自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cattz288 發表於 19-6-16 09:33
無錯! 講緊就係咁!著晒火果時人做咩就做咩~失晒理性! 幾危險!!
唉! 再加幾句, 咩下一代靠你呀呢類說話, ...
係呀,去掟磚掟鐵通掟鐵馬變晒英雄,
犯事有人撐,唔拉得,即係犯法後無後果?
而家d家長將d鬧事人捧晒上天,大家淨係識暴力抗政權,推"人哋"仔女出去,自己就和平遊行,
呢班所謂"學生"出事,都係背後一班大人推佢地出去,
上次大學生,而家已經係中學生,再下次係咪要小學生?
之前話和平遊行同搞事之徒要分開講,
而家撐佢地搞事有理喎,咩玩法?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

agnesbee 發表於 19-6-16 09:16
差人無去各大院校搜物資喎,呢樣你搞清楚未?唔係啲人又義憤填膺咖喇
...
早兩日網上係咁傳嘛,佢應該淨係睇傳聞,無睇新聞

翡翠宮

BKsquare 發表於 19-6-15 17:00
完全唔知你up咩
下咩氣?
完全係文宣feel

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

MsBusy 發表於 19-6-16 10:03
吓,即係暴力犯事都唔可以拉?
因為佢地係學生?
香港係咪已經係人治,無晒法治啦?
我從冇一句話唔應該拉,請不要偷換概念。
只是佢地己經為自己的行為被拘捕。敢請問,係一個法治社會如香港,你仲有咩高見,可以教訓佢地?

即使是七警打人,前特首貪污。做錯左,受罰,改過,就可以了,不是嗎?冇必要因為咁對警隊失去信心,或對全部政府官員失去信任。

翡翠宮

tester5 發表於 19-6-16 12:25
我從冇一句話唔應該拉,請不要偷換概念。
只是佢地己經為自己的行為被拘捕。敢請問,係一個法治社會如香港 ...
數一數,當晚有約20被拘捕、200人被記名保留檢控權利、有學生之後到醫院求診也被警方拘捕。再有警方到各大院校搜物資。咁足以讓你下一啖氣嗎?還是也不夠,要有學生因此坐監才開心?

犯事就應該拉

子爵府

tester5 發表於 19-6-15 14:01
不是滋事份子的問題,是64當時,香港人萬眾一心,對抗向手無寸鐵開槍的政權。所以唔會有分歧。
現在時移世 ...

講得好

男爵府

yanfaifai 發表於 19-6-15 13:41
當年六四
自己仲係中學生
在校內組織上街、靜坐等活動

早上的遊行還是好和平

當晚上又會暴力,明白你的擔憂

大宅

tester5 發表於 19-6-15 15:02
所以佢地咪己經拉既拉,鎖既鎖囉。為自己既行為負責了,輸了自己的前途,是否還不夠?請問你仲有咩高見?
...

點保護法~
叫d青年企出0黎去是非之地出力0甘叫保護?
學生係應該留喺屋企或者學校
透過呢啲所謂大人將正反兩邊
多元嘅訊息帶畀佢哋等佢哋去分析
而唔係單一地將是但一方信息全面灌落佢哋身上
令到佢哋變得偏頗

子爵府

tester5 發表於 19-6-15 15:02
所以佢地咪己經拉既拉,鎖既鎖囉。為自己既行為負責了,輸了自己的前途,是否還不夠?請問你仲有咩高見?
...

政府已經讓步暫緩,但今日遊行既人目的係徹回,要特首下台等等,邊方得寸進尺?

希望如你所講,所有人都和平理性表達訴求。即使大家意願不同,亦能和平共處,接納多方面聲音,守護呢片福地。

珍珠宮

好媽媽勳章

當年六四
自己仲係中學生

「我不太敢讓他獨自上街遊行
怕有 滋事分子 殃及池魚」~
Me too!
我唔放心仔女自己跟同學去,所以一家約埋佢幾個同學一齊。

男爵府

不是滋事份子的問題,是64當時,香港人萬眾一心,對抗向手無寸鐵開槍的政權。所以唔會有分歧。
現在時移世 ...

理性討論一下,其實你覺得「有一班人會為左自己利益,出賣香港,擁護惡法。」,這些認為需要修改法例的市民是為了自己什麼利益?

男爵府

回覆樓主:

雖然64我仲好細, 但果陣應該係全香港人一致(有錯請更正), 但宜家分兩批, 大家唔覺得有問題咩? 遲早香港人整死香港人, 大家應該理智少少, 唔應該做d 太偏激嘅事

珍珠宮

當年六四
自己仲係中學生

當年我都有去,以前d人無甘偏激,遊行完就乖乖回家,點想到而家會帶手套頭盔,有人會同警察衝突?
自己有危險同令到他人有危險既地方吾會比佢去,除非已過了18歲

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

當年六四
自己仲係中學生

當年64,我同細佬都仲小學,父母帶埋我地一齊去遊行,大家都係邊行邊嗌口號,集會都只嗌口號!唔會有宜家咁激進嘅人!

大宅

好似佔中開始 就爆發好多衝突

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

losttoa 發表於 19-6-15 13:59
當年64我中一,我都有上街遊行,好和平喎

唔係喎當年旺角發生事故

1989年旺角油麻地騷亂(又稱為碧街事變)是發生在1989年6月6日至7日香港旺角及油麻地一帶的騷亂。事源於六四事件發生後兩日,當時支聯會正發動全港罷工、罷市、罷課抗議中共武力鎮壓學生。6月6日晚,滋事份子借慢駛抗議乘機鬧事,並演變成通宵騷亂。是次騷亂造成26人受傷、15人被拘捕。

我好有印象, 因為當年我都有諗住出去, 但係我爸爸 唔比, 點知朝早起身就見到發生事故。

珍珠宮

現在時移世 ...

當年我有份去遊行, 真係無滋事分子,好和平, 而呢個真係重點中的重點。

大宅

現在時移世 ...

首頁

尾頁

跳至