心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我就來發顛...

又係我,我真係覺得好攰,bb已經7個月,我仍然唔識handle 佢,次次工人放假,我7個月大bb一日飲10oz奶,其實佢係肚餓,但又唔比我餵,唔食又訓唔到,係咁喊,而家先得13lbs

老公又幫唔到手,仲叫我唔好餵,攪到佢咁討厭飲奶,每次我地都因為bb大吵大鬧

我老公仲經常大voice講野,大voice 閂門,我地經常因為這些事情吵架,好冇意思....真實我對佢日常既事已經好睇唔順眼,好忟,好想分開,但我又唔想bb suffer,佢係無辜既.

我提議帶bb去我嫂到,睇下佢幫唔幫到手,但老公話點解唔去佢老豆到,我話佢屋企冇人識handle (因為冇女人),咁佢問我係咪guarantee 我嫂handle 到,我話我點知,都係試下姐,咁佢就覺得我多如.... 再講落去就吵架... 佢會叫我自己決定,後果自負....我真不懂如何communicate,好攰好攰

每次叫佢放工快d番來,因我一人攪唔掂,佢就話咁人地老公冇假放咁點呀,點解一定要2個人一起handle bb,我話個囡你都有份,如果你掂不如你自己一個人試下自己handle 囉,佢話好,但我點會放心呀,佢到而家仲問我幾多scoop開奶,d3放左係邊到,d 奶瓶點洗,如果真的bb & him only at home, 我唔敢想像會點...

有冇人知邊到有d 實際d既course教到我.... 我好痛苦....好心痛,有一個人上路的feeling
盧貓貓

大宅

Re: 我就來發顛...

其實所有野都係習慣, 除左工人放假的時候, 你都要多D湊BB, 等佢習慣你呢個人, 同埋你服侍佢的姿勢, 如果唔識湊就自己去睇下書, 或者你工人做緊個陣, 你又行埋去參舆下學習下, 而家BB只係食奶已經搞成咁, 第時食粥食飯仲得掂? 同埋你要習慣下, 就算同你老公有不滿都好, 都要忍下口, 你一句我一句, 越嘈越大聲, 唔見得係一個好的解決方法, 仲會嚇親個細的, 習慣下試下, 自己收聲先, 或者唔好提高音量, BB同你老公都一樣, 佢地會感覺到你的改變而去調較自己的, 但首先你都要做好自己, 否則你的說話一點份量都無, 點會有人聽你講呀!!

大宅

loumaomao:
我好明白妳依家好難過,不過,為咗BB,比心機,頂住呀!
妳個B為乜唔肯飲奶呢?相信一定有D原因.
妳不妨試吓搵D有經驗嘅人睇吓妳BB,
我間唔中就搵幫我坐月嘅陪月姨姨嚟睇吓我個B,
指導吓我揍BB.例如佢上個禮拜六嚟,
就話我個B隻耳仔藏咗好多污垢,
而且個頭後面瞓得太多,有D扁.
有時候做媽咪真係會間中唔清醒,需要人哋嚟提點一下.
我諗,妳依家先解決妳個BB嘅問題先,
然後再諗下妳同老公嘅問題.

男爵府

貓公主
多謝你既回應.
我想問下點contact 陪月d姐姐呀,可唔可以比個contact我問下,million thanks

盧貓貓
該用戶已被刪除

男爵府

Hei&Ching & RONLEUNG
Thank you for your sharing. Actually, I know I had not done much during my maternity leave as I thought I need to train up my maid to handle my baby independently. Now I know I made a big mistake, I regret...
I know I need to pamper her and play with her as much as I can. I have already got up earlier everyday so as to take her for a walk before going to the office. I also carry her every evening and feed her every night but she refuses. I had tried to carry her to make her sleep but she cried more than half an hour till vomit. I always observe my maid and ask her how to carry/feed her. This has been done for many months... what else can I do?
I feel helpless...... :cry: :cry: :cry: and very lonely to walk through the tough journey...
盧貓貓

禁止訪問

男爵府

Windflower
I'm a working mother, 5-day work a week.
盧貓貓

禁止訪問

伯爵府

loumaomao
My case was quite similar with you few months ago. My son want my maid rather than me and cry very loud ... Then I cried in toliet and feel plainful... Howcome my son don't want me... Finally, I found I was too relied on my maid so I insist do everything after returning home e.g. take a bath for my son, feed him congee, change diaper, play with him, carry him to sleep and most important ask the maid disappear (cooking) when I'm with my son. I think almost 1 month, he want me la. ha ha... Try the best!

