6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

超長文,但你可想而知我幾嬲,好多時媽媽谷會send d 團購group link,所以真係要同各位媽媽分享下,唔好再同佢買嘢

一個冇交帶,交貨遲,扮寄左貨,唔理客意願鍾意退錢就退錢嘅團購group,俾完錢等完都唔會有貨收,店主大哂嘅垃圾group,店主:飯X媽

話說我4月時係個垃圾whatsapp團購group買左樣嘢,係呢d咁嘅團購group報完之後唔會有人confirm你係咪已經落單,唔會有消息。之後突然有5/5月有人通知叫你3日內俾錢,話7/5出貨,咁我7/5俾錢(係3日內),俾完錢又係冇消息,到9/5乜都收唔到,我問佢係咪寄左,佢先話我俾錢遲左,順豐已經走左冇寄到。頂你,咁你話3日內俾錢我咪3日內俾囉,邊度有遲?

別墅

回覆樓主:

之後佢話21號再寄,ok我照等,等到21號佢又話佢個仔病左出唔到貨,大家都係媽媽,bb病左好辛苦我一定體諒,咪繼續等囉,我一句都冇話佢,只係見佢話佢個仔病到咁辛苦,佢都仍然可以係同一日,係佢個團購group度出7個post賣嘢,繼續覆d客。但已經買左嘢嘅客呢?你都俾左錢啦,佢緊係照顧個仔啦,你唔問佢佢點會理你

之後我31/5再問佢d嘢寄左未,佢send張順豐圖俾我,日期寫住28/5,我問係咪即係28/5寄左,佢話係,咁我又繼續等

別墅

回覆樓主:

到1/6,我仍然收唔到任何msg,單no亦都check唔到件貨係邊,問佢,佢話順豐包得慢,之後我再冇應佢。同一時間我係我自己媽媽谷share覺得團購等好耐,d人從來唔會通知你d貨到邊,寄貨一拖再拖。我媽媽谷嘅人話都唔知佢到底有冇寄,有一番討論

點知呢個時間我自己group有個同團購店主friend嘅媽媽係度,係咁維護佢,係咁叫我退錢。但我根本唔係想退錢,我係想要貨,如果要退我7/5已經退左!我同佢講唔需要佢幫手,我會自己再同佢傾

別墅

回覆樓主:

但係突然,個團購店主無啦啦同我講:如果你唔想等我就退錢,一秒後payme埋我。我一睇到覺得你咩事?退錢你有冇同我商量?有冇問過我意見!明明我一直係催緊你俾貨!我一句都冇提過退錢(佢之前都冇提過)

之後我同個店主講左好耐話唔要退錢,佢cap張whatsapp group圖話佢有最後決定權!即係原來佢唔滿意,突然唔想做你生意,佢鍾意退錢就退錢,唔使理個客意願,前後我等左差不多兩個月,你唔開心唔鍾意就退錢,件貨我永遠拎唔到,客人好冇保障。

別墅

回覆樓主:

然後我真係嬲嬲地,因為我嘅媽媽朋友懷疑佢根本未寄,於是我打去順豐同elocker熱線,再去埋順豐門市俾個單no佢地去問,結果全部回覆都係順豐根本未收,件貨仲係佢度!未寄咪未寄囉!講咩大話!

我同佢講順豐話佢地冇收過貨,佢竟然話佢地商業合作,我唔會明佢地程序,順豐嘅人亂答我呢d普通市民!好心啦,人地咁大間公司,我用唔同方式問左唔同嘅人,個個都話你未寄,你都可以話人亂答我,我真係無話可說

別墅

回覆樓主:

佢話退款嘅時候,曾經提過會去順豐拎返件貨,於是我話,咁我同你一齊去啦!我send完呢句之後,佢個朋友係我個group話我滋擾佢,真係好好笑,退款我從來冇同意係佢堅持,去順豐拎貨係佢自己講,既然佢都去拎,我話同佢一齊去拎,咁都滋擾?

