自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

舊年大約10月係BK post過自己因為濕疹印嘅相,點知道低處未算低, 當我以為入左院打左抗生素, 見到d疹謝晒, 以為d深色印係最煩, 原來只係類固醇上影響, 未反彈前嘅序幕.

我d印比最初post上BK d相裡面嘅範圍更大, 甚至曾經爆到面, 手臂, pat pat到小腿同心口都爛晒. 類固醇亦令我不斷喪甩頭髮(而家仲會甩, 但無最初果陣咁勁), 腳腫. 到今日足足7個月零28日, 我嘅戒類固醇反應先無再發得咁勁, 之前爛晒嘅皮膚, 終於有番正常嘅膚質.

下面條link係一位戒類固醇者嘅訪問:

https://hk.epochtimes.com/news/2019-01-21/34766750

公爵府

最近好多人都推蛋黃油, 其實得唔得呢?我唔知道, 但係我唔會試.

好多人話飲五花茶/龜苓茶去濕疹, 我自己係呢段期間睇過3個中醫, 佢地都話街舖d涼茶咪亂飲. 而佢地亦都叫我只要有耐心, 皮膚一定會好番.

3位中醫亦講, 香港地方好濕, 外面人話飲豆奶, 食南瓜/蕃薯健康, 佢地話如果係日本就唔怕食! 但係香港就唔好啦食, 特別係濕疹患者. 而我本身並唔係濕疹底, 無長期用類固醇需要.講都唔信, 真係由小腿3點芝麻咁大嘅地方開始.

大宅

熱狗媽 發表於 19-6-3 10:49
最近好多人都推蛋黃油, 其實得唔得呢?我唔知道, 但係我唔會試.

好多人話飲五花茶/龜苓茶去濕疹, 我自己係 ...

有無試過用椰子油?佢對濕疹都好好的!

大宅

用了很久重量類固醇 , 所以要戒?

男爵府

Maggie_wwww 發表於 19-6-3 10:51
唔一定,我小朋友睇皮膚科醫生開咗罐椰子油,用完濕疹發得仲勁,因人而異

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

lovelywww 發表於 19-6-3 10:59
唔一定,我小朋友睇皮膚科醫生開咗罐椰子油,用完濕疹發得仲勁,因人而異

...

我都係

公爵府

Maggie_wwww 發表於 19-6-3 10:51
係呢幾個月期間, 我自己join左一個群組之餘, 亦多左了解對自己身體.

最初唔知道結果咁嚴重, 每日患處不斷擴大, 流血, 出水, 喪甩皮, 紅腫, 生好多瘡但無膿頭, 當時都會諗, 係咪好似人地講, 濕疹係皮膚太乾, 要不斷補濕, 於是乎不斷試蘆薈, Nivea, Cetaphil....然後發覺, 其實咩都唔搽係最好!

原來人體自己會製造類固醇, 不過慢到一個點. 所謂嘅補濕產品, 其實都係化學野. 而一d話係天然嘅產品. e.g.有人曾經切個苦瓜榨汁, 茶係患處, 結果誘發更多疹

大宅

lovelywww 發表於 19-6-3 10:59

...

我試少少係皮膚度 之後又真係埋口

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

熱狗媽 發表於 19-6-3 10:40
舊年大約10月係BK post過自己因為濕疹印嘅相,點知道低處未算低, 當我以為入左院打左抗生素, 見到d疹謝晒, ...

Bk應該無咩人正視類固醇問題
十個八個都係話睇西醫皮膚科

另外介類本身其實係咩都唔做等身體自我修復,雖然呢點好難做到

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

vyhc 發表於 19-6-3 10:54

因為有倚賴就需要正視,什至介斷

公爵府

vyhc 發表於 19-6-3 10:54
我用左一星期, 每日用一次, 勁薄一層. 頭5日好番, 第6 日開始出番晒嚟, 仲會出水流血.

戒類固醇無話用幾耐就要戒, 係見到茶左之好, 好番同番發之間時間越短, 甚至無效, 就要放棄. 否則醫生只會開更高濃度類固醇.

大宅

濕疹好多原因引起 個個都唔一樣 所以我覺得都係唔好亂甘食野同搽

熱狗媽    發表於 19-6-3 11:30

公爵府

brbaby2007 發表於 19-6-3 11:08
Bk應該無咩人正視類固醇問題
十個八個都係話睇西醫皮膚科

講得非常好

BK入面有位極受歡迎嘅楊姓皮膚科醫生, 係群組入面不知道有幾多父母喊住話自己個B比佢害死. 係外國媽媽group, 當有本地香港媽媽推薦楊醫生, 我話唔好, 就比楊醫生班忠粉追住打.

其實濕疹除左因為飲食, 另外亦會因為過去積存於身體內嘅重金屬, 終於按壓不住要排出.

禁止訪問

珍珠宮

熱狗媽 發表於 19-6-3 11:16
講得非常好

BK入面有位極受歡迎嘅楊姓皮膚科醫生, 係群組入面不知道有幾多父母喊住話自己個B比佢害 ...

當日願者上釣,只係無稔過本身類上癮可以嚴重到咁……

Ps小朋友睇楊3年,無再睇佢時都未知原來已經岀問題

禁止訪問

珍珠宮

46sbio 發表於 19-6-3 11:16
如果你係類固醇上癮, 就一定要戒
但文獻指出濕疹病人只有~1x%有類固醇上癮 ...

合理,所以香港講類上癮嘅比例係好少好少,就算有講都會俾西醫話係用藥錯誤而不是類上癮

珍珠宮

46sbio 發表於 19-6-3 11:19
你果個咩gp?
我都想睇下d人點樣話俾楊醫生害死

人地個谷係俾介類者得到更多資訊而唔係俾外人食花生用喎

只係大家喺分享嘅時間,就發現都係睇楊開始慢慢岀問題啫。

禁止訪問

禁止訪問

首頁
12345...8

尾頁

跳至