大宅

loumaomao
你好!!!我有點意見!!!當在職媽咪既要返工又要湊bb,又或者因有工人會依賴左工人80%,所以你更加要向bb多點"埋身"。
我阿b由2個半月開始俾褓母湊...[朝早湊去褓母屋企...收工返黎自己湊返]...因個時仲細...無時無刻都要照顧他,所以真的好累!!!朝早餵佢飲餐奶...夜晚餐奶都係自己餵.....直到現在都係咁~~~~雖然係累,....但總覺得直得!!!老公方面....初時佢都好似你老公咁....諗住有人會做...自己就少理...就算想理都會有人理左先...所以佢係最遲理個個.....但我發覺長期落去唔係辦法...我覺得阿囝佢都有份~~真的睇唔過眼~~~會好忟!!!所以我攤開同佢講好多野....又要求佢自己一人試下湊阿b一日~~~~睇下點!!!!!當然佢覺得自己湊一日半日唔係問題啦~~~~~但在於我地黎講....一日半日真的對佢黎講好難過~~~~~你就在心驚膽跳之下一定要他湊bb一日,佢會唔多唔少領會到一點~~~~~~緊記要工人day off喎~~~唔好有人幫佢~~~我都係俾老公試左一次之後~~~依家佢好肯幫手做野~~~~因佢知道要自己一人湊唔容易~~試下俾多d責任佢~~~~咁對兩公婆黎講都會好好多架!!!!!
希望你既問題早日解決~~~~講真唔好因bb既有太多衝突~~~大家都只係想為bb好~~~只係欠了點默契~~一同努力吧!!!!!!!

大宅

唉!你太依賴晒個工人啦,係咪平時好少理個bb呢?冇理由你喂佢,佢就唔肯食架?我當初都係冇人教我,全係我自己睇書,問奶奶同其他媽咪,慢慢適應咋,雖然我有奶奶幫我揍,但我依然每日收工都好趕咁返去,返到屋企就算奶奶喂緊奶,我都會要求自己喂返.同bb玩;傾計咁.
你要忍耐呀,為咗bb俾心機呀,我諗係因為你bb太痴你工人,冇咗個工人佢鬧情緒囉.你係咪假日都俾埋工人揍架,以後記住揍bb要親力親為做,咁bb先感到你嘅愛,親子活動好緊要架.你bb已7個月,佢唔肯飲奶,你試吓煲粥仔俾佢食囉.

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

算我多口一句
有人幫你手唔代表依賴晒人地湊
七個月大bb對我黎講我已經覺得好好湊啦
初初出世頭兩三個月先係想死既日子....三個鐘一餐奶, 餵奶連掃風唔好彩要成個鐘, 又要洗下奶樽執下其他野...恰得個零鐘又要起身餵奶...真係冇覺好訓....
我自己係單親媽咪, 我大肚到家下囡囡十個半月大, 都冇人幫手湊..自己一手一腳攪掂...睇下書, 睇下bk, 睇下d育嬰網, 問下d有小朋友既朋友..加埋膽大心細..咁樣學識湊小朋友....我自己病, bb又病果時想搵人幫下手都冇呀..
你咁輕言放棄??????
太幸福啦你~~~

伯爵府

好媽媽勳章

loumaomao,

慢慢來啦, 其實我覺得湊bb係一門培養耐性既訓練, 我諗你都有小小依賴性, 你試下下次工人湊時偷下師, 或者問下你亞嫂 (但唔使放係佢度), 其實如果你湊開或者同佢玩開, 你就知佢既脾性(因為每個亞b都唔同), 咁你就會開始get到點解工人餵就ok, 你餵就唔work, 我以前都試過亞囡跟工人多過我, 我個時都有o的hurt, 不過我同自己講一定要俾多o的時間亞囡, 等亞囡知道我先至係媽咪, 依家冇工人既日子雖然辛苦又充實, 但我都覺得值得既, 話時話真係要relax下自己, 如果唔係真係遲o的佢要食糊仔, 識下識走時要睇牛仔, 仲辛苦. :mrgreen:

男爵府

多謝各位既回應
我係有倚賴性,但我不是不想自己揍,我不是要把bb放係亞嫂到自己去街,我剩係想有個懂得揍bb既人係到可以放心d,因為佢嘔時奶會由nose出,好驚,我要快手幫佢,rescue佢,真係好驚好驚,每晚dreaming都係bb,真係好大pressure,話哂多個人多隻手,人都定d,要去hospital都冇咁驚,已經好幾次,希望唔好再有下次

