親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

打算五日行程,值否買高速公路pass? 主要由邊處去邊處要行高速? 另外,因為我不想晚晚轉酒店,如果只在熊本及大分各自住兩晚,這安排合適嗎?謝謝各位!

禁止訪問

大宅

sukebee 發表於 19-6-15 20:37
自己 Check 路費 : www.navitime.co.jp

褔岡 ~ 熊本 : 有高速, 如不走高速, 時間 x 2

謝謝你的資料。請問高速pass的日子是否一定連續。例如,我只需福岡去熊本及大分去福岡,其實兩天便可,但我可能頭尾兩天才用。如是,是否可只買兩天pass?
另外大分,我想去野生動物園,別府,由布院,高千穗峽。這樣,酒店安排怎樣較好?

大宅

2018復活節勳章

ben2009 發表於 19-6-15 21:23
謝謝你的資料。請問高速pass的日子是否一定連續。例如,我只需福岡去熊本及大分去福岡,其實兩天便可,但 ...

高速pass的日子是否一定連續 <- Yes

首先高千穗其實係宮崎,唔係大分...stay一晚會無咁趕...不過你得5日我建議你skip左佢...
由布院真係值得住一晚,除非你唔會浸溫泉...
野生動物園,別府可以夾埋一day,只係會有少少趕就是,你有車住返大分市內就ok了...

Btw我反而覺得福岡去熊本同大分去福岡都可以JR,5日pass都係1萬...方便過揸車

大宅

ben2009 發表於 19-6-15 21:23
謝謝你的資料。請問高速pass的日子是否一定連續。例如,我只需福岡去熊本及大分去福岡,其實兩天便可,但 ...

Thank. 我应该会熊本市、由布、大分及博多也住一晚,因为唔想最尾嗰日架车放满行李去玩。但不会坐JR, 此终自驾自由。

另外HK express 有冇机会8月尾福岡回香港做幾百元機票,我見回程香港都要過千元,如果真係冇,都打算入手了

wcpcelia    發表於 19-6-20 08:15

首頁

尾頁

跳至