自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

yatchuma 發表於 19-6-6 13:08
我諗極都諗唔明,點解咁重要嘅嘢都可以唔記得左.....

咁樣入唔到心儀學校
真係慘

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

大宅

唔係嘛,咁重要既野都唔記得當年細仔跟家姐入同一小學,我怕自己大懞唔記得,第一日去交表,出左結果第一日仆去註冊。

侯爵府

如果係熱門學校,同網家長真係多謝哂你
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

虎到金來勳章

咁重要的嘢點可能唔記得,放榜到注册又唔係相隔好耐時間,當年我第一日下午去注册,以防有咩文件漏可以仲有第二日補上

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

咁點算

侯爵府

小華子 發表於 19-6-6 14:53
我覺得係兩公婆你旨意我,我旨意你。

c6靠唔住,咁重要既野一定自己做。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

子爵府

或者因禍得福,叩到神校呢XD

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

完全 tree gun

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

珍珠宮

唔係化.........
識得幫小朋友揀心儀學校的媽媽又點會咁無心裝載。可能一開始都係求其邊間近就填邊間學校嗰種媽媽,完全唔去了解遊戲規則

公爵府

我呢幾日忙住帶個仔叩門面試,都忘記左註冊,直到昨天下午三時半才看到媽媽谷的提醒,好在叩門間學校同註冊學校腳程15mins,趕得切

珍珠宮

環保接龍勳章

我識人自行有家姐讀緊, 原本阿妹必收㗎嘛, 又係限期內唔記得去小學交form報自行, 結果要大抽獎囉!

好彩又比佢抽到, 唔洗去叩門求校長。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

moma1023 發表於 19-6-6 16:33
我呢幾日忙住帶個仔叩門面試,都忘記左註冊,直到昨天下午三時半才看到媽媽谷的提醒,好在叩門間學校同註 ...

好彩 叩門真係好辛苦既!
希望有好消息
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

gracelam 發表於 19-6-6 16:44
我識人自行有家姐讀緊, 原本阿妹必收㗎嘛, 又係限期內唔記得去小學交form報自行, 結果要大抽獎囉! :igiv ...

嚇到命都無
放下自在

珍珠宮

環保接龍勳章

cattz288 發表於 19-6-6 16:47
嚇到命都無

嚇足大半年。。。。。。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

水晶宮

kaman0617 發表於 19-6-6 13:11
其實個程序係點?交左小一入學註冊表,先有得統一派位?
幼稚園唔會派註冊表比班家長填既咩
...

樓上講緊係教育局統一派左位,要去左派果間小學註冊是叫正式入讀果間小學。如果係叩門成功轉校,都要去返註左冊果間小學攞返張註冊證先可以去另兩間註冊

而樓主所講的那個情況,係果家長無做任何註冊,變相而家係無津小讀,除非教育局比到解決方法佢(可能在同一校網什至跨網求其派返間未滿額的寶校比佢小朋友,佢自己再叩門或者下年申請插班),又或者自己叩私小

首頁
34567...10

尾頁

跳至