其實bb都有跟我的時候,佢都會同我玩,唯獨唔比我餵奶
當工人放假時,我會7-8am起身照顧bb,佢係2個鐘一餐奶(少食多餐), 餵奶連掃風要成個鐘, 佢一次要use 2個奶樽,所以一朝已經要洗奶樽,佢係唔訓覺,我要單手抱住佢洗,去toilet都要開住door引佢玩,一個鐘唔夠又要餵奶,但我都覺得ok,因為佢肯飲奶,辛苦d都冇問題,physically no problem, 但e個情況就唔係次次都係咁,mentally 我真係handle唔到,佢一唔飲奶,我就crazy
盧貓貓

伯爵府

好媽媽勳章

loumaomao,

或者佢因為依家已經7個月, 飲奶已唔係好滿足到佢, 試下俾o的奶米(或者糊仔)佢試下, 因為呢o的會飽同的, 咁咪可以唔使密住餵奶, 你自己又可以舒服o的, 希望幫到你啦, 努力呀! :mrgreen:

別墅

嘩!妳有工人用都咁唔掂呀, ?-( ?-( ?-(
妳好似覺得所有錯處都响人哋度喎,點解大多數bk嘅mama都冇妳咁論盡嘅!我個人認為妳就算工人响度嗰陣時,都應該要盡可能自己一手一腳睇番囡囡至得桇,工人對妳嚟講只可以用嚟做家務,如果妳唔係要番工,妳係唔可以比囡囡佢揍桇,最多係比佢幫輕吓桇咋,知冇!妳要努力呀!
van ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

子爵府

畀面勳章

loumaomao 寫道:
多謝各位既回應
我係有倚賴性,但我不是不想自己揍,我不是要把bb放係亞嫂到自己去街,我剩係想有個懂得揍bb既人係到可以放心d,因為佢嘔時奶會由nose出,好驚,我要快手幫佢,rescue佢,真係好驚好驚,每晚dreaming都係bb,真係好大pressure,話哂多個人多隻手,人都定d,要去hospital都冇咁驚,已經好幾次,希望唔好再有下次

其實bb都有跟我的時候,佢都會同我玩,唯獨唔比我餵奶
當工人放假時,我會7-8am起身照顧bb,佢係2個鐘一餐奶(少食多餐), 餵奶連掃風要成個鐘, 佢一次要use 2個奶樽,所以一朝已經要洗奶樽,佢係唔訓覺,我要單手抱住佢洗,去toilet都要開住door引佢玩,一個鐘唔夠又要餵奶,但我都覺得ok,因為佢肯飲奶,辛苦d都冇問題,physically no problem, 但e個情況就唔係次次都係咁,mentally 我真係handle唔到,佢一唔飲奶,我就crazy

你放鬆d...bb嘔奶噴奶都係一件平常事, 唔駛咁緊張..七個月大bb可以一日五餐奶加一餐糊架啦...我囡囡都唔訓架..如果真係要做家務上黎, 我唯放佢返落網床度由佢喊下囉..冇計架..
你都係想搵多個識湊小朋友從旁協助下唧..人選一早出現左啦....咪就係你個工人囉..
平時你收工返到屋企, 就唔好要個工人幫你湊仔, 你自己 親手湊返..有咩唔掂個工人都係度嘛..唔識仲可以即刻叫佢教你..湊細路仔最緊要冷靜
第日小朋友病左要餵佢食藥仲慘呀!!! 十個小朋友有十個都實會有食完藥全部連奶一次過嘔返晒出黎既經驗...
果幕仲得人驚呀...
加油呀!!!!小朋友係你既!!!!母愛係偉大!!!你有信心一定做到架!!!!

大宅

hi hi all:
我見到大家誚湊bb0的野 我又分享下先. 我雖然冇experience 但係我坐完月後一個月就自己湊lu 個陪坐月一走左第2日 我個女就好似一日唔見左枝奶0甘lor 係0甘喊 夜晚又喊日又喊 奶又唔食 食左又嘔出黎 食3安奶食左2粒鍾 佢換3我又換3 佢訓我去洗野佢唔訓我就抱住佢去洗野 0的一段日子我過得非常慘 但係我又好enjoy 因為睇住佢慢慢大 而家我返工lu 俾左人湊 我反而好似精神緊張0甘 就黎癲 :-(

首頁

尾頁

跳至