自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

水晶宮

這幾天和親戚朋友討論, 香港近來的亂局, 大家開始擔心香港的前景問題。但大家都是無能力移民, 大家開始研究回國內置業退休的可能性.
有經驗的JM 可分享一下有什麼需要考慮(除了醫療), 或留意嗎?

伯爵府

BK Milk勳章

除了消費平,親人,朋友圈子也很重要。

la_source    發表於 19-6-19 14:29

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實我有好多朋友, 甚至我老闆都有係國內置業~

我覺得唔好買樓花(唔止大陸, 其他國家都係), 買現樓比較好; 買左樓要收齊房證証 (我10多年前曾經做過國內房地產公司, 有部份買家好多年後都出唔到房地產證), 如果你之後想放租, 可能要搵agent幫你收租~~

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

一. 唔好買樓花
二. 二手買賣成交和香港的處理方法很不一樣, 好麻煩下。

大宅

1314625 發表於 19-6-19 11:46
這幾天和親戚朋友討論, 香港近來的亂局, 大家開始擔心香港的前景問題。但大家都是無能力移民, 大家開始研究 ...

我都係擔心香港前景, 最近國內置業, 進就可以比下一代有另一個選擇機會, 退就可以自己退休用!

但現在國內置業都有難度!!

1/ 選擇當然希望近自己老家香港, 目標都係兩個小時車程以內.

2/ 作為香港人, 交通方便呢個係首選, 都會選擇D有地下鐵路網覆蓋! 初初想選擇深圳南山, 但價錢太貴, 負担不起!

3/ 好多地方都限購左, 廣州, 東莞, 中山及珠海部份地區!

4/ 現有配套完善與否, 惠州未有限購, 價錢相對平, 但係生活配套好似仲未好理想, 好似地鐵都仲未有!!

依家O係想O係大陸置業都唔係一件簡單事!!

水晶宮

華華子 發表於 19-6-19 12:09
其實我有好多朋友, 甚至我老闆都有係國內置業~

我覺得唔好買樓花(唔止大陸, 其他國家都係), 買現樓比較好; ...

謝謝分享

水晶宮

這幾天和親戚朋友討論, 香港近來的亂局, 大家開始擔心香港的前景問題。但大家都是無能力移民, 大家開始研究 ...

17年買咗中山40平複式¥43,用嚟渡假同遲啲退休住,宜家見到香港咁亂,真係間唔中要行開下,心情會好啲

侯爵府

回覆樓主:

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?page=1&tid=27558027&utm_campaign=android&utm_medium=share&utm_source=copy

可參考, 我也打算買一線城市中心

Bbpig2014    發表於 19-6-19 16:11

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

買就買現樓, 千其唔好買樓花, 好多爛尾

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

435475 發表於 19-6-19 12:13
我都係擔心香港前景, 最近國內置業, 進就可以比下一代有另一個選擇機會, 退就可以自己退休用!

但現在國內 ...
深圳南山什麼價錢呀請問?

大宅

AK47AK47 發表於 19-6-19 12:20

我上次去大陸中介問, 佢話想要幾多錢的樓, 我話600萬左右啦, 佢答我咁O既價錢有D難度, 一係好舊, 一係遠離地鐵站遠少少!!

4百幾萬人仔, 六百幾建築係普遍價錢, 但仲未計佣金, 稅金, 手續費等等!!

珍珠宮

maomaofafa 發表於 19-6-19 12:17
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?page=1&tid=27558027&utm_campaign=android&utm_medium=share& ...

LM

男爵府

AK47AK47 發表於 19-6-19 12:20

南山區D樓好貴WOR,我媽十幾年前在水圍買樓,當年5X幾,而家好多差唔多5球。其實福田區都唔錯

男爵府

我剩係買大集團現樓
主攻二三線城市

珍珠宮

我和家人都正有打算

暫定是珠海,港珠大橋1 小時可回香港,而且比較寧靜,環境非常好

純建議, 最好有親戚,可以幫忙問問攪手續

伯爵府

屋企人今個月買左,二、三 線城市。二手樓,新淨裝修,有熟人住同一屋苑。100萬人仔左右。三房二廳。我睇過相。幾靚。

珍珠宮

廣東,肇慶 人仔70萬 1000呎。 樓花3個月前親戚買。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

家人早兩﹑三年喺二﹑三線城市買咗間大約600呎屋,(本身鄉下祖屋喺附近,相距幾分鐘車程) ,當年3x萬,大發展商現樓,馬路對面有汽車總站,有直通巴來回香港,好方便

水晶宮

ngokwan 發表於 19-6-19 12:46
我和家人都正有打算

我其中一個朋友係幾代人都喺香港,大陸百無,其實係咪唔適合在國內置業?

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

投資我就唔建議
地太多, 無乜人會揀二手樓

一手都唔好買樓花
寧願真係等佢發展左, 自己鍾意個環境先買
天朗氣清

首頁
12345...12

尾頁

跳至