自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

之前嗰台壞咗,想請問下邊個牌子會好,唔該曬

男爵府

grace-yeung 發表於 19-6-22 22:59

Microsoft surface pro

大宅

cherron416 發表於 19-6-22 23:01

我有MS pro 4,唔知係咪我唔好彩,成日壞keyboard,時好時壞,好煩。想換好耐,咁貴買返黎又唔捨得

男爵府

RainCC 發表於 19-6-22 23:42
我有MS pro 4,唔知係咪我唔好彩,成日壞keyboard,時好時壞,好煩。想換好耐,咁貴買返黎又唔捨得
...

我用左1 年,做office 嘢同上網睇戲、睇Netflix ,so far一切正常

伯爵府

畀面勳章

Lenovo Think 系列
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

伯爵府

kelkmk 發表於 19-6-23 02:03
Lenovo Think 系列

我老公大愛

公爵府

2023年兔年勳章

回覆 grace-yeung 的帖子

如果係匿出街,感覺係用 iPad 比較方便。有筆,可以寫下嘢,畫下嘢。

如果屋企用,就買部 27寸 iMac,睇得舒服啲。 Laptop 屏幕太細。

子爵府

用過幾隻牌子,都係Fujitsu 最穩定。

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

mowaiyan11 發表於 19-6-23 05:53
用過幾隻牌子,都係Fujitsu 最穩定。

請問macbook air有無用過?好唔好用?
≮新既起點√新既人生→新既開始 メ 有個錫自己既老公仔 シ 真係好開心好開心+_+ ≯

子爵府

cherron416 發表於 19-6-22 23:01

我都諗緊買MacBook air定Microsoft surface pro好,唔知邊隻好用啲有冇咁易壞
≮新既起點√新既人生→新既開始 メ 有個錫自己既老公仔 シ 真係好開心好開心+_+ ≯

子爵府

RainCC 發表於 19-6-22 23:42
...

男爵府

grace-yeung 發表於 19-6-23 06:24
我都諗緊買MacBook air定Microsoft surface pro好,唔知邊隻好用啲有冇咁易壞

我用唔慣MacBook
而且office 野真係Micro 專家,又係2 in 1 , 我presentation 只用tab

子爵府

cherron416 發表於 19-6-23 08:58
我用唔慣MacBook
而且office 野真係Micro 專家,又係2 in 1 , 我presentation 只用tab
...

唔該你

珍珠宮

回覆樓主:

lenovo

公爵府

唔計budget, 平時會用部機做啲乜?

如果上網睇報紙、銀行/股市交易就可以更多選擇。(屋企响三年前買咗兩部laptop, 之後又買咗部iPad ,自此其中一部laptop足足三年封麈,因為屋企人用部iPad 做哂佢平時响laptop 做嘅嘢,最近幫佢部laptop check battery heath 竟然仲係100%,直情冇用過咁濟。)

相反,如果用黎係做片,圖像,程序編寫就要laptop /desktop 類型會好啲。

牌子買大類啲同多人用嘅model 會好啲。

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

大宅

我個macbook air 買左6~7 年,仲用到,不過我有另一部imac, 兩部都有用

珍珠宮

屋企部 HP notebook 用咗 6年, 只用嚟睇 youtube, mytv super~
係有d 慢,但因為 15.6吋 mon, 夠大, 無乜必要, 都唔會換....

因工作買咗 MS surface pro 4, 用咗差不多三年,
而家係屋企都會用, 係好方便, 又輕~
但少當 pad 用, 一定會連 keyboard 用~

用咗兩年時, 壞咗, call MS 維修, 換咗部機俾我, 聲稱係維修機嚟,
用咗一年,都ok, 無問題....

如果再買...可能都會 MS surface...
或 apple mac 機, 但怕唔識用~

翡翠宮

回覆樓主:

我會喺内地買,華為、小米都有平靚正選擇,包郵送香港。雖然以後保養要去深圳,但内地維修比香港效率高好多。

簡體介面我無問題,或者自行升級到專業版就可以改任何語言。

子爵府

多謝咁多位回答

子爵府

grace-yeung 發表於 19-6-22 22:59

dell 我覺得d software 唔好。
心盲最可怕。

首頁

尾頁

跳至