家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

屋企大執,換水喉,師傅話用澳洲銅喉,但我想用英國銅喉,佢話是假的,澳洲才是真的。

伯爵府

水喉唔係太清楚,但分體冷氣銅喉現在多左好多差料,未用入雪種己漏

男爵府

thomas_so33 發表於 19-6-3 08:27
水喉唔係太清楚,但分體冷氣銅喉現在多左好多差料,未用入雪種己漏

咁差 ,咁係冷氣師傅定裝修師傅跟?

伯爵府

yan-323 發表於 19-6-3 10:34
咁差 ,咁係冷氣師傅定裝修師傅跟?
裝果個收左錢就唔理,搵人上去睇完要重新做喉先得,好多人話加雪種,但本身喉有問題點加都無用,另有D裝機時駁口位做得唔好都會漏,唔好唸住平,個價錢低都唔信仟幾都話裝到,人二一個都過仟啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

yan-323 發表於 19-6-3 00:14
屋企大執,換水喉,師傅話用澳洲銅喉,但我想用英國銅喉,佢話是假的,澳洲才是真的。
...

澳洲銅喉同英國銅喉價錢相差幾多
我屋企用左澳洲銅喉十幾年都幾好呀

子爵府

...

有商品說明條例,如果假,海假拉左了。

我裝修果時d銅喉,寫明 made in UK

公爵府

英國銅喉是最優質的, 但比較少地方有售.
而澳洲銅喉質量是同英國銅喉差不多的, 都可以用的.
澳洲銅喉容易買一些, 師傅應該唔想四圍去找英國銅喉, 才這樣說的. 兩者價錢估是差不多的, 因為之前師傅講過任我選英國銅喉/澳洲銅喉的, 都是一樣價的.
如果樓主的師傅無SOURCE取英國銅喉, 就用澳洲銅喉吧!

子爵府

Yeelim 發表於 19-6-4 17:30
澳洲銅喉容易 ...

樓主個師傅唔老實,呢樣先係大忌。自己無本事就呃樓主,唉

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

咁真係唔識,係咪英國出名,多人仿冒,反而比澳洲食左個勢

男爵府

Ytteb 發表於 19-6-4 18:00
樓主個師傅唔老實,呢樣先係大忌。自己無本事就呃樓主,唉

唉,其實,我本身一直要求要英國喉,但聽佢咁講覺得好唔開心,邊有可能全部係假。

男爵府

Yeelim 發表於 19-6-4 17:30
澳洲銅喉容易 ...

我都估係師傅自己唔識去搵真的英國銅喉,但我唔敢堅持要英國銅喉,費時佢搵左D差的。到時話,都話係假的啦。

男爵府

oceandeepsea 發表於 19-6-4 19:05
咁真係唔識,係咪英國出名,多人仿冒,反而比澳洲食左個勢

不知呀,難道香港現在規管真係咁差。如果仿冒,不捉嗎?有冇做開呢範的人指點一下。

公爵府

英國銅喉無假的, 只是少地方有售. 我10年前整過一次喉, 那時都未有鉛水事件. 我指明要用英國銅喉, 許多師傅都覺得我係傻的. 最後找到一個師傅有英國銅喉, 就用左佢. 師傅拿條喉時仲專登俾我睇, 喉身是寫著的, 我仲問佢取左一小部份 (師傅仲以為我取去化檢). 最近我又換水喉, 就用番之前那個師傅, 佢英國銅喉同澳州銅喉都任我用的. 我有朋友做這些的, 佢自己用澳州銅喉, 所以澳州銅喉質量都可以的. 樓主如果唔放心, 可以叫師傅俾少少喉你, 師傅可能會以為你取去化檢, 就唔敢呃你了.

子爵府

yan-323 發表於 19-6-4 22:07
唉,其實,我本身一直要求要英國喉,但聽佢咁講覺得好唔開心,邊有可能全部係假。
...

水電只係剛開始就呃你,你自己小心。

伯爵府

yan-323 發表於 19-6-4 22:20
不知呀,難道香港現在規管真係咁差。如果仿冒,不捉嗎?有冇做開呢範的人指點一下。
...
你個師父一開波就咁講大你,佢真係睇穿你咩都唔識,你自己跟足少少,好多都係知你唔識就會大聲過你,好似上次房處到重新本個企缸,做鬼左二日我一睇點解條去水會做到倒溜,個師父大大聲話無問題,我話會養水如果你唔整返好叫佢寫明房處係咁做,佢即刻拆晒再本過啦,我重同佢講我有平水尺要唔要借比你用

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

...
現今裝修師父真不如前,做野唔會捻有下次,的人士非常短視

子爵府

20150618bb 發表於 19-6-7 14:28
現今裝修師父真不如前,做野唔會捻有下次,的人士非常短視

我覺得做得好果批就做到唔停手,有時熟客再裝修都要等。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Ytteb 發表於 19-6-8 11:06
我覺得做得好果批就做到唔停手,有時熟客再裝修都要等。
我都有好多次裝修經驗,同佢講呢間如果做得好,跟著下來有單番...........佢都係比行貨差好多

伯爵府

20150618bb 發表於 19-6-8 11:30
我都有好多次裝修經驗,同佢講呢間如果做得好,跟著下來有單番...........佢都係比行貨差好多
...
果D唔休做呀嗎,全港咁多人要裝修,你同佢講介紹比佢佢都唔采你啦,唔只裝修,好多行都係,水電舖你叫佢上去整睇,只係睇完話唔做都收你三百啦

珊瑚宮

thomas_so33 發表於 19-6-8 15:01
果D唔休做呀嗎,全港咁多人要裝修,你同佢講介紹比佢佢都唔采你啦,唔只裝修,好多行都係,水電舖你叫佢上 ...
的師父覺得你最快都要10年8年後再見,至於水電個的上來最少都300

首頁

尾頁

跳至