自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

陪月勳章

其實如果你真係介意,咪當俾小朋友去主日教去玩下咯,受洗可以等小朋友大個D睇下佢信唔信仰先決定,對你來講亦唔需要因為信仰問題同奶奶關係搞僵

公爵府

好媽媽勳章

花漾仙子 發表於 19-6-3 00:25
撇除小朋友為了報讀學校,為了有多5分的宗教分這個問題。
想問下小朋友的信仰自由是應該由父母決定,還是由 ...

為自己小朋友受洗,是送給自己最愛的BB的最大禮物,這是最大的恩賜。
(以信仰觀點)

珍珠宮

花漾仙子 發表於 19-6-3 00:32

我很認同是個人自由,並非奶奶、父母幫小朋友配對。所以我 ...

好老實,件事似你同99“道不同”而把個細路當磨心,本質和信仰無關。

講個人自由,你就根本唔應該阻止細路接觸在先啦。

細路基本係無可選擇受家中大人意識形態影響。你咁抗拒你99嘅信仰,細路近你多,咪跟埋你態度認為99那套唔啱(信咩教都唔重要架喎);如果佢跟99多咪可能潛移默化信下咯。

我唔係敎徒,長輩咩敎都有,無神論者也有。但我自細入咗間基督教學校,好多做人操守行為都係那兒受敎,所以我也把孩子送回同系學校,冇話要佢成為教徒,而係我對那學校教育理念有信心,就算我仔跟埋返主日學/詩班都冇限制,佢成年才自行選擇是否入正式入教,使咩搬咁多大道理同人傾輒。

大宅

回覆樓主:

如果你心大心細,老公點睇?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

個人決定

子爵府

Marians 發表於 19-6-3 01:02
啦係你話除開宗教分吾講, 我試下用另外一個角度去睇你奶奶的意見。

我也是天主教徒, 我們深信這份信仰是美 ...

我阿媽係bb個時已經洗禮 但冇返聖堂,所以我從小都冇受宗教的薰途
到大個我相信了基督,並剛在復活節洗禮
我成日諗如果我一早認識天父便好了,我的人生會過得更豐盛
所以由慕道期開始我便安排我的小朋友上主日學

男爵府

小朋友信仰最終由佢自己決定。領洗只是一個儀式罷了。
你真心唔想,就當奶奶唱歌,右耳入左耳出。
如果心寬無所謂,就當比小朋友去教會玩下。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

自細要受洗,應該是天主教。
老人家相信呢個信仰,要孫仔同受洗好正常,你話佢從未叫你受洗才唔正常。
我係你我會接受,因為父親己受洗,嬷嬷又受洗,點會兒子唔受洗呢?
最多到孩子大,唔信咪唔返敎堂囉,到時佢都可以自己決定返唔返架。

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

返主日學無防呀!領洗就等小朋友長大先自行決定。

伯爵府

好媽媽勳章

如果是天主教,一般要在3歲之前做嬰兒領洗,唔知現在有無修訂。
而且父母要在聖堂行婚禮,嬰兒才可以領洗……這個我唔太確定。

我,奶奶,丈夫……
即是男家係教友
但不是太虔誠的

我2個孩子,出世不久就領洗了
在公教家庭,根本不存在選擇
嬰兒領洗,係自然不過的事
是一份祝福,承傳,傳統,家長的責任

孩子返主日學到12歲左右
可以做堅振,英文叫confirmation
到時孩子再確定
自己信唔信,想唔想返主日學……

但你孩子拖下拖下
已經3歲,
你可以再拖多一兩年
到時你奶奶都無得迫

如果你當年不是在天主教聖堂行婚禮
你都不用煩惱了

水晶宮

回覆樓主:

唔俾小朋友認識下個教
點知佢鍾唔鍾意

依家唔去
係咪大個都唔上有教會背景學校
小朋友都無得揀?

禁止訪問

伯爵府

返主日學唔代表信
返教會都唔代表信
有人幫手湊下小朋友你有私人時間唔好咩?
小朋友返多一兩次你觀察下開唔開心先再算

伯爵府

回覆樓主:

定覺得有人返教堂教會為左拎宗教分,咁先唔係問題?

男爵府

回覆樓主:

我有個親戚,中小都是天主教學校,到社會工作,突然轉信基督……其實人大了,信仰自己決定,只要不是邪教就問題不大吧!

花漾仙子    發表於 19-6-3 16:11
花漾仙子    發表於 19-6-3 16:11

子爵府

可以比小朋友去下,當興趣班

子爵府

教會同返學一樣,到適當年齡就要有適當學習,你可以唔領洗住淨返教會同主日學,等小朋友有接觸機會,有選擇權利。

子爵府

回覆樓主:

我無宗教信仰,不過C6嗰邊係信基督,所以小朋友好自然係BB嗰陣已經被信主。

珍珠宮

回覆樓主:

小朋友仲小,信阿媽就夠

子爵府

回覆樓主:

既然樓主無宗教又對件事反感,我覺得用返媽媽角度回應就可以,例如回應小朋友咁細,等佢大d至算...佢每次明示都咁正面回應佢,暗示如果太暗就過濾左佢唔理...

呢d回應其實對媽媽黎講係好平常, 正如有時d人問媽媽會唔會帶bb去旅行,會唔會參加咩野班or試食咩咁

首頁
12345...6

尾頁

跳至