醫護健康

跳至

首頁

尾頁

子爵府

如題,
小弟朋友的母親年屆70 以上, 病痛比較多 (不能自行走路), 佢地2人同住在公屋 (觀塘區), 但因為小弟朋友日間要上班, 而家份工的年假唔多, 難請假, 所以她想申請社處的服務, 但無可奈何的係, 社署認為她母親並不是獨居老人, 所以未能符合申請條件, 請問現實中, 要申請呢D 上門老人服務係咪真係咁難?(她只係想要陪診, 送飯同埋家居清潔服務)

呢度有無JM 有用過呢D 服務的經歷可以分享下......

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

HL7646 發表於 19-6-16 11:51
如題,
小弟朋友的母親年屆70 以上, 病痛比較多 (不能自行走路), 佢地2人同住在公屋 (觀塘區), 但因為小弟 ...

有冇搵你哋嗰區嘅老人中心? 可以嘗試搵佢哋嘅社工了解一下
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

如題,
小弟朋友的母親年屆70 以上, 病痛比較多 (不能自行走路), 佢地2人同住在公屋 (觀塘區), 但因為小弟 ...

叫你朋友睇番住邊區邊條街號碼,就去番那間中心搵,直接問社工就最清楚。

https://www.swd.gov.hk/tc/index/ ... erly/id_districtel/

男爵府

回覆樓主:

可以搵自己住果區既社工。經佢地做家訪評估後排隊輪服務

大宅

如題,

係,觀塘區既資源好緊張,分分鐘獨居老人送飯都要排一年,其間只能取定兩張外賣紙叫外賣
家居清潔會叫後生那個每星期/每月自己放假果日做返,或者自己付$請鐘點做;
飯呢,會叫後生夜晚放工返來煮,再煮多一點明更翻熱或明早返工前煮定長者午餐;
陪診就可能有機會申請到既

大宅

有家人同住都要社署家居清潔服務?你朋友不能做家務?自己請鐘點都得喎。

大宅

官塘區的家居照顧服務好難排. 如果你朋友想排陪診,通常要排3年以上. 送飯容易好多,但不好吃,叫外賣會好吃好多. 家居清洁,有年輕人同住,無可能提供.

男爵府

回覆樓主:

陪診服務,有些志願機構提供,叫佢上網搵下,我用過要付費的,但比鐘點便宜。例如街坊福利會,明愛之類的長者服務。

男爵府

如題,

去附近老人中心搵社工幫手,送飯服務好似要輪候,都唔係申請,好似要做評估先,嗰時社工同我講起碼排2年。仲有啲日間中心可以俾長者去學習,日間有人照顧,但放學後喺屋企都要搵人照顧長者。

子爵府

持之以恆 發表於 19-6-18 11:24
有家人同住都要社署家居清潔服務?你朋友不能做家務?自己請鐘點都得喎。 ...

自己請鐘點好貴........我朋友好難長期負擔....

大宅

HL7646 發表於 19-7-1 11:23
自己請鐘點好貴........我朋友好難長期負擔....
你朋友自己做囉
我D家務都係自己做,好多人都係有錢就請工人,無錢就自己做。

子爵府

Pan_fong 發表於 19-6-18 17:11
官塘區的家居照顧服務好難排. 如果你朋友想排陪診,通常要排3年以上. 送飯容易好多,但不好吃,叫外賣會好吃好 ...

但我朋友本身她係長期病患者, 隻手好無力 (連買包米, 搬包米的力氣都無), 加上曾經中過風(輕度),
所以要她做家務, 其實都會有點吃力......

洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

象牙宮

如題,

長者服務
陪老員
陪診
家居照顧
家務清潔

推輪椅, 量血壓, 心脏, 運動。

有的ERB 考試畢業, 自己接私人 job 做。
多數是50+婦女。 part time 式。收費比家助平。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

333s 發表於 19-9-10 20:22
長者服務
陪老員
陪診

明白, 多謝你的資訊, 但佢地肯唔肯跨區服務先?

首頁

尾頁

跳至