之後佢無啦啦約我星期一晝青衣拎貨,話因為要配合我一齊拎,所以佢停左成板車嘅貨。我覺得好好笑,一開始係你自己話要拎返貨,其實係我配合緊你,你話會去順豐拎返,就算我同唔同你一齊,你都係要停哂d貨,點解要話係配合我?我根本從來冇要求,係佢自己決定!

別墅

回覆樓主:

到最後我都唔想再同佢爭論,佢亦踢左我出group。之後有其他正義媽媽send返group嘅內容俾我睇,佢話我玩嘢,搞到所有貨要遲,話我累全家。而係佢group嘅其他媽媽就信哂佢又講粗口又鬧我

其實由頭到話要退款嘅係佢,話要拎返貨嘅都係佢,我從來冇要求過,事實係我配合緊佢,但佢就將個波推係我度

別墅

回覆樓主:

最後我想講,如果有媽媽係佢個group,請你睇清楚發生緊咩事,佢夠膽咪唔好踢我出group再講我玩嘢,等我又一齊討論下邊個啱邊個錯定有咩誤會囉,但佢自己又要驚

你係鍾意買嘢等兩個月,接受到你有意見俾佢而佢唔鍾意聽就退你錢,話決定權係佢度,等完幾個月都冇貨收就繼續同佢買

大宅

回覆 onyi1015 的帖子

上網買野真係靠一個信字,買家永遠係提心吊膽個個

別墅

靛青女 發表於 19-6-2 22:25
回覆 onyi1015 的帖子

上網買野真係靠一個信字,買家永遠係提心吊膽個個

係,買家非常冇保障,係街買貴小小仲開心

所以我真係好想俾各位媽媽知道呢件事,唔好再係佢度買嘢以免中伏
歡迎大家將呢個post share去你地自己媽媽group度提醒媽媽們呀
店主:飯X媽 個group icon係粉紅色的,如果想再知多d可以pm我

別墅

真係講個信字, 再小心都會中招

明白真係會好嬲,
之前團購買玩具, 一心期待收到件, 但要等完又等, 已經會嬲,
但個賣家好過份, 都係話退返錢就算, 但我其實真係好想要個產品, 唔係退唔退錢既問題

但算啦, 依家捻返起碼無蝕到錢, 最多係唔開心左一排

別墅

gillcheng 發表於 19-6-3 17:45
真係講個信字, 再小心都會中招

明白真係會好嬲,

係呀,好多人同我講退錢就算,但真係唔係錢嘅問題,係你期待左好耐,而一次又一次地落空,終於有人明白!

你係邊間買呀?會唔會同一間 ?

別墅

onyi1015 發表於 19-6-3 18:04
係呀,好多人同我講退錢就算,但真係唔係錢嘅問題,係你期待左好耐,而一次又一次地落空,終於有人明白! ...

太耐唔記得左啦

男爵府

都算不幸中之大幸,唔係入咗錢失蹤

複式洋房

回覆樓主:

我明呀。因為我都係5月時退谷,寄貨寄左個幾月都無收到,先話無貨要等,再話同事無交代佢唔齊貨,再話日本無發貨。我都廢時同佢嘈,佢退錢就算,唔再幫襯。

別墅

ballee 發表於 19-6-6 06:00
我明呀。因為我都係5月時退谷,寄貨寄左個幾月都無收到,先話無貨要等,再話同事無交代佢唔齊貨,再話日本 ...

咦!你都係係飯X媽個group度買嘢?
佢真係好唔掂,一d交帶都冇,可能我執著d,堅持再佢寄貨俾我,但過程真係好嬲!

複式洋房

onyi1015 發表於 19-6-6 10:15
咦!你都係係飯X媽個group度買嘢?
佢真係好唔掂,一d交帶都冇,可能我執著d,堅持再佢寄貨俾我,但過程真 ...

都買過好多嘢,夾埋過2千都有。佢賣嘅嘢有時係幾平同靚,但只要再出去格價,就發現實有人平過佢,同埋有交帶過佢,同埋我唔太欣賞佢覺得唔岩嘅咪退錢比你囉,唔做你生意既態度。
唔岩就退谷,無謂激親自己。

首頁

尾頁

跳至