夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

YYYYau 發表於 19-5-27 23:33
Sorey 寫完先睇到 因為想快無用標點符號 趁女瞓左諗女拿拿聲寫完

唔係睇唔到嘅,不過要諗lor
即係好似
仔生性病母懷安慰
都要諗下個邊個位停一停
仔生性病,母懷安慰
仔生性,病母懷安慰

複式洋房

jeremylui83 發表於 19-5-27 23:36
總結:你太攰;你老公有病,要睇精神科醫生。。講完

我唔知佢有冇病 但佢一件平常事佢都可以無啦啦發脾氣 就好似我地坐緊車 我問一啲小問題 例如車程 路線 (因為我係大路癡 )有時佢好有耐性答 有時會傻豬黎嘅 有啲拍拖嘅語氣同我講野 但係去到第二次或者第二件事係類似問題佢可以覺得我係白癡 問嘅白癡問題 唔想答 又會發脾氣 好似我大錯特錯咁

子爵府

畀面勳章

YYYYau 發表於 19-5-27 23:40
我唔知佢有冇病 但佢一件平常事佢都可以無啦啦發脾氣 就好似我地坐緊車 我問一啲小問題 例如車程 路線 ...

你當然唔能確定佢有冇病,因為你唔係醫生,但起碼係唔正常,right?
不如俾醫生睇下,唔洗自己估。。要學習去正視問題,而不是要生要死,離婚諗住去逃避。。

複式洋房

crystal媽咪 發表於 19-5-27 23:39
33咁又唔算好細個,不過佢啲行為就幼稚咗啲。成日發脾氣。 睇下會唔會K2、3小朋友轉返全日,你就可以返下 ...

多謝你嘅建議 ,我女學校k2 先有全日 ,下學期讀k1 ,我都唔想咁落去 ,好希望可以同佢分開, 覺得婚姻輔導都無用

複式洋房

jeremylui83 發表於 19-5-27 23:45
你當然唔能確定佢有冇病,因為你唔係醫生,但起碼係唔正常,right?
不如俾醫生睇下,唔洗自己估。。要學習 ...

我宜家開始正視自己問題 我都唔想咁落去 但係佢勸唔掂 講咩佢都唔承認 覺得自己無錯 我都唔知點算 多謝你嘅建議

大宅

clyl03 發表於 19-5-27 23:40

唔係睇唔到嘅,不過要諗lor

笑咗

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

clyl03 發表於 19-5-27 23:22
我未有能力睇得哂冇標點符號,要用d時間去閲讀理解
...

應該語音錄出黎
所以無標點符號

子爵府

樓主,你丈夫呢種係語言暴力,係家庭暴力嘅一種,長期係呢個環境下,對你對小朋友都非常唔好,感覺頂唔到好辛苦,真要帶個囡離開一下(宜家可以執定必備證件財物先,但唔好俾丈夫發現),唔需要擔心,如果短期住宿,好多機構都會幫到你,之前有jm都post過俾你,打電話去同佢地講你嘅困擾就可以,有社工幫你手一直睇下可以點面對。

下一步,如你所講,囡囡轉左返全日,可以試下搵野做,一步一步行就得,人生總有路。

伯爵府

YYYYau 發表於 19-5-27 22:22
背景:結婚第六年
有個小朋友3歲讀緊NP
無62 99

今早終於坐定定睇哂!你C6可能有情緒病/燥鬱症不如同外家商量下,你同囡搬返去住一排先啦!你都唔好鬱住自己,找人傾訴下

伯爵府

crystal媽咪 發表於 19-5-27 23:25
我睇完三段,原來仲有㗎喎!
睇到啲重點:老公喺佢個肚八個月大咩推佢瞓落床,之後坐月就溫柔返對佢。
有時 ...

今早在公司坐定定睇曬啦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

clyl03 發表於 19-5-28 08:33
今早在公司坐定定睇曬啦

尋晚佢咁忙出post
早啲同佢傾下都好嘅
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

每句工間有一空格

大宅

YYYYau 發表於 19-5-27 23:27
經過咁多年我真係就黎忍唔住 好想離婚 但無經濟能力 離唔開我嘅女 我女又好鐘意佢爸爸 我真係好驚自 ...

從來都係心態決定心情!!
你將焦點放咗係你老公度,你對佢太在意太在乎,所以令到他控制咗你嘅情緒,令到你跟住佢嘅心情去走 !
我覺得首先你最重要係學識要放低,放低對老公嘅一切先,你要學識自我嘅情緒管理,你情緒控制唔好,點能夠好好管理小朋友呢?
其次就係你要找個發洩方法可以令自己情緒宣洩出來,減輕你內心壓力,找回你嘅快樂!

複式洋房

CCHINGC 發表於 19-5-28 08:25
樓主,你丈夫呢種係語言暴力,係家庭暴力嘅一種,長期係呢個環境下,對你對小朋友都非常唔好,感覺頂唔到好 ...

多謝你嘅建議,我會努力跨出第一步,我都係第一次出po,可能尋求幫助都係第一次。佢嘅冷暴力 從來都唔覺有問題,我想大家傾下每次都傾唔落去,每次都話因為我導致佢咁,我問佢我做左啲咩 ,佢就會講你自己諗,你自己唔知咩,其實佢係講唔出,佢自己都唔知,反正所有野都歸因我,咁樣落去好辛苦。

複式洋房

Yusum 發表於 19-5-28 09:57
從來都係心態決定心情!!
你將焦點放咗係你老公度,你對佢太在意太在乎,所以令到他控制咗你嘅情緒,令到 ...

可能我都太在意佢,近兩年我都算放低好多,心思都起我女度,情緒問題最近半年開始,雖然話唔好太在意佢,但無可能完全不理會,宜家比較在意嘅易佢對女嘅態度。多謝你嘅建議,我會努力轉換自己嘅心態,雖然暫時未知點解壓。

複式洋房

clyl03 發表於 19-5-28 08:32
今早終於坐定定睇哂!你C6可能有情緒病/燥鬱症不如同外家商量下,你同囡搬返去住一排先啦! ...

我媽度就住唔到喇,傾訴都唔知可以同邊個講,起度出po都係諗左好耐,覺得寫左出來心情都舒緩一啲啲,雖然幫助唔大。多謝你!

大宅

YYYYau 發表於 19-5-28 10:16
我媽度就住唔到喇,傾訴都唔知可以同邊個講,起度出po都係諗左好耐,覺得寫左出來心情都舒緩一啲啲,雖然 ...

睇落都似有情緒病多, 不過要遊說你C6去睇醫生都唔係易事... 不知道依度有無D有經驗嘅JM可以分享下...

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

睇完覺得你老公可能情緒出問題,
如果由一開始你老公個性格係咁就冇得講,但慢慢變到咁既佢會唔會真係情緒有問題連自己都唔知?其實可以同佢一齊去睇醫生睇下咩環境先?唔好下下有咩事就想分開...
當初都係愛呢個人先決定同佢組織家庭,有左小朋友成個生活都唔同哂,雙方都要重新適應,磨擦多左實在少不免!而家仲影響埋你自己既情緒對你對小朋友都唔好...
假設冇第三者,仍然係愛既
不如試下仲有冇機會重頭開始?

複式洋房

YYYYau 發表於 19-5-27 23:02
由果一刻起我心都死了 都差點抑鬱 好想跳樓一了百了 因為呢啲事又唔想同其他人講 但個女俾左責任心我 ...
你拍拖時無發現佢性格上有問題. 我身邊果個初初包裝得好好,而家生埋仔就現哂出來。無時無刻都會黑面。我一於少理。

首頁
12345...7

尾頁

跳至