自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

突然心裡閃一閃,第日小朋友長大了,老公退休了,想搬入長洲或者愉景灣長住。。。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

lololala 發表於 19-5-28 11:12
突然心裡閃一閃,第日小朋友長大了,老公退休了,想搬入長洲或者愉景灣長住。。。 ...

想住離島既原因係咩?? 如果想靜長洲唔係好岩。

FJmom    發表於 19-5-28 11:54

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

littlecar 發表於 19-5-28 11:19
想住離島既原因係咩?? 如果想靜長洲唔係好岩。

都怕長洲大時大節四圍會塞爆,船都難搭
我由細都而家都好鐘意長洲,入去渡假過好多次都無厭過。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔想有事下下要搭直升機

子爵府

澄碧村喇, 成千尺都係二百幾萬。

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 19-5-28 11:24
唔想有事下下要搭直升機

好似係急病先要坐直昇機

侯爵府

sf013hk 發表於 19-5-28 11:25

又唔係想靜到咁,船期好似好疏

伯爵府

我有朋友係土生土長長洲人,話長洲要搵樓都不會平,同不會易。一來新建的住宅少,二來無太多人會放出來。

子爵府

育兒性格勳章

住梅窩,搭船又得巴士去東涌轉MTR又得。 冇長洲咁旺又冇愉景灣咁貴

goldpiglet    發表於 19-5-28 23:42
goldpiglet    發表於 19-5-28 23:41

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

lololala 發表於 19-5-28 11:22
都怕長洲大時大節四圍會塞爆,船都難搭
我由細都而家都好鐘意長洲,入去渡假過好多次都無厭過 ...

我都有諗過住離島架,因為係中環返工都可以,想仔升中入港島中學,不過佢唔想,再加要淘寶無咁方便,同朋友講無得淘入咗離島會好辛苦,俾人話我痴痴地

大宅

長洲而家放假都好多人入去

wcpcelia    發表於 19-5-28 12:02

侯爵府

littlecar 發表於 19-5-28 11:41
我都有諗過住離島架,因為係中環返工都可以,想仔升中入港島中學,不過佢唔想,再加要淘寶無咁方便,同朋 ...

怕無得淘寶

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

mielmiel 發表於 19-5-28 11:33
住梅窩,搭船又得巴士去東涌轉MTR又得。 冇長洲咁旺又冇愉景灣咁貴

梅窩去過好多次,都係無諗過長住。。。

侯爵府

IloveJJ 發表於 19-5-28 11:43
我住過南y島,正架!不過老咗如果要睇醫生,或行動不便,就可能唔適合了。愉景灣就貴好多。
...

長洲生活上比南丫島方便一D。

侯爵府

wanlee23wan 發表於 19-5-28 11:42
長洲而家放假都好多人入去

星期一至五都ok

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

IloveJJ 發表於 19-5-28 11:43
我住過南y島,正架!不過老咗如果要睇醫生,或行動不便,就可能唔適合了。愉景灣就貴好多。
...

我都鐘意南丫島, 不過住, 會唔會唔方便? 平日買野方便嗎? 日用品/ 買餸會唔會因為離島而偏貴架?
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

侯爵府

sf013hk 發表於 19-5-28 11:25

要二百幾萬,我會番內地,因多親戚,及過多數年後望醫疔設施可更好.
PS:聽電台節目:廣州想整一個高鐵一小時可到HK的港人村,如成事而樓價一百-百伍萬相信有吸引.同時如長者住700尺已夠,可花少D時間打理(加露台/花園另計)現有種盆栽及想養番魚,最好係有魚池

世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

珍珠宮

littlecar 發表於 19-5-28 11:41
我都有諗過住離島架,因為係中環返工都可以,想仔升中入港島中學,不過佢唔想,再加要淘寶無咁方便,同朋 ...

我都怕住偏遠地區無得淘寶

lololala    發表於 19-5-28 12:00

公爵府

離島平日冇咩人, 假期超多人, 我鐘意大自然, 但又想方便, 都係西鐡沿線好D

首頁

尾頁

跳至