自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

男爵府

唉~除非小朋友曉飛,如果唔係,家庭背景實係考慮因素。

珍珠宮

鴨鴨比 發表於 19-6-2 16:18
誠哥個孫確實比人reject左
因為校長吾比佢帶保標返學
所以小超同小小超係舊生都冇面比

咁即是原先係accept 咗啦!
只是佢要有特別要求,學校做唔到。

珍珠宮

奇奇媽媽 發表於 19-6-2 16:32
我媽的麻雀友女讀DG, 住公屋
不過我相信小學睇家庭背景,中學睇學生能力
...

我識有個朋友個囡游水好叻, DGS選佢入, 佢地住公屋

珍珠宮

Reneeho 發表於 19-6-2 16:36
聽過有d 名小, 話父母揸車都比人歧視, 要有司機先叫正常

父母揸車比人歧視係因為有啲父母又要揸車,但又要落車入學校,把架車亂停在學校門口附近,而一到返學及放學時間大把家長揸車及校巴,咪就係呢啲自私家長亂停車引發交通擠塞囉!
點會唔比人歧視。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Sweetiess 發表於 19-6-2 13:59
朋友教中學,佢c6係大學做,唔知係講師定教邊樣,佢地小朋友見直資/私小學,專登虛報職業,一來唔想d學校睇 ...

呢個case似睇家長誠信多於背景

面試時,同小朋友傾多幾句,可能已知家長申報資料有問題

翡翠宮

可樂寶貝 發表於 19-6-2 11:14
話唔睇都無人信啦

x2

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 19-6-2 11:25
我從來未識過一個讀直資住公屋

我識。不過間公屋其實已經買了。另外間直資並不是什麼特別的名校。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔多唔少都會睇
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

Astra00 發表於 19-6-2 14:50
學校要填住址、父母教育程度、職業。點解學校要填呢幾樣野呢?不用畫出腸啦!

我問仔,班上有沒同學住公屋 ...

其實直資學校要面對一個好現實的問題就是要收學費。而沒有經濟能力的家庭的學生,如果一經取錄,學校必須要提供學費資助。而且教育局亦規定要有一定比例的資助學額的學生,但不般也達不到,因為學校已經審查了學生的家庭背景。

假設取錄后有大半學生是沒有經濟能力,要申請資助,學校可能會出現財政赤字。而已經取錄又合資格申請資助,學校又唔可以因為學生交不到學費而踢走個學生,這樣一定被人鬧。所以唯有取錄前自己做好審查。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

birdbird 發表於 19-6-2 15:03

兩公婆讀咁多書, 仲要為人師表, 連填份表格要提供正確資料 ...

我覺得呢個機會較多。

大部分學校報名要收錢,報表又要時間,有些仲要親身交,面試又要搭車又要時間,真係想testing 學校睇唔睇背景?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Alex123 發表於 19-6-2 17:53
其實直資學校要面對一個好現實的問題就是要收學費。而沒有經濟能力的家庭的學生,如果一經取錄,學校必須 ...

淨係講小一考入
除非小朋友天賦異稟,唔駛父母請人栽培都周身刀張張利、兩文三語強讀得又打得、仲有一大堆cert旁身比賽連勝,否則點打得贏人地精心栽培果d啊
父母本身學識唔高,已難於自己栽培了(比起人地阿公係國畫大師,阿婆教琴桃李滿門,阿爸阿媽識十國語言果d)

子爵府

親子王國15週年勳章

miffyumiffy 發表於 19-6-2 11:25
我從來未識過一個讀直資住公屋

我識 3 個,讀 GT

水晶宮

1998Ruby1998 發表於 19-6-2 18:26
我是 3 個,讀 GT

我仔kg同學都有幾個讀GT, 中產多

你地咁多遊學團,公屋點負擔

子爵府

親子王國15週年勳章

miffyumiffy 發表於 19-6-2 18:34
我仔kg同學都有幾個讀GT, 中產多

你地咁多遊學團,公屋點負擔

遊學團可去可唔去?

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

monchhichijoyce 發表於 19-6-2 10:20
其實啲小學名校,直資小學會睇家庭背景同父母職業嗎?即係住公屋會唔會入到名校?定係根本唔關事?
...

一定睇,學校去旅行去日本,你住公屋點比,就算比得出都牙痛咁聲

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

dbs, dgs會?

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

carama 發表於 19-6-2 12:36
我朋友,兩公婆只是中學畢業,小康之家,無靠任何人事關係,個仔小學和中學都是男拔
...

男拔小之前係津貼學校大抽獎就可以入到

子爵府

朋友教中學,佢c6係大學做,唔知係講師定教邊樣,佢地小朋友見直資/私小學,專登虛報職業,一來唔想d學校睇 ...

真攪笑

公爵府

2024勳章

佢地思維好奇特, 其實係虛報資料, 明知而做係作虛假文書
教書都唔誠實

大宅

monchhichijoyce 發表於 19-6-2 10:20
其實啲小學名校,直資小學會睇家庭背景同父母職業嗎?即係住公屋會唔會入到名校?定係根本唔關事?
...

我記得當年考有私小嘅幼稚園,要寫父母職業,職位,公司名,電話等資料。

首頁
34567...12

尾頁

跳至