自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

考完試, 大家會緊張孩子既分數嗎?
如果進步了, 會點讚?
如果退步了, 會點樣鼓勵?

男爵府

mypineapple 發表於 19-6-12 19:44
如果進步了, 會點讚?

會看是否唔小心定真唔識
問佢某某題目/科目是否需要努力?要佢自己反省

罵沒有用

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我緊張過班媽媽
進步有獎,好似打機咁,80 分 small prize, 90 big prize, 100 surprise,即係大部份小朋友只要夠努力有讀書,就有細獎,想份禮大啲就自己再努力。

退步少少都唔緊要,鼓勵下次再努力。

子爵府

如果進步了, 會點讚?

亞女今日派第一科數學
由86跌到63。。仲要若無其事叫我同佢食壽司仲想去打咭機

我話佢有冇攪錯,咁既分數你可以覺得冇野仲叫我帶你去玩!?
佢話自己覺得自己盡左力哦~
我對佢冇野再講,唔同佢講野!

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我緊張ga

阿仔一年級,佢數學得95分,問吓佢錯咩,竟然錯d單雙數,時間1點半寫1點等等最低級錯誤。上次都錯9-0 =0。

佢次次總係錯d送分題,真係讚佢唔落

今次阿仔中文卷大進步,經過我“操練”下2,由80分大躍進至95分,我覺得自己好叻

男爵府

如果進步了, 會點讚?

我只求過程,即考試前有努力專心温書,考出來好與壞都冇所謂。

侯爵府

其實,佢緊張分數重要過我緊張分數

我緊張作用唔大...
佢緊張先有用...

無論咩情况,我都會支持佢
特別係煩少啲

考試期間帶佢出去行下/食野放鬆

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

如果進步了, 會點讚?
只知道家長越緊張,對子女負面影響更大。

如果只是高分有獎,對於盡力但低分的小孩,好唔公平。

亦有些慢熱的小孩,中學才發力。我c6 小學滿江紅, 之後中學發力, master 畢業。

我只會獎勵小孩的努力。 高分低分就讓小孩認識,人生有高有低,無乜大不了。

其實山好多時係家長太緊張,引致小孩自殺。

ANNAFRIEND    發表於 19-6-13 20:58

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

mimi222shi 發表於 19-6-12 20:10
其實,佢緊張分數重要過我緊張分數

我緊張作用唔大...
贊同。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

wmkcnw 發表於 19-6-12 20:17
只知道家長越緊張,對子女負面影響更大。

如果只是高分有獎,對於盡力但低分的小孩,好唔公平。

係呀,我同個仔講,你認真温書,考完試就有獎。

考完高分或低分,我唔會獎或罰。目的係想佢知道盡力,認真學習的重要性。

公爵府

學習緊唔好咁緊張,因為花咗好多時間陪佢溫,變相佢嘅成績高低好似我自己拎咩成績,不斷提自己低份都要冷靜

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

高分左,讚下佢邊方面做得好(例如有小心檢查份卷,用心溫習生字之類)
我會話: 今次有細心檢查呀,做得好,所以有好成績,你肯做就會做到,加油!
比多d信心佢

低分左,同佢分析邊度做得唔夠而引致失分(例如唔夠時間做卷? 邊part邊得唔夠?)唔好提一d負面話語,同佢一齊檢討完,叫佢自由再講多次了解原因
我會話: 今次唔太理想,我都知你有盡力,不過有d地方再改善下,會更理想,我地一齊諗下辦法啦!
分數我當然係緊張,但唔可以緊張得太出面,我唔想比太大壓力佢,佢怕左考試就麻煩。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

進步時,媽媽真係惑到好驕傲;退步時,我地下次小心D,睇清楚題目

不過成日比自己表情出賣

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

如果進步了, 會點讚?

有進步喎, 幾好丫.

點解會差左? 下次考試要小心d 啦.

我講三幾句就算.

不嬲唔算太緊張.

翡翠宮

carly.c 發表於 19-6-12 19:57
亞女今日派第一科數學
由86跌到63。。仲要若無其事叫我同佢食壽司仲想去打咭機

咁佢今次考試有冇認為溫習先?如果有,咁佢都盡左力,佢都唔會想自己咁低分啩。如果冇,你咁做都冇錯。

侯爵府

回覆樓主:

我考試前再三提佢要小心,教佢點樣檢查,派卷返來見到佢吾小心的地方少左好多,大大力讚佢。成績差左的,睇下咩地方做得吾好,吾識還是吾小心,教佢下次點樣做好啲。佢有努力溫習,無論進步、退步都吾會閙佢。

侯爵府

畀面勳章

1998Ruby1998 發表於 19-6-12 19:46
我緊張過班媽媽
進步有獎,好似打機咁,80 分 small prize, 90 big prize, 100 surprise,即係大 ...

我都有設獎勵架
90/95/100都唔同獎品
獎品係亞仔自己選的,只要合理的唔太貴就得
我同佢講要有收獲(佢想要既獎品)就要付出努力(溫習而有好成績,夠分)
對佢都幾work
佢夠分換到獎品,佢會好proud of 因為自己努力溫書習而得到
當然也會有努力獎,考完試去玩輕鬆下

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果進步了, 會點讚?

進步會讚佢

退步,係分數上,佢轉咗老師,中文字寫得醜,佢老師扮唔識睇,扣到佢唔合格,我同佢都係考試前好努力,所以都冇鬧佢,止係罰佢唔準出街玩一日
日本の平安を祈ります

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

我係超級緊張
不過佢地盡咗力就算, 我有時連份卷都懶得望, 只會問下佢地知唔知點解失分, 明唔明, 叫佢地自己留意下.
低分佢地都會唔開心, 我都唔想再鬧, 唔想逼得太緊喇...

大宅

回覆樓主:

我都係超級緊張,好似啱啱今日阿女話我知佢中文只有90.5分, 雖然佢常識有100分,但我都係笑唔出,我知自己 唔應該咁樣,慢慢長路,唔好逼得太緊。

首頁

尾頁

跳至