,一直從事社會工作,在工業區開展過女工小組,並在廣州南沙開設社區學堂,服務外來工社區並開展反家暴和性別平等倡議。該中心成立於2013年4月,曾與多個具官方背景的社會團體合作,包括廣州市青少年基金會、深圳市婦女兒童發展基金會、中國婦女發展基金會等。另外,廣東木棉在今年初曾邀請香港聖雅各福群會和土瓜灣社區客廳項目的社工分享工作經驗。

港社工界聯署促放人

而在童菲菲失蹤之前,廣東木棉旗下「Hope學堂」的創辦人梁自存,5月8日被廣州警方拘留,並被取走文件、電腦和硬盤,同日被拘留並搜查辦公室的還有深圳「清湖社區學堂」的社工李長江和北京「希望社區」的社工李大君。包括香港社會工作者總工會、社工復興運動、進步社會工作網絡等團體已發起聯署,要求中國政府公佈拘留社工的原因及其相關下落,並立即放人。
紅氣球/ 中國數字時代

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-5-28 10:46

複式洋房

回覆 Dr.Lee 的帖子

好人好者,怎會俾人拉?

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

回覆樓主:

子爵府

Dr.Lee 發表於 19-5-27 20:31
回覆 Dr.Lee 的帖子

好人好者,怎會俾人拉?

鬼叫佢爭取人權自由平等

複式洋房

jellyfish1989 發表於 19-5-27 20:39
鬼叫佢爭取人權自由平等
都唔知要人權自由嚟做嘜,淨係識喺到搞事,唔搞事咪好地地囉,有飽飯你食仲唔夠?

侯爵府

回覆樓主:

解決問題就係要解決提出問題嘅人。

子爵府

Dr.Lee 發表於 19-5-27 20:46
都唔知要人權自由嚟做嘜,淨係識喺到搞事,唔搞事咪好地地囉,有飽飯你食仲唔夠?
...

係㗎中國人 能夠享有嘅民主自由就係食飽飯

子爵府

choc_choc 發表於 19-5-27 20:47
解決問題就係要解決提出問題嘅人。

咁咪冇曬問題囉

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

失蹤又唔一定被拉,被拉又唔一定關工作事,如果工作沒有觸犯中國法例又點會被人拉,香港都好多譏員被拉又關工作事嗎?都係犯左法才「被拉」架。

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

政府咪話要配合大灣區發展,人才互聯互通,社工資格互認。但係政府唔會話你知,響大陸做社工隨時被失蹤。
ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

複式洋房

414928 發表於 19-5-27 21:06
失蹤又唔一定被拉,被拉又唔一定關工作事,如果工作沒有觸犯中國法例又點會被人拉,香港都好多譏員被拉又關 ...
咁點解大陸唔講佢地俾人拉嘅原因?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

Dr.Lee 發表於 19-5-27 21:42
咁點解大陸唔講佢地俾人拉嘅原因?

睇文章只有一個係被拉,其他係失去聯絡,唔知果編文那處來,你POST出來都唔知我點知,現在好多新聞都斷章取義,我只係就係post出來的文章去回覆,當然真假沒有核實。

公爵府

好媽媽勳章

414928 發表於 19-5-27 21:49
睇文章只有一個係被拉,其他係失去聯絡,唔知果編文那處來,你POST出來都唔知我點知,現在好多新聞都斷章 ...

下面咪寫咗“中國數字時代”囉

水晶宮

jannlly 發表於 19-5-27 22:01

咁就問返佢囉或者搵下有無其他相關報導,這個我都唔識佢是網評還是什麼?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

jannlly 發表於 19-5-27 22:01

又一個美國民主基金會資助組織
淡淡的來, 好好的去 ....

男爵府

Dr.Lee 發表於 19-5-27 20:46
...

你講真?

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

[size=1.15em]內地再有社工關注勞工權益被失蹤

[size=0.92em]2019/05/27 21:34

[size=1.15em]近年在內地推動公民社會風險愈來愈高,兩個月前關注塵肺病工人權益的自媒體編輯危志立等三人,就被指涉嫌尋釁滋事,被警方帶走,三人到現時都未放出來。但一波未平,一波又起,受官方資助的社福機構短短半個月之內,四名社工先後被帶走。

上周三廣州社工童菲菲突然失蹤,懷疑被公安帶走,她所屬的廣東木棉社會工作服務中心指不方便透露她的情況。木棉於二零一三年在廣東省婦女聯合會指導下,成立主要服務婦女及農民工,曾在全國婦聯旗下的中國婦女發展基金會及深圳市區委政法委等官方機構獲得資金。童菲菲是木棉的項目統籌,工作範圍包括工人維權和性別議題。

另外,五月八日亦有三名社工懷疑被帶走,涉事的包括同樣是木棉旗下、以職業學校學生為服務對象的Hope學堂創辦人梁自存,以及為深圳為富士康工人提供援助的清湖學堂負責人李長江,清湖學堂是龍華區政法委,社區重點發展項目的負責機構,它不少項目都受到資助。還有北京冷泉希望社區負責人李大君,他主要幫助建築工人處理慣性欠薪及工傷賠償問題 ,更曾經發布建築業農民工職安報告得到全國政協的批示,推動落實建築工人工傷保險條例。曾經捐款予這三間機構的香港施永青基金無直接評論事件。

有人權組織表示,現在官方的紅線向前移,不只協助工人維權的團體,連提供社區服務的組織都變得敏感。又相信經濟下行壓力之下,勞工問題被視為社會不穩定因素,所以當局要加強控制。

(有線中國組)

ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

水晶宮

Zenia 發表於 19-5-27 23:37
內地再有社工關注勞工權益被失蹤

向國內還敢於維權嘅人致敬!

男爵府

做順民可保平安⋯⋯

琥珀宮

畀面勳章

bplus 發表於 19-5-27 23:27
又一個美國民主基金會資助組織

美國都非常關心國內事務

首頁