親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

王國長老

王國長老

2019年5月31日

啱啱去完羅湖工商銀行開戶口,分享一下。羅湖商業城一入去就係,下面會有相片指示銀行位置。

約9點半到,我準備以下文件:
身份證
回鄉咭
實名大陸電話號碼
香港三個月住址証明(我用銀行月結單)
稅單帶定(冇用到)
護照帶定(冇用到)

入去會有好多好熟手嘅職員一路指導,冇乜大問題,係機器開戶要輸入簡體字比較麻煩,例如自己個名,地址,機器設定輸入法係手寫,我唔識寫地址嘅簡體字就叫員工寫喺紙上面畀我睇,再自己輸入。

大約40分鐘開好戶口。我同時申請埋信用卡,三星期後批核(以短訊通知)。

開戶口頭三個月最低存款要¥1000, 之後¥300。

我忘記問信用卡要唔要碌幾多次,等我去拎咭時再update大家。

開好戶口就有職員幫你安裝app, 綁定支付寶同微信。微信比較煩,要輸入我中文名(必須係簡體),我又搞唔到手機點入簡體,個職員用佢手機打我個中文名再sms我,copy and paste.

綁定又用咗20分鐘左右,前後一個鐘,我10點半完成,後來已經嚟咗好多人,可能時間要預多啲。

wcpcelia    發表於 19-6-20 09:19
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

edea 發表於 19-6-10 16:26
2019年5月31日
啱啱去完羅湖工商銀行開戶口,分享一下。羅湖商業城一入去就係,下面會有相片指示銀行位置。 ...

謝分享

edea    發表於 19-6-11 15:23

男爵府

醒目開學勳章

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我仲等緊機會架

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章

我都係端午節上咗去開。。原來內地都係假期,我都係在商業城呢間分行開戶口,人唔多,嗰度啲職員都好樂意教你點樣開戶

我用 CSL 86easy 嘅電話號碼,接收短訊冇問題。。之後綁咭,用大眾點評book位都得

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

今日返羅湖開左戶口,好快好方便。
多謝推介!!

大宅

kristentam 發表於 19-6-28 08:13
我都係端午節上咗去開。。原來內地都係假期,我都係在商業城呢間分行開戶口,人唔多,嗰度啲職員都好樂意教 ...

CSL 86easy 要月費嗎?返大陸上網點計?

大宅

2019年5月31日
啱啱去完羅湖工商銀行開戶口,分享一下。羅湖商業城一入去就係,下面會有相片指示銀行位置。 ...

請問你個大陸電話號碼怎樣申請? 因我一年返深圳約2、3次,想看看有什麼最平方法出到大陸電話號碼,謝謝!

王國長老

王國長老

SSKwny 發表於 19-7-1 00:32
請問你個大陸電話號碼怎樣申請? 因我一年返深圳約2、3次,想看看有什麼最平方法出到大陸電話號碼,謝謝!
...
我喺香港去中國聯通申請,要俾證件做實名認証
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

王國長老

王國長老

我整咗條片分享

珍珠宮

2019年5月31日

謝謝樓主分享,好有用!

子爵府

好媽媽勳章

MissMaMa 發表於 19-7-3 15:52
謝謝樓主分享,好有用!

MissMaMa,

我也是剛剛星期日响深圳開了中聯通大陸電話咭及中國工商銀行戶口,綁了大陸微訊支付。也可參考下。

如在落馬洲過關,最方便就是去福田口岸開電話咭及銀行開戶,一出關口就是中聯通,過對面馬路就是中國工商銀行。而我就响華強分行開戶,因為當日係星期日,福田口岸分行休息。

工商銀行(華強分行)開戶,只需要以下三樣資料:

1. 住址証明(三個月內)2. 回鄉證;3. 香港身份証。

首月在戶口內保留最少RMB 300

去銀行開戶口前,先去中聯通開大陸電話咭,因為開銀行戶口時需要收SMS驗證碼。

福田口岸開大陸電話號碼咭,人仔260元,咭內有80元面值可用。

開咭後會收到中聯通以下SMS

歡迎使用聯通業務,您已開通日租卡任性用版,本套餐基本月租為0元,來電顯示功能費6元,國內通話0.25/分鐘,國內接聽免費。套餐外國內流量按天計費,當天累計流量3MB(3MB)以內,免費,超出3MB後,1800MB21600MB32400MB後當日免費使用。當日使用總流量達5G時,您的上網速率將得不到優先保證,有可能下降到1Mbps之內,次日自動恢復到正常速率。以上優惠適用範圍均不含台港澳。

珍珠宮

NamB 發表於 19-7-3 16:25
MissMaMa,
我也是剛剛星期日响深圳開了中聯通大陸電話咭及中國工商銀行戶口,綁了大陸微訊支付。也可參 ...

唔該晒! 我7年前已開左大陸銀行戶口,喺南山果邊,唔需要再開戶,不過個戶口已經冇錢,應該都要返去一趟。另外,我冇實名電話卡,深圳灣關口係咪都有得做?已經2年冇返大陸

子爵府

好媽媽勳章

MissMaMa 發表於 19-7-3 17:17
我7年前已開左大陸銀行戶口,喺南山果邊,唔需要再開戶,不過個戶口已經冇錢,應該都要返去一趟。另外,我 ...

深圳灣關口我唔清楚有無中聯通,而每間中聯通都應做到實名電話咭的。

而福田口岸關口一出就有中聯通,出示回鄉咭可以開實名電話咭

珍珠宮

NamB 發表於 19-7-3 17:20
係呀,福田口岸關口一出就有中聯通,出示回鄉咭可以開實名電話咭

知唔知深圳灣有冇?我去南山經深圳灣方便d

子爵府

好媽媽勳章

MissMaMa 發表於 19-7-3 17:21
知唔知深圳灣有冇?我去南山經深圳灣方便d

深圳灣口岸唔知有無,我見南山區有幾間

珍珠宮

NamB 發表於 19-7-3 17:30
深圳灣口岸唔知有無,我見南山區有幾間

唔該你呀,Nam B

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

NamB 發表於 19-7-3 17:20
深圳灣關口我唔清楚有無中聯通,而每間中聯通都應做到實名電話咭的。

而福田口岸關口一出就有中聯通,出 ...

開電話卡有d咩最平既plan,我下星期都應該返去,有時間諗住整埋。

子爵府

好媽媽勳章

yuyu.c 發表於 19-7-3 17:37
開電話卡有d咩最平既plan,我下星期都應該返去,有時間諗住整埋。

我响福田口岸中聯通開咭,只有兩種,一種是一咭兩號RMB 3xx,另一種就是只有大陸號碼既電話咭 (即是我開嗰種),我呢隻就開咭 RMB 260,內裏有 RMB 80 面值可用,每月要比RMB 6 養住張咭。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

NamB 發表於 19-7-3 17:42
我响福田口岸中聯通開咭,只有兩種,一種是一咭兩號RMB 3xx,另一種就是只有大陸號碼既電話咭 (即是我開嗰 ...

明白,唔該曬

首頁
12345...6

尾頁

